Asiantuntijan havainto deltavariantista

”Laumaimmuniteettia ei tulla saavuttamaan nykyisillä rokotteilla eikä sairastamalla”

”Kun laumasuoja ei ole mahdollinen, sen suojassa vapaamatkustusta ei ole. Me kaikki tulemme saamaan tartunnan ennemmin tai myöhemmin – joko rokotteen suoman immuniteetin suojaamana tai ilman sitä”, Tuuli Lappalainen kommentoi

Kuva: Riitta Heiskanen
Kuva: Riitta Heiskanen

Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin HUSin sisätautien ja infektiosairauksien erikoislääkäri Ville Holmberg arvioi, että deltavariantin myötä laumaimmuniteetti koronavirusta vastaan vaatii yli 98 prosentin rokotekattavuuden.

LUE MYÖS:

Diabetes, dementiariski, pysyvät vauriot aivoissa ja sisäelimissä – THL:n emeritusprofessori listaa koronan karuja vaikutuksia: ”Kohdistuvat kaikkein eniten lapsiin”

Apulaisprofessori ihmettelee, miksi Suomi sivuuttaa long covidin toistuvasti – ”Nyt mennään ihan mutulla, ja se on THL:n vika”

”Alkaa näyttää yhä todennäköisemmältä, että laumaimmuniteettia ei tulla saavuttamaan nykyisillä rokotteilla, eikä sairastamalla. Silti mahdollisimman korkea rokotekattavuus nyt tärkeintä”, hän kommentoi Twitterissä.

Columbian yliopiston apulaisprofessori, biolääketieteen tutkija Tuuli Lappalainen vastaa huomauttamalla, että kaikki tulevat saamaan tartunnan ennemmin tai myöhemmin.

”Jos/kun laumasuoja ei ole mahdollinen, sen suojassa vapaamatkustusta ei ole. Me kaikki tulemme saamaan tartunnan ennemmin tai myöhemmin – joko rokotteen suoman immuniteetin suojaamana tai ilman sitä.”

Suomen tilannetta Holmberg kommentoi huomauttamalla, että Englannin rokotus- ja epidemiatilanne on muutama kuukausi meitä edellä.

”Heidän sairaaloiden tilannetta kannattaa nyt seurata tarkkaan ajatellen meidän tulevaa syksyä.”

LUE SEURAAVAKSI:

Suomi jättää kansainväliset koronatutkimukset ja varoitukset kylmän viileästi huomiotta – Seuraukset voivat olla todella julmat

Deltamuunnos otti vallan Britanniassa – ”Vapauspäivä” 19.7. herättää nyt pelkoa ja intoa

LÄHDE: Uusi Suomi/Katja Incoronato 18.07.2021