– seuraa lopun ajan aiheita

Akkujen huolimaton säilytys vaarallista

Zombiakkujen aiheuttamat vaaratilanteet lisääntyneet – Huolimaton säilytys voi johtaa tulipaloon

Käytöstä poistetut akut ja paristot aiheuttavat suomalaiskodeissa vakavia vaaratilanteita.

Artikkeliin liittyvä kuva: Anu Kivistö
Artikkeliin liittyvä kuva: Anu Kivistö

Turvallisuus- ja kemikaalivirasto Tukesin verkkosivuilla kerrotaan, että pelastusviranomaiset ovat rekisteröineet 12 väärin käsiteltyjen akkujen ja paristojen aiheuttamaa hälytystehtävää viimeisen kahdeksan kuukauden aikana.

”Tapaukset ovat lisääntyneet 50 prosenttia verrattuna aikaisempaan 20 kuukauden tarkastelujaksoon, jolloin tulipaloja rekisteröitiin keskimäärin yksi kuukaudessa”, kerrotaan Tukesin verkkosivuilla.

Ilmiöön viitataan termillä zombiakku, jossa käytöstä poistettu akku herää vaarallisesti henkiin.

”Zombiakkujen aiheuttamat tulipalot ovat tavallisesti lisääntyneet kesää kohti, kun kaappeja tyhjennetään kevätsiivouksissa ja akkuja käsitellään huolimattomasti tai niitä heitetään esimerkiksi sekajätteeseen. Paristot ja akut ehdottomasti kannattaakin siivota nurkista, mutta on tärkeää viedä ne niille tarkoitettuun keräykseen”, paristokierrätystä Suomessa organisoivan Recser Oy:n toimitusjohtaja Liisa-Marie Stenbäck kertoo Tukesin verkkosivuilla.

Tyypillinen käytöstä poistettujen akkujen ja paristojen aiheuttama vaaratilanne syntyy, kun niitä säilytetään kotona epämääräisissä kasoissa teippaamatta virtanapoja. Kotien kätköissä alkunsa saaneita tulipaloja rekisteröidään viranomaiselle useita vuosittain.

Toinen tavallinen väärällä tavalla hävitetyn akun tai pariston sytyttämä palo sattuu jätteiden käsittelylaitoksella.

”Litiumakku tai -paristo voi muuttua zombiksi eli herätä uudelleen henkiin, jos sitä käsittelee huolimattomasti ja se esimerkiksi kolhiintuu. Sen seurauksena akku voi pullistua, kuumentua tai päästää outoa ääntä”, kerrotaan Tukesin verkkosivuilla.

Paristot ja akut voi kierrättää niitä myyvissä kaupoissa ja kunnallisissa vaarallisen jätteen keräyspisteissä.

”Peitä käytöstä poistettujen paristojen ja akkujen virtanavat teipillä. Akuissa ja paristoissa on aina jäljellä hieman sähkövarausta, joka voi purkautua oikosulkuna, jos virtanavat osuvat metalliin tai toisiinsa.”

LÄHDE: Uusi Suomi/Antti Honkamaa 16.05.2022