Energiakriisiin varautuminen

Sähkö on tärkeä osa jokapäiväistä elämäämme ja jokainen keskeytys sähkönjakelussa tuntuu kurjalta.

! Näin varaudut pitkiin sähkökatkoihin Valtioneuvoston julkaisut !

Suurin osa häiriöistä johtuu luonnonilmiöistä tai ulkopuolisen aiheuttamista vaurioista sähköverkoille. Myrskyt, lumikuormat, ukonilmat, eläimet ja kaivinkoneet ovat yleisimpiä häiriöiden aiheuttajia.

Ohjeita sähkökatkoon varautumiseen löydät 72tuntia.fi -sivustolta, joka on viranomaisten ja järjestöjen laatima varautumissuositus kotitalouksille. Olemme koonneet tärkeimpiä vinkkejä myös tälle sivulle.

Vinkkejä sähkökatkoksen varalle:

  • Varaa taskulamppu ja varaparistoja, sekä kynttilöitä ja tulitikkuja aina saataville.
  • Matkapuhelimien akut on hyvä pitää täyteen ladattuna.
  • Paristoradiosta on hyötyä pidempien katkosten aikana, sillä YLE:n maakuntaradiot tiedottavat tilanteen kehittymisestä.
  • Pidä kiinteistösi sähköverkko ja -laitteet kunnossa.
  • Mikäli sähkökeskuksessa on vaihdettavat sulakkeet, varaa niitä.
  • Tietokoneelle ja muille tärkeille sähkölaitteille voi hankkia UPS -suojauksen, joka suodattaa jännitteen vaihtelut ja antaa sähköä jonkun aikaa katkon aikana.
  • Jos katkeamaton sähkönjakelu on välttämättömyys, kannattaa hankkia oma varasähköjärjestelmä, esimerkiksi polttomoottori- tai traktorikäyttöinen aggregaatti.
  • Talouksissa, joissa on tulisija, on hyvä varata lämmityspuita saataville.

LÄHDE: Alva.fi 6/2022


Näin voi käydä jos käytät vettä sähkökatkon aikana

Hanasta voi tulla jopa tulikuumaa vettä!

Oraksen vesihana. LEHTIKUVA / PEKKA SAKKI
Oraksen vesihana. LEHTIKUVA / PEKKA SAKKI

Nyt alkavana talvena on hyvin mahdollista, että muutaman tunnin kiertäviä sähkökatkoksia joudutaan hyödyntämään energian säästämiseksi. Kun sähköt ovat poikki, myös vedenkäytössä tulee olla varovainen. Paras olisi, jos hanaa ei avaisi ollenkaan sähkökatkon aikana.

Tampereen sähkölaitos avasi maanantaina julkaistussa tiedotteessaan riskejä, joita veden käyttöön sähkökatkon aikana liittyy.

– Kun asunnoissa otetaan hanasta lämmintä vettä, normaalitilanteessa säätölaite avaa ja sulkee venttiiliä kulutuksen mukaan siten, että käyttövesi talon runkovesijohdossa pysyy 58-asteisena. Sähkökatkon alkaessa venttiili pysähtyy siihen asentoon, missä se sattui olemaan katkon alkaessa, tiedotteessa kerrotaan.

Vaikka veden lämpötila olisi hanaa avatessa normaali, sähkökatkon aikana ei voi tietää miten lämmönsäätöventtiili toimii. Vesi voi siis muuttua yhtäkkiä kuumaksi tai kylmäksi tai miksi vain siltä väliltä. Pahimmilllaan veden lämpötila voi olla 100 asteen tienoilla.

– Hanasta voi tulla kuumaa vettä, jos talossa käytetään lämmintä vettä sähkökatkon alkaessa ja jos lämpimän käyttöveden säätöventtiili on sen tyyppinen, joka ei sulkeudu automaattisesti, Energiateollisuuden asiantuntija Mikko Vuorenmaa kertoo Iltalehdelle.

– Lisäksi on hyvä olla varovainen katkon jälkeen, koska hanasta voi myös heti katkon jälkeen tulla normaalia lämpimämpää vettä.

Sähkökatkon aikainen lämpimän veden käyttö on myös vesiputkien kannalta huono idea. Putkistot on yleensä nimittäin rakennettu kestämään jatkuvaa kulutusta 70–80-asteisella vedellä ja hetkellistä kulutusta 90−95-asteisella vedellä. Erityisen kuuman veden käyttö on siis putkien kestävyydenkin kannalta iso riski.

