Amnesty varoittaa

Amnesty varoittaa: Facebook ja Google uhka ihmisoikeuksille – ”Antaudu valvontakoneistolle tai luovu netistä”

Amnestyn mukaan valtioiden tulisi rajoittaa yksityistietojen keräämistä.

Amnesty kritisoi Facebookin ja Googlen toimintaa. Adobe Stock / AOP

Ihmisoikeusjärjestö Amnesty kritisoi 60-sivuisessa raportissaan Facebookin ja Googlen liiketoimintamallia. Järjestön mukaan jättiyhtiöiden toiminta ”loukkaa oikeutta yksityisyyteen sekä mielipiteen-, ajatuksen- ja ilmaisunvapauteen”.

Lisäksi Facebook ja Google uhkaavat Amnestyn mukaan tasa-arvon toteutumista ja edistävät syrjintää.

Googlen ja Facebookin valta digitaalisessa maailmassa perustuu miljardien ihmisten henkilökohtaisten tietojen keräämiseen ja kaupallistamiseen. Heidän kontrollinsa horjuttaa yksityisyyden ydintä, Amnesty Internationalin pääsihteeri Kumi Naidoo kertoo tiedotteessa.

Amnesty nostaa esille Googlen ja Facebookin vallan ympäri maailmaa.

– Näiden kahden yrityksen omistamat alustat – kuten Instagram, Googlen hakukone, Youtube ja Whatsapp – määrittävät, miten ihmiset etsivät ja jakavat tietoa, kommunikoivat sekä osallistuvat yhteiskunnalliseen keskusteluun. Yritykset tarjoavat pääsyn alustoilleen ilman maksua. Rahan sijasta ihmiset maksavat palveluille henkilötiedoillaan. Tämän jälkeen heitä seurataan jatkuvasti – niin verkossa kuin sen ulkopuolella, tiedotteessa mainitaan.

Ihmisoikeusjärjestön mukaan algoritmien päättämä sisältö taas altistaa käyttäjät syrjinnälle ja synnyttää sosiaalisia kuplia, jotka voivat ruokkia ääritoimintaa.

– Tämä ei ole se internet, johon ihmiset alussa sitoutuivat. Google ja Facebook ovat hiljalleen syöneet palasia yksityisyydestämme ja nyt olemme ansassa. Olemme tilanteessa, jossa meidän täytyy joko antautua valvontakoneistolle tai luopua kaikista digitaalisen maailman eduista. Luopuminen ei ole vaihtoehto: ihmisen täytyy voida osallistua yhteiskunnalliseen keskusteluun ilman, että hänen oikeuksiaan loukataan, Naidoo sanoo.

Amnesty muistuttaa myös Cambridge Analytica -skandaalista, jossa yli 80 miljoonan Facebook-käyttäjän tietoja oli käytetty poliittiseen kampanjointiin ihmisten tietämättä tästä.

Amnesty korostaa, että itse internet ei ole uhka, vaan suurten palveluntarjoajien ”tulisi kunnioittaa ihmisoikeuksia kaikessa toiminnassaan”.

– Facebook ja Google eivät voi sanella sitä, miten elämme digitaalisessa ympäristössä. Internetin teknologia ei uhkaa ihmisoikeuksia, mutta samaa ei voi sanoa Facebookin ja Googlen liiketoiminnasta. On aika uudistaa tämä elintärkeä julkinen tila turvalliseksi kaikille, Naidoo toteaa.

Amnestyn tiedotteessa todetaan, että Facebook ja Google ovat kiistäneet raportin johtopäätökset. Facebook kommentoi raporttia näin:

– Liiketoimintamallinne mahdollistaa tärkeän palvelun tarjoamisen, jossa ihmiset voivat käyttää perustavia ihmisoikeuksia: tuoda äänensä esiin (sananvapaus) ja olla yhteydessä (yhdistymis- ja kokoontumisvapaus), Cnet kertoo.

Facebookin tiedottaja kertoi lehdelle, että yhtiön liiketoimintamalli on ”kuin ryhmillä, kuten Amnesty – jotka näyttävät tällä hetkellä mainoksiaan Facebookissa – eli tavoittaa tukijoita, kerätä rahaa ja edistää tavoitteitaan”.

LÄHDE: Iltalehti/Janiko Kemppi 22.11.2019