Android-sovellusten seurannasta

Android-sovellusten seurannasta on lähes mahdotonta päästä eroon – keräävät tietoa, vaikkei sovellusta edes käytä

Androidin kovakoodatut sovellukset ovat innokkaimpia kyttääjiä.

Artikkeliin liittyvä kuva
Artikkeliin liittyvä kuva

Android-puhelinten omistajien on vaikeaa pyristellä kokonaan eroon seurannasta. Trinity Collegen tutkijat havaitsivat tämän eri valmistajien puhelimiin räätälöityjä Android-versioita vertailleessaan. Gizmodon mukaan vertailussa oli mukana muun muassa Samsungin, Xiaomin ja Huawein puhelimia.

Uusi paketista otettu ja hiukan säädetty laite lähettää itsekseen ollessaan taustalla vähän väliä tietoja käyttöjärjestelmän kehittäjille ja useille kolmansille osapuolille. Useinkaan käyttäjille ei ole annettu mahdollisuutta laittaa datankeruuta pois päältä.

Tutkijoiden mukaan vika on usein systeemin kannalta olennaisissa sovelluksissa, kuten kamerassa tai viestisovelluksessa. Ne voivat lähettää tietoja, vaikka niitä ei koskaan edes avattaisi tarkoituksella käyttöön. Nämä ovat usein Android-laitteilla rom-muistille asennettuina, jolloin sovelluksia ei voi poistaa tai muokata muokkaamatta samalla käyttöjärjestelmää perustavanlaatuisella tavalla.

Esimerkiksi henkilöllisyydenhallintapalvelu Samsung Pass keräsi tiedot käytön ajankohdasta ja kestosta, ja lähetti nämä tiedot sitten Google Analyticsille. Sama päti myös Samsungin Game Launcheriin ja virtuaaliassistentti Bixbyyn.

Nämä tiedot eivät kuulosta kovin kiinnostavilta, mutta koottuna niistä muodostuu tunnistettavissa oleva sormenjälki, jonka perusteella käyttäjää voi seurata verkossa. Androidin mainosprofiilinsa voi periaatteessa kyllä vaihtaa, mutta tutkijat huomauttavat, että sovellukset saavat usein myös selvemmin tunnistettavia tietoja käyttäjästä, joiden perusteella seurannassa voidaan yhdistää tiedot samaan henkilöön joka tapauksessa.

LUE MYÖS

Applen uusi iOS 15 -turvaominaisuus saattoi paljastaa laajamittaisen käyttäjien vakoilun

Suomea vakoillaan jatkuvasti verkossa – Supo varoittaa vakavasti tästä vaarasta

Entinen Apple-pomo paljastaa: Yksityisyysnappi ei todellisuudessa tee mitään

LÄHDE: TIVI/Suvi Korhonen 13.10.2021