LÄHDE: Verkkouutiset/Akseli Lehtonen 26.11.2022


Sähkökatkot uhkaavat ensi talvena: tällä parinkympin tuotteella voit suojata kodinelektroniikkaa virtapiikeiltä

Vakuutusyhtiön mukaan ylijännitesuojattu jatkojohto on edullinen tapa kodinelektroniikan suojaamiseen virtapiikkien ja jännitevaihteluiden varalle.

Artikkeliin liittyvä kuva: Colourbox
Artikkeliin liittyvä kuva: Colourbox

Suomalaisia on varoitettu, että sähköpula voi johtaa ensi talvena kiertäviin sähkökatkoihin. Pohjola Vakuutuksen mukaan on vaara, että sähkökatkot aiheuttavat erilaisia vahinkoja suomalaiskodeissa.

Pohjola Vakuutuksen mukaan yksi sähkökatkoihin liittyvä riski ovat vauriot, joita voi syntyä virtapiikeistä.

”Yllättävä virtapiikki voi johtaa herkempien elektroniikkalaitteiden, kuten televisioiden ja tietokoneiden rikkoutumisen. Virtapiikkien aiheuttamilta vahingoilta voi suojautua ylijännitesuojalla varustetulla jatkojohdolla, jollaisia myydään kaupoissa ja elektroniikkaliikkeissä”, kerrotaan OP Ryhmän verkkosivuilla.

Kauppaketjujen verkkosivujen perusteella ylijännitesuojattujen jatkojohtojen hinnat ovat tyypillisesti hieman alle tai yli 20 euroa.

”Ylijännitesuojattu jatkojohto on erittäin edullinen tapa kodinelektroniikan suojaamiseen virtapiikkien ja jännitevaihteluiden varalle”, Pohjola Vakuutuksen korvauspäällikkö Sini Kujala kertoo OP Ryhmän verkkosivuilla.

LÄHDE: TIVI/Antti Honkamaa 12.11.2022

LUE MYÖS

Näin hankit sähköauton latauslaitteen – tavallista pistoketta ei saa käyttää jatkuvasti

Uusi sähkölaitteiden jäähdytysmenetelmä on 740 prosenttia tehokkaampi – kaiken takana on kupari

Opas tietokoneen alikellottamiseen – turhasta tehosta tinkimällä lämmöt kuriin ja vähemmän mölyä


Sähkölaskuihin järisyttävä korotus koko Euroopassa – nousu vuodessa jo 67 %

Vaikka EU:ssa on pyritty hillitsemään kuluttajille kantautuvia energiahintoja, sekä sähkön että kaasun hinnat olivat lokakuussa historiallisen korkealla.

Energiakriisi. Korkeat energian hinnat koettelevat kotitalouksia ymräri Eurooppaa. Daniel Bockwoldt
Energiakriisi. Korkeat energian hinnat koettelevat kotitalouksia ymräri Eurooppaa. Daniel Bockwoldt

Eurooppalaiset kotitaloudet maksavat historiallisia hintoja sekä sähköstä että kaasusta, kertoo Bloomberg.

Energialan konsulttiyhtiö VaasaETT:n mukaan sähkön hinta EU:ssa ja Iso-Britanniassa oli lokakuussa 67 prosenttia korkeampi kuin viime vuoden lokakuussa, keskimäärin noin 35 senttiä kilowattitunnilta.

Kaasun kuluttajahinta sen sijaan oli lokakuussa keskimäärin 18 senttiä kilowattitunnilta, eli noin kaksi kertaa enemmän kuin viime vuoden lokakuussa.

Kuukausitasolla sähkön keskimääräinen hinta nousi lokakuussa 3,4 prosenttia ja kaasun 2,5 prosenttia. Merkittävin nousu oli Dublinissa, jossa sähkön hinta kipusi 44 prosenttia. Kaasun hinta nousi eniten Roomassa, yhteensä 97 prosenttia.

Hintojen ennakoidaan nousevan entisestään talvea kohden. VaasaETT:n toimitusjohtaja Philip Lewisin mukaan kustannukset valtioille tulevat olemaan raskaat, mikäli hallitukset jatkavat toimenpiteitä, joilla hintoja pyritään pitämään keinotekoisesti alhaalla.

