Taakka tiedonjakosivusto – seuraa aikamme mielenkiintoisimpia aiheita
– seuraa aikamme mielenkiintoisimpia aiheita

Android-puhelimet alttiita hyökkäyksille

Nyt tuli kova väite: ”Lähes kaikki Android-puhelimet ovat alttiita hyökkäyksille”

Tietoturvayhtiö Check Pointin tutkijat maalaavat hurjia uhkakuvia Android-puhelinten käyttäjille.

Artikkeliin liittyvä kuva

Check Pointin tutkijat kertovat löytäneensä yli 400 haavoittuvuutta Qualcomm-sirussa, jota käytetään yli 40 prosentissa maailman puhelimista. Haavoittuvuuksien kautta hyökkääjät voivat komentaa Android-puhelimen esimerkiksi vakoilemaan tai piilottamaan haitalliset puuhansa.

Tutkijoiden mukaan Qualcommin käyttämän suoritinpiirin (Digital Signal Processor, DSP) koodissa on satoja turvattomia kohtia. Check Point on luonnollisesti hyvien tapojen mukaisesti kertonut havainnoistaan Qualcommille ja tämä on virheensä korjannut. Kaikki siruja käyttävät puhelinvalmistajat eivät kuitenkaan ole vielä ottaneet korjauksia käyttöönsä, joten uhka on yhä todellinen.

”Vaikka Qualcomm on korjannut haavoittuvuudet, tarina ei ikävä kyllä lopu tähän. Uhka koskee satoja miljoonia puhelimia. Menee todennäköisesti kuukausia tai jopa vuosia ennen kuin vaara on pois päiväjärjestyksestä. Siksi emme paljasta haavoittuvuuden teknisiä yksityiskohtia”, tutkimuspäällikkö Yaniv Balmas toteaa Check Pointin tiedotteessa.

Hyökkääjä voi käyttää haavoittuvuuksia hyväkseen, kunhan saa uhrin asentamaan laitteeseensa tietynlaisen sovelluksen.

Tämän jälkeen hyökkääjä voi tehdä puhelimesta täydellisen vakoilutyökalun, joka vaivihkaa voi vuotaa kaiken puhelimeen tallennetun datan samoin kuin urkkia uhria reaaliajassa esimerkiksi mikrofonin tai gps-paikannuksen avulla.

Lisäksi haavoittuvuuksien avulla hyökkääjä voi verhota toimintansa, jolloin laitteelle voidaan asentaa haittaohjelmia täysin käyttäjän huomaamatta. Aivan puhdasta kiusantekoa palvelee mahdollisuus jähmettää puhelin sinne tallennettuine sisältöineen täysin toimimattomaksi.

DSP:n tehtävänä on kääntää erilaiset syötteet käsiteltäväksi dataksi – esimerkiksi saada laite tottelemaan äänikomentoja – tai toisaalta purkaa vaikkapa mp3-tiedosto korvin kuultavaksi musiikiksi. Näitä pieniin tietokoneisiin vertautuvia suorittimia on puhelinten lisäksi monissa muissakin laitteissa, kuten älykaiuttimissa, vastamelukuulokkeissa, autojen viihdejärjestelmissä ja niin edelleen.

LÄHDE: TIVI/Ari Karkimo 06.08.2020