5g mullistaa tietoturva-ajattelun

5g mullistaa tietoturva-ajattelun – sekä televerkkojen roolin yhteiskunnassa.

F-Securen havaintojen mukaan esineiden internetin haittaohjelmien määrä kasvoi rajusti viime vuonna. Kuva: F-Secure
F-Securen havaintojen mukaan esineiden internetin haittaohjelmien määrä kasvoi rajusti viime vuonna. Kuva: F-Secure

5g-mobiiliverkkojen yleistyminen ei tarkoita ainoastaan nopeampia älypuhelinyhteyksiä, vaan 5g muuttaa koko televerkkojen roolin yhteiskunnassa.

Tämä pitää muistaa myös 5g:n tietoturvaa suunnitellessa, ennakoi kehityspäällikkö Sauli Pahlman viestintävirasto Traficomin kyberturvallisuuskeskuksesta.

”Esimerkiksi iot-kenttä ja matalan viiveen ratkaisut saattavat kytkeytyä yhteiskunnassa sellaisiin toimintoihin, jotka eivät ole aiemmin olleet matkapuhelinverkosta riippuvaisia. Voidaan ajatella, että jollakin aikavälillä 5g:n päälle rakentuu yhä kriittisempiä yhteiskunnan toimintoja”, Pahlman muistuttaa.

”Ne nopeat yhteydet sieltä toki tulevat, mutta 5g:hän tarjoaa ominaisuuksia esimerkiksi koneiden väliseen kommunikaatioon. Matalan viiveen teknologiaa käyttävät ar- ja vr-sovellukset ja etäkäyttöratkaisut, ja sitten on reunalaskenta.”

Standardointityö kesken

Täysiveristen 5g-verkkojen standardointityö on vielä kesken. Pahlman toteaa, että vielä on vaikeaa ennustaa mitkä 5g:n keskeisistä ominaisuuksista nousevat suosituimmiksi ja minkälaisia ympäristöistä lopulta tulee.

”5g-verkosta tulee arkkitehtuuriltaan sellainen organismi, että paikallisen toteutuksen varaan jää myös aika iso osa turvallisuudesta. Meidän näkökulmastamme tämä korostaa sääntelijän roolia.”

Viranomaisnäkökulmasta 5g on verkkoteknologia siinä missä muutkin, ja tietoturvan kannalta tärkeää on juuri hahmottaa langattoman tiedonsiirron kasvava rooli.

”Myös toimijoiden oman riskienhallinnan näkökulmasta se vaatii töitä, että liiketoimintajohtoa myöten ymmärretään, missä 5g on hyvä, mutta ymmärretään myös, minkälaisia varamekanismeja on hyvä olla.”

Samalla kiinteillä viestiyhteyksillä on edelleen tarvetta jo huoltovarmuudenkin vuoksi.

”Ja 5g-tukiasema tarvitsee taakseen aika tukevaa verkkoyhteyttä, eli ei 5g siinä mielessä tarkoita etteikö pitäisi olla maahan kaivettua tukevaa infraa. Viimeisen mailin yhteys muuttuu enemmän ja enemmän langattomaksi, mutta en usko, että täysin.”

5g-verkkojen tietoturvassa heikoin lenkki liittyy päätelaitteisiin, luonnehtii Telian 5g-ohjelmajohtaja Janne Koistinen.

”Kun yhä tärkeämmät toiminnot alkavat tukeutua langattomiin verkkoihin, on mahdollista, että yksittäinen käyttäjä käyttää sovelluksia, jotka ovat hyvin kriittisiä, ja sitten vaikkapa Facebookia samaan aikaan.”

Niinpä päätelaitteen ohjelmistot kannattaa suunnitella huolella.

”Tunnetut valmistajat noudattavat hyviä ohjelmointitapoja aika hyvin ja testaavat laitteensa huolellisesti. On hyvin epätodennäköistä, että sieltä hyökkääjät löytäisivät keinoja päästä käsiksi väärään dataan.”

Tilanne voi olla erilainen vaikkapa ulkomailta tuodun Android-halpapuhelimen kanssa. Huawein laitteiden tietoturvasta käytyä keskustelua Koistinen ei kommentoi.

Ensimmäiset 5g-verkot tukeutuvat vielä 4g-tekniikkaan, mutta kakkosvaiheessa 5g on täysin itsenäinen järjestelmä. Tämän vaiheen standardointi on vielä kesken.

”On hyvin oletettavaa, että päätelaitevalmistajat rakentavat erityisesti puhelimet siten, että niissä on tuki myös vanhemmille verkkoteknologioille”, Koistinen kertoo.

”Esimerkiksi antennit ovat riippuvaisia siitä, mitä taajuusalueita käytetään. 3.5 gigahertsin alue, jota ollaan nyt ottamassa käyttöön, vaatii oman antenninsa. Joskus tulevaisuudessa ne vielä korkeampien taajuuksien antennit vaativat omansa. Mikropiiritasolla jokaista teknologiasukupolvea kohden on oma kokonaisuutensa.”

Vastaavasti taajuusspektri jaetaan niin, että jokainen sukupolvi käyttää omaa taajuuskaistaansa, eli esimerkiksi 4g-laitteilla ei pitäisi voida tulla 5g-ympäristöön tekemään pahoja.

Radiosignaalit alttiita häiriöille

Radiosignaali on sellaisenaan altis häiriöille ja häirinnälle. 5g:n myötä asia nousee entistä merkityksellisemmäksi, sillä kymmenien gigahertsien lähetystaajuuksilla signaali läpäisee kehnosti rakenteita ja vaimentuu vaikkapa sadepisaroista.

”3.5 GHz:n taajuusalueella signaalin käyttäytyminen aletaan tuntea todella hyvin, ja verkot osataan rakentaa niin, että fyysiset ominaisuudet ovat hyvin lähellä nykyisiä 4g-taajuuksia. Se ei ole pullonkaula, mutta ne korkeammat taajuudet eivät hirveästi materiaalia läpäise.”

Koistisen mukaan ratkaisuna on käyttää matalampia lähetystaajuuksia silloin, kun signaali tarvitsee pidemmän kantomatkan.

”On suunniteltu jopa 700 MHz:n taajuusalueen käyttöä. Se on soveltuva 5g-teknologialle.”

LÄHDE:Tekniikka&Talous/Mikko Pulliainen 17.05.2019

[ Väliotsikot taakkatoimitus ]