”Jossain kohtaa kuluttajat unohtavat, että nämä hinnat eivät ole todellisia. He hyväksyvät ne normaaleina hintoina, ja sitten väliaikaisten toimenpiteiden poistamisesta tulee käytännössä mahdotonta”, Lewis varoittaa Bloombergin haastattelussa .

Sähkön hinnat nousseet 85 prosenttia koronan aikana

VaasaETT:n lokakuisen selvityksen mukaan sähkönhinnat olivat syyskuuhun 2022 mennessä nousseet EU-maissa noin 85 prosenttia koronapandemiaa edeltäneestä ajasta. Kaasunhinnat olivat nousseet jopa 160 prosenttia.

Vuodesta 2020 eteenpäin sähkölaskujen osuus kotitalouksien käytettävissä olevista tuloista on ollut selvässä kasvussa. Syyskuussa 2022 sähkölaskujen osuus tuloista oli keskimäärin 4,5 prosenttia.

Eurooppalaisia pääkaupunkeja tarkastelevassa tilastossa sähkölaskujen osuus tuloista oli korkeimmillaan Portugalin, Norjan, Kreikan ja Tanskan pääkaupungeissa, joissa se oli syyskuussa keskimäärin 6–8 prosenttia. Matalin osuus oli Luxemburgissa ja Sveitsissä noin prosenttiyksiköllä.

VaasaETT:n selvityksen mukaan Euroopan valtioiden määräaikaisilla tukitoimilla on ollut vaikutusta sähkön hintoihin.

Heinäkuussa 2022 selvityksen tarkastelemasta 33 eurooppalaisesta sähkömarkkinasta 58 prosenttia oli omaksunut jonkinlaisia poikkeustoimia energiakriisin takia, esimerkiksi veroalennuksia.

Ilman näitä toimenpiteitä sähkön hinnat näillä markkinoilla olisivat olleen heinäkuussa 22 prosenttia korkeammat kuin mitä ne nyt olivat, VaasaETT arvioi.

Suomi ei lukeudu selvityksen tarkastelemiin markkinoihin.

LÄHDE: Tekniikka&Talous/Silva Rehn 08.11.2022


Sähkökatkon iskiessä vessassa ei saa käydä – seuraukset ovat vakavat

Edes lyhyiden sähkökatkojen aikana vettä ei saisi käyttää suihkussa käymiseen tai vessan vetämiseen. Ei, vaikka kyseessä olisi pieni hätä.

Vesihuolto on huoltovarmuuskriittisenä toimijana turvattu. [Adobe Stock / AOP]
Vesihuolto on huoltovarmuuskriittisenä toimijana turvattu. [Adobe Stock / AOP]

Energiakriisi ja sen seurauksena mahdolliset sähkökatkot huolestuttavat suomalaisia. Useat kaupungit ovatkin antaneet ohjeita kaupunkilaisilleen, miten sähkökatkoihin kannattaa varautua veden käytön näkökulmasta.

Helsingin seudun ympäristöpalvelut (HSY) ja Tampereen Vesi suosittelevat tiedotteissaan välttämään vessanpöntön vetämistä, suihkussa käymistä, kylpemistä sekä astian- ja pyykinpesua lyhyiden sähkökatkojen aikana.

Myöskään vettä ei saa laskea viemäriin. Jos vettä on laskettava hanasta, se on suositeltavaa suunnata puhtaaseen ämpäriin, ei viemäriin.

Lyhyet, noin kaksi tuntia kestävät, sähkökatkot eivät aiheuta vedenjakelussa ongelmia, mutta kaikkia vedenkäyttäjiä suositellaan silti varautumaan katkoihin.

Veden käyttöä kehotetaan välttämään katkojen aikana, koska sähköä tarvitaan jäteveden pumppaamiseen. Osassa jätevedenpumppaamoista on mahdollisuus käyttää varavoimaa, osassa taas ei.

Sähkökatkon aikana kunnat voivat joutua johtamaan jätevettä viemärin tai pumppaamon ylivuotona vesistöihin ja maastoon.

Jäteveden pumppaamoiden katkoilta ei vältytä

Myös puolustusministeriö kehottaa pitkien katkojen varalle tehdyssä oppaassa, ettei tarpeita saa tehdä pönttöön katkon aikana. Ilman sähköä jätevesi ja kiinteät jätteet eivät liiku, vaan ne voivat tukkia viemärit. Sen seurauksena esimerkiksi kerrostalojen alakerrokset voivat tulvia.

Pönttöön ei puolustusministeriön mukaan kannata tehdä isoja tarpeita, saati pieniä.

Pitkien sähkökatkojen aikana pyttyyn, sankoon tai pottaan voi virittää muovikassin. Kuivikkeena tulee käyttää reilusti vessa- tai sanomalehtipaperia. Puolustusministeriö neuvoo sulkemaan pussin tiiviisti ja viemään sen viikon sisällä sekajäteastiaan. Ulosteita ei saa laittaa biojätteeseen edes biojätepussissa.

Käsien puhdistamista varten kotiin kannattaa hankkia kosteuspyyhkeitä ja desinfiointiainetta.

HSY muistuttaa, että sähkökatkon aikana veden laadussa ei tapahdu muutoksia, mutta vesi voi tulla pienemmällä paineella. Tampereen Vesi kertoo tiedotteessaan, että vedenpaine voi olla alempi korkeissa paikoissa ja korkeissa kiinteistöissä.

Vesihuoltolaitokset ovat varautuneet sähkökatkoksiin. Esimerkiksi Oulun Veden johtaja Jouni Lähdemäen mukaan lyhyen sähkökatkon aikana vedenjakelu ei lakkaa Oulussa.

– Oulu on kuitenkin laaja alue, joten vesikatkoja voi esiintyä pienemmillä jakelualueilla.

Oulussa on neljä sähköverkkoyhtiötä, joiden kanssa pyritään sähkökatkoksista sopimaan niin, että katkot aiheuttaisivat mahdollisimman vähän haittaa ja vesihuolto on huoltovarmuuskriittisenä toimijana turvattu.

Jäteveden pumppaamoiden katkoilta ei sen sijaan voida välttyä sähkökatkojen aikana. Niiden aikana riski kiinteistöjen viemäreiden tulvimiseen on mahdollinen.

Vesihuoltolaitosten varautumisesta huolimatta sähkökatkot voivat keskeyttää veden tulon. Kaikissa kotitalouksissa onkin hyvä olla varattuna puhdasta juomavettä muutaman päivän tarpeeseen.

LÄHDE: Iltalehti/Oona Mynttinen 03.11.2022


Suomi varautuu sähkö­katkoihin – näin ne vaikuttavat puhelimen käyttöön

Internetissä surffailu katkeaisi tai hidastuisi kiertävien sähkökatkojen aikana, viranomainen ennakoi.

Mobiilidata hidastuisi selvästi kiertävien sähkökatkojen aikana. Kuva: Dean Drobot / Colourbox
Mobiilidata hidastuisi selvästi kiertävien sähkökatkojen aikana. Kuva: Dean Drobot / Colourbox

Suomi varautuu ensi talvena kiertäviin sähkökatkoihin, joskin ne ovat vasta viimeinen keino uhkaavan sähköpulan hillitsemiseksi. Mutta mikäli siihen joudutaan turvautumaan, on sillä vaikutuksia myös sähköverkosta irti olevien laitteiden, kuten puhelinten, käyttämiseen.

Lue lisää: Kiertävät sähkökatkokset uhkaavat Suomea talvella – näin niistä päätetään

Liikenne- ja viestintävirasto Traficomin Kyberturvallisuuskeskus listaa, millaisia seurauksia kiertävillä sähkökatkoilla olisi.

Matkaviestimet:

Mahdollisten kiertävien, muutaman tunnin kestoisten sähkökatkojen aikana mobiilipalvelut ovat suurimman osan ajasta 2g- ja 3g-tekniikoiden varassa. Verkot toimivat ja puheluita voi soittaa, mutta kuuluvuusongelmia voi esiintyä esimerkiksi energiatehokkaasti rakennetuissa uudisrakennuksissa.

Kiertävät katkot eivät siis estäisi esimerkiksi hätäpuheluita, jotka on muutenkin vahvasti suojattu häiriötilanteilta. Mutta 4g- tai jopa 5g-yhteyksiin tottuneet mobiilidatan kuluttajat joutuvat sietämään huomattavasti hitaampia yhteyksiä.

Lue myös: Hätäpuhelun voi soittaa, vaikka verkko on nurin – näin se se tapahtuu

Kiinteä laajakaista

Kiinteät laajakaistat eivät erityisesti kodeissa toimisi, koska kiinteistöissä ei useimmiten ole varmistettu sisäverkkojen laitteita sähkökatkoksiin. Näin ollen sähkökatkoksen aikana ei pysty surffailemaan netissä kiinteää laajakaistaa käyttäen, tekemään etätöitä tai vaikkapa katsomaan suoratoistopalveluja.

Televisio

Televisiota ei katsella, koska kotona harvoin on varavirtaa television tehonsyöttöön sähkökatkon aikana. Lisäksi kaapeli-tv-verkot eivät muutenkaan pääosin toimisi. Antenni-tv- ja radiopalvelut toisaalta toimivat sähkökatkoissa useita tunteja, mutta sekään ei lohduta kodissa, joka ei saa sähköä ollenkaan.

Paristokäyttöistä radiota tai autoradiota sen sijaan pystyy kuuntelemaan. Näitä viranomainen suosittelee muutenkin vaaratiedottamisen seuraamiseen viestintäverkkojen häiriötilanteissa.

Kantaverkkoyhtiö Fingrid korostaa, että kiertävät sähkökatkot ovat vasta viimeinen keino mahdollisen sähköpulan hellittämiseen. Yhtiön mukaan paras keino välttää sähkökatkot on säästää sähköä ja siirtää kulutusta arkiaamuilta ja -alkuilloilta muihin ajankohtiin.

Lue lisää: Nyt alkavat koko kansan sähkön säästö­talkoot – asian­tuntijat listaavat helpot vinkit, joilla säästyy myös rahaa: ”Saunominen ehdottomasti pois”

Se tarkoittaa, että esimerkiksi pyykkiä kannattaa pestä myöhempinä kellonaikoina, eikä sähköautoa tulisi laittaa lataukseen heti konttorilta kotiin päästyä.

LÄHDE: Iltasanomat/Tuomas Linnake 29.10.2022


Nyt tuli vakava muistutus sähkökriisissä: kuntien on valmistauduttava heti

Kuntayhtiöiden rahoitukseen liittyen tuli merkittävä päätös.

Asuntoja Soukassa. Antti Mannermaa
Asuntoja Soukassa. Antti Mannermaa

EU:n tuore päätös mahdollistaa Kuntarahoitukselle kuntaomisteisten energiayhtiöiden rahoittamisen. Järjestely turvaa energiayhtiöiden toimintakykyä ja vahvistaa Suomen huoltovarmuutta, ja sitä koskevaa rahoitusta voi käyttää vain sähkömarkkinoilla vaadittuihin vakuusvaatimuksiin, Kuntarahoitus tiedottaa.

Euroopan komissio hyväksyi Kuntien takauskeskuksen yhdessä Kuntarahoituksen ja työ- ja elinkeinoministeriön kanssa tekemän ilmoituksen asiassa. Komission päätös on voimassa 31.12.2022 asti.

Kuntarahoitus suosittelee, että kunnat ja niiden energiayhtiöt valmistautuvat mahdollisiin rahoitustarpeisiin heti, vaikka ne eivät olisi juuri nyt ajankohtaisia. Jos rahoitukselle tulee äkillistä tarvetta, Kuntarahoitus voi käsitellä yhtiöiden rahoitushakemukset vasta kun haetulle lainalle on olemassa kaupungin- tai kunnanvaltuuston takauspäätös.

LUE MYÖS:

Fingridiltä karut terveiset suomalaisille – ensi talvena kannattaa varautua sähkökatkoihin

Älytermostaattiyhtiö lupaa jopa puolittaa energiankulutuksen: sai 650 000 € rahoitusta

Kannattaako kodin sähköt tuottaa itse aggregaatilla? Asiantuntija laski hinnan

Vakuusvaatimukset vuodeksi

Euroopan komission päätös mahdollistaa myös sen, että kunnat voivat rahoittaa energiayhtiöitään omasta kassastaan normaalista poikkeavin ehdoin. Kunta voi siis itse hakea lainaa Kuntarahoitukselta ja lainata edelleen varoja määräysvallassaan oleville yhtiöille samoilla ehdoilla, jotka komission päätöksessä koskevat Kuntarahoituksen energiayhtiöille suoraan myöntämää rahoitusta.

Sähkömarkkinoiden vakuusvaatimuksista aiheutuvan rahoitustarpeen ennakoiminen on tällä hetkellä erittäin vaikeaa, Kuntarahoitus muistuttaa tiedotteessaan.

Euroopan komission hyväksymän ohjelman mukaan kunta itse tai Kuntarahoitus voi myöntää energiayhtiölle maksimissaan joko summan, jonka arvioidaan kattavan sähköjohdannaisten vakuusvaatimukset lainahakemusta seuraavalta 12 kuukauden ajalta tai summan, joka on enimmillään 15 prosenttia yhtiön kolmen vuoden liikevaihdon keskiarvosta. Lainan maturiteetti on korkeintaan kolme vuotta.

Kuntarahoituksen tai kunnan energiayhtiöille kohdistuvaa rahoitusta voi nyt hyväksytyn ohjelman puitteissa käyttää vain sähkön johdannaismarkkinoiden vakuusvaatimusten vuoksi kasvaneisiin likviditeettitarpeisiin. Rahoitusta ei siis voi suunnata esimerkiksi uusiutuvan energian investointeihin.

LÄHDE: TIVI/Aleksanteri Pikkarainen 15.10.2022


Kun sähköt menevät poikki, eikä puhelin toimi – valmistaudu poikkeustilanteeseen näin

Digitaalisesta huoltovarmuudesta kannattaa pitää huolta.

Esimerkiksi sähkökatkoihin kannattaa varautua. Kuvituskuva. [Adobe Stock / AOP]
Esimerkiksi sähkökatkoihin kannattaa varautua. Kuvituskuva. [Adobe Stock / AOP]

Jokaisen suomalaisen tulisi varautua tilanteisiin, joissa digitaaliset palvelut eivät ole saatavilla tai niiden kanssa on ongelmia. Digi- ja väestötietoviraston paneelissa käytiin läpi erilaisia esimerkkejä, joista voi olla monelle apua esimerkiksi talven mahdollisiin sähkökatkoksiin varautumisessa. Paneeli oli osa käynnissä olevaa Digiturvaviikkoa.

Kantaverkkoyhtiö Fingridin tietoturvapäällikkö Jyrki Pennanen vertaa digitaalista huoltovarmuutta perinteiseen kodin 72 tunnin huoltovarmuuteen eli kolme päivää tulisi vähintään ilman sähkölaitteita ja palveluita kestää.

– Kotona paljon pyörii digitaalisuuden ympärillä, kuten laitteet, mutta ennen kaikkea palvelut. Jos palvelut eivät ole käytössä, tulisi miettiä, miten voi siihen valmistautua, Pennanen sanoo.

Kaikki panelistit nostivat sähköverkon roolin esille digitaalisesta huoltovarmuudesta puhuttaessa. Jeni Suhonen Marttaliitosta nosti esiin kysymyksen siitä, kuinka kauan yhteiskunta pysyy hallinnassa, jos sähköverkko on alhaalla, vaikka sähkölaitteet eivät olisikaan terveelle ihmiselle välttämättömiä.

Pennanen nosti esille sen, että kotien sähkönsaantia aletaan rajoittaa vasta äärimmäisissä tapauksissa.

– Digitalisaatiota ei ole ilman sähköä. Jos sähköverkko häviää, mennään sen aikaa, kun varavirtaa on, Pennanen totesi.

– Viimeinen oljenkorsi on kuitenkin, että kotitalouksien sähköä ruvetaan rajoittamaan. Se on ihan äärimmäinen tilanne.

Verkko-ongelmien ilmaantuessa sähköisiin palveluihin pääsy voi hankaloitua. OP:n talous- ja verkkorikollisuusasiantuntija Hanna Hovi nosti esille varsinkin sähköiset tunnistautumisvälineet. Jos ne eivät toimi, ei esimerkiksi viranomaisten palveluihin pääse ja virallisten asioiden hoitaminen vaikeutuu todella paljon.

Kimmo Ulkuniemi Poliisin kyberrikosten torjunnasta pohti taas, kuinka pitkään kansalaisten pitäisi pystyä selviytymään ilman palveluita ja älylaitteita.

– Digitaaliset laitteet hallitsevat ihmisten elämää ja niistä on tultu jopa riippuvaiseksi. Ovatko palvelut elintärkeitä ja minkä aikaa pitää selviytyä ilman palveluita ja laitteita – sitä on vaikea määritellä, Ulkuniemi pohti.

– On tultu sen verran riippuvaisiksi digitaalisista palveluista, että kun ei päästä someen, voida lähettää viestejä tai soittaa, voi se johtaa hätääntymiseen.

Harjoittele poikkeustilannetta digipaastolla

Poikkeustilanteisiin on hyvä varautua varsinkin nyt, kun talvella voi olla odotettavissa laajempiakin sähkökatkoja. Fingridin Pennanen nosti esille varautumisen esimerkiksi kahdella verkkoyhteydellä, joista toinen olisi esimerkiksi kodin langallinen netti ja toinen mobiilinetti puhelimessa, josta verkon voi tarpeen tullen jakaa.

OP:n Hovi taas neuvoo pitämään digipaaston eli olemaan ilman älylaitteita muutaman päivän, mikäli se on mahdollista.

– Sillä tavalla voi testata sietokykyä teknologian puutteeseen. Siitä saa hyvän käsityksen siitä, kuinka monta päivää oma arki kestää, mikäli poikkeustilanne tulee vastaan.

Ulkuniemi taas neuvoo pitämään maltin poikkeustapauksissa.

– Ihmiset rakentavat elämäänsä palveluiden varaan, mikä tekee elämästä helpompaa. Tärkeää on, jos joku ei toimi, että yritetään ratkaista ongelmia ensin itse. Ei soiteta esimerkiksi heti hätäkeskukseen, mikä ruuhkauttaa palveluita.

Esimerkiksi naapureilta tai sukulaisilta kannattaa kysellä ensin asiasta, jos verkko ei toimi tai televisio on pimeänä.

Valmiita toimintaohjeita poikkeustilanteiden varalta kannattaa myös käydä perheen ja samassa taloudessa asuvien kanssa läpi. Ulkuniemi neuvoi esimerkiksi sähkökatkosten kannalta sopimaan perheen sisällä toimintaohjeita, joita noudatetaan. Jos taas lapset eivät saa vanhempiin yhteyttä, voidaan sopia, että vanhempia odotetaan kotona.

Marttaliiton Suhonen painottaa myös yhteisten ohjeiden laatimista, mutta neuvoo myös olemaan suuntaamatta heti puhelimelle, jos sähköt menevät poikki.

– Kun ihminen tylsistyy, ottaa tämä älylaitteen käteen. Jos satoja tuhansia ihmisiä tekee näin, verkko ruuhkautuu ja viranomaiset joutuvat toimimaan tämän ruuhkan keskellä. Tylsyyttä tulisi kestää ja keksiä muita tapoja itsensä viihdyttämiseen, Suhonen toteaa.

Mitä digitaalinen kotivara pitää sisällään?

Sähkökatkojen ja muiden poikkeustapausten varalta kannattaa varautua esimerkiksi lämpimillä vaatteilla, patterikäyttöisellä radiolla ja käteisellä, ja muistaa, että esimerkiksi jääkaappia tai pakastinta ei kannata turhaan availla.

– Suomalaiset ovat tolkun kansaa, eivätkä mene parin tunnin sähkökatkosta paniikkiin. Suomessa on alueita, joissa niihin on talvella totuttukin, Suhonen totesi.

Panelistit nostivat esille myös muita tärkeitä pointteja.

– Pankin näkökulmasta suosittelen pitämään voimassa olevat henkilöllisyystodistukset mukana, jos sähköistä tunnistautumista ei voi käyttöön. Kannattaa myös muistaa, että ajokortti ei käy henkilöllisyystodistuksena kaikkialla, OP:n Hovi nosti esille.

Hovi neuvoo myös käyttämään jo ennakoiden pilvipalveluita, joissa tiedot pysyvät säilössä myös silloin, kun itse laitteelle pääsy estyy. Näin tiedot saa myös siirrettyä tarpeen mukaan uuteen laitteeseen.

Pennanen taas neuvoi valmistautumaan esimerkiksi lautapeleillä ja kirjoilla, jotka tarjoavat viihdykettä kuten ennen digitalisoitumista.

Varaudu huijauksiin

Myös erilaisiin nettihuijauksiin varautumista voidaan pitää osana digitaalista huoltovarmuutta. Kuluneen vuoden aikana huijarit ovat olleet erittäin aktiivisia ja Ulkuniemen mukaan poliisin tietoon tulee kymmenien miljoonien erojen vahingot, jotka liittyvät erilaisiin verkkohuijauksiin.

Panelistit nostavat esille huijausten ajankohtaisuuden. Esimerkiksi nyt, kun sähkön hinta on noussut, on liikkeellä ollut huijausviestejä, joissa tarjotaan halpoja tai jopa ilmaisia sähkösopimuksia. Todellisuudessa tällaisiin vastaaminen voi johtaa suuriinkin rahallisiin menetyksiin.

Lisäksi esiin nostettiin erilaiset avustushuijaukset, jotka voivat liittyä esimerkiksi Ukrainan sotaan.

– Koska rahan lahjoittaja ei odota saavansa vastinetta lahjoitukselleen, ei hän välttämättä saa koskaan tietää, että kyseessä oli huijaus, Hovi sanoi ja jatkoi:

– Huijausten skaala on laaja ja vain mielikuvitus on rikollisten rajana. He voivat käyttää sosiaalista manipulaatiota, jossa ihminen itse suorittaa maksun tai kalastelua, jolla pankkitunnukset saadaan haltuun ja rikollinen tekee itse maksun. Huijauksissa vedotaan tavallisesti kiireeseen, paniikkiin tai huoleen. Huijausviestissä voidaan myös varoittaa asiasta, johon uhri on todellisuudessa juuri haksahtamassa.

Ulkuniemen ohje huijatuksi tulemisen välttämiseksi on yksinkertainen:

– Älä luota oikein mihinkään, jos saat oudon viestin tai soiton. Nollaa tilanne ja ole itse yhteydessä pankkiin, sähköyhtiöön tai tahoon, jolta yhteydenotto näyttää tulleen ja varmista, että kaikki on kunnossa.

LÄHDE: Iltalehti.fi/Janiko Kemppi 11.10.2022


Miten valmistautua sähkökatkoksiin – Asiantuntijan 8 vinkkiä ensi talveksi

Sähkökatkoksen aikaan kännykkää kannattaa käyttää säästeliäästi ja varautua pimeässä liikkumiseen, Aren asiantuntija vinkkaa.

Pimeys voi yllättää. Laajoissa sähkökatkoksissa koko kaupunginosa tai alue pimenee, kun katuvalot, liikennevalot ja valomainokset lakkaavat toimimasta. Saana Säilynoja
Pimeys voi yllättää. Laajoissa sähkökatkoksissa koko kaupunginosa tai alue pimenee, kun katuvalot, liikennevalot ja valomainokset lakkaavat toimimasta. Saana Säilynoja

Edessä olevasta talvesta odotetaan poikkeuksellisen haastavaa energiatalvea. On mahdollista, että etenkin kylmimpinä pakkaskausina joudutaan tekemään niin sanottuja ennakoituja sähkönjakelun keskeytyksiä, eli sähkökatkoksia.

Talotekniikkayritys Aren asiantuntija Harri Launo vinkkaa, miten sähkökatkoihin kannattaa varautua kotona ja työpaikalla.

”Sähkökatkot eivät vaikuta ainoastaan niihin, joiden kodit ja työpaikat lämpenevät sähköllä, vaan meihin kaikkiin. Jo muutaman tunninkin täydelliset sähkökatkot vaativat varautumista”, Launo toteaa tiedotteessa.

Launo kannustaa seuraamaan ensi talvena sääennusteita, sillä niitä seuraamalla voi ennakoida sähkökatkoksia.

”Uskon, että sääennusteiden seuraamisesta tulee ensi talvena kansanhuvia. Pitkät pakkasjaksot nostavat katkosten riskiä. Vaikka kyse on niin sanotuista ennakoiduista jakelunkeskeytyksistä, niin kyllä niistä todennäköisesti saadaan aika myöhään varoitettua kansalaisia. Todennäköisesti katkokset ajoittuvat aamuun klo 7–10 ja iltaan klo 17–20 välille, sillä ne ovat kulutushuippuja”, Launo sanoo.

Vinkit kotiin ja työpaikalle:

1. Varaudu pimeään.

Sähkönjakelun keskeytykset ajoittuvat luultavasti kaikkein kylmimpään ja pimeimpään vuoden- ja vuorokaudenaikaan, joten kannattaa miettiä, