Taakka tiedonjakosivusto – seuraa aikamme ilmiöitä

Dossaus kaatoi Suomen

Dossaus kaatoi Suomen – ja antoi meille ilmaisen oppitunnin

LÄHDE: TIVI/Petteri Järvinen 10.10.2018

Artikkeliin liittyvä kuva

Elokuisena sunnuntaina dossaus eli palvelunestohyökkäys kaatoi Suomen. Ei sentään koko maata, mutta Suomi.fi-portaalin. Samalla menivät useiden virastojen ja julkishallinnon nettipalvelut.

Onneksi oli kesäinen sunnuntai, joten kansalaisten kärsimät vahingot jäivät pieniksi. Suomi-portaalin täydellinen kyykkääminen sekä Puolustusvoimien verkkosivujen kaatuminen olivat silti symbolisesti merkittäviä.

Suomi kaatui tai ainakin otti lukua näkymättömän vihollisen hyökätessä tuntemattomasta syystä. Onko palvelut suunniteltu oikein, jos ne on näin helppo kaataa? Mikä on suomalaisen kyberturvallisuuden taso? Mitä tapahtuu, jos vieras valtio oikeasti hyökkää verkossa Suomea vastaan?

Suomi.fi-palvelu kärsi 25. syyskuuta uudelleen vaikeuksista palvelunestohyökkäyksen takia.

Elokuun hyökkäystä edeltävällä viikolla ilmestyi elokuun Tivi-lehti, jonka haastattelussa prikaatikenraali Mikko Heiskanen väitti Suomen laiminlyöneen kyberturvallisuuteen panostamista. Hänen mielestään tilanne näytti hyvältä pitkälti siksi, ettei siitä ollut kunnon kokonaiskuvaa.

Isku osoitti kenraalin olevan oikeassa.

Vuonna 2013 Suomi asetti tavoitteeksi olla kolmessa vuodessa maailmanlaajuinen edelläkävijä kyberuhkiin varautumisessa ja niiden aiheuttamien häiriöiden hallinnassa. Samana syksynä Ruotsi paljasti Suomen ulkoministeriössä vuosia muhineen vakoiluohjelman. Verkot näyttivät puhtailta, koska kukaan ei saanut katsoa, mitä niissä liikkui.

Kyberkenraali Heiskasen mielestä suurin ongelma on nyt johtajuuden puute. Kenelläkään ei ole kokonaiskuvaa kyberturvallisuudesta eikä natsoja määrätä asioita pantavaksi kuntoon. Jokainen puuhaa omalla tontillaan omia projektejaan. Jälki on sen mukaista.

Dossaus on jokapäiväistä, ja palvelimista vastannut Valtori osaa varautua siihen. Elokuun hyökkäyksessä suojaukset eivät kuitenkaan toimineet, vaikkei hyökkäys ollut erityisen voimakas tai kekseliäs.

Verkkosivujen keskittäminen yhteen alustaan on tietoturvan kannalta hyvä ratkaisu, mutta silloin alustan pitää skaalautua. Nyt jää epäilys, että pelkkä kansallinen vaaratilanne olisi voinut kaataa kaikkien ministeriöiden palvelut, kun riittävän moni olisi rynnännyt etsimään lisätietoja tapahtumista. Niin on käynyt takavuosina useasti.

Pahinta oli tunnistuspalvelun tukkeutuminen, sillä se esti kirjautumisen esimerkiksi Kelan terveyspalveluihin. Kuka on suunnitellut järjestelmän, jossa on näin ammottava single point of failure -aukko? Eikö kukaan tullut ajatelleeksi asiaa?

Vaikka palvelut kaatuisivat, se ei saa tapahtua hallitsemattomasti. Ilmeisesti viranomaisilla ei ollut mitään varajärjestelmää, jolla palvelua olisi voitu jatkaa muilla sivuilla. Chromen mielestä Suomi.fi ”ei lähettänyt tietoja”. Puolustusvoimien sivuilta tuli ilmoitus ”sivustoon ei saada yhteyttä”. Vähintäänkin olisi pitänyt näyttää palvelujen oma vikatiedote ja rauhoittava viesti kansalaisille.

Tuhon laajuus kertoo ainakin yhden asian: hyökkäyksen tekijä ei ollut Venäjä. Se olisi säästänyt näin tehokkaan iskun todellisen kriisin varalle eikä tuhlannut sitä varoituslaukaukseen.

Nyt suomalaiset saivat ilmaisen oppitunnin aiheesta ”miten mokaan ihan itse kyberturvallisuuteni”.

Elokuun dossaus ei ollut yksittäistapaus. Osaamisen puute loistaa muuallakin. Seuraavana aamuna Helsingin Wilma-palvelu lakkasi toimimasta vanhentuneen varmenteen vuoksi. Kuka oli hankkinut kolme vuotta voimassa olevan varmenteen, asettanut sen päättymään juuri koulujen alkaessa ja unohtanut sitten koko asian?

Kiireellisenä hoputettu tiedustelulaki on jumiutunut eduskuntaan eikä edes tietosuojalakia ole saatu valmiiksi, vaikka gdpr tuli voimaan jo toukokuussa ja asiaa on valmisteltu vuosia.

Itseä kehuvat strategiapaperit, lennokkaat visiot ja juhlapuheet eivät nyt auta. Tietoturva syntyy vain työllä ja tekemisellä. Vihollisemme tietävät sen jo.

Kirjoittaja on tietokirjailija ja tutkija.