Taakka tiedonjakosivusto – seuraa aikamme ilmiöitä

Älylaitteet muokkaavat lasten aivoja

Tutkijat huolissaan: älylaitteiden käyttö vaikuttaisi muokkaavan lasten aivoja – ”Meillä on käynnissä luonnollinen, kontrolloimaton koe seuraavan sukupolven lapsilla”

LÄHDE: TIVI/Rosa Lampela 11.12.2018
Kuvituskuva / Colourbox. Internet on ristiriitainen paikka myös lapsille. Moni on saanut sen kautta uusia ystäviä, mutta iso osa lapsista kokee, että netti vie liian ison palan päivistä.
Tutkijat ovat löytäneet paljon älylaitteita käyttävien lasten aivoista poikkeamia, selviää laajan yhdysvaltalaistutkimuksen alustavista tuloksista. Kyse on 300 miljioonalla dollarilla rahoitettavasta Yhdysvaltain terveysvirasto NIH:n tutkimuksesta. Yli seitsemän tuntia päivässä älylaitteiden parissa viettävillä yhdeksän- ja kymmenvuotiailla lapsilla näkyi aivokuvissa aivokuoren ennenaikaista ohenemista. Aivokuori on aivojen uloin kerros, joka prosessoi aisti-informaatiota. ”Emme tiedä johtuuko se ruutuajasta. Emme vielä tiedä, onko se huono asia”, sanoi NIH:n lääkäri Gaya Dowling CBS-televisiokanavan 60 Minutes -ohjelmassa. ”Voimme sanoa, että tältä aivot näyttävät lapsilla, jotka viettävät paljon aikaa ruutujen edessä. Eikä kyseessä ole vain yhdenlainen rakenne.” Lisäksi tutkimusdatan mukaan lapset, jotka viettävät ruutujen kanssa yli kaksi tuntia päivässä, pärjäsivät huonommin kielitesteissä ja loogista päättelyä vaativissa testeissä. Tutkimuksessa kuvataan 4 500 lapsen aivot. Tarkoituksena on osoittaa, aiheuttaako ruutuaika riippuvuutta. Pitkän aikavälin tuloksien ymmärtämiseen menee vielä vuosia. Alustavia tuloksia aletaan julkaista alkuvuodesta 2019. ”Kaltaiseni tutkijat ovat huolissaan siitä, että meillä on käynnissä luonnollinen, kontrolloimaton koe seuraavan sukupolven lapsilla”, Dimitri Christakis sanoi 60 minutes -ohjelmassa. Christakis on Yhdysvaltain lastenlääkärien akatemian ruutuaikaa koskevan suosituksen pääkirjoittaja. Akatemia suosittelee vanhemmille ”digitaalisen median, paitsi videochattailyn, välttämistä 1,5-2 vuotta nuorempien lasten kohdalla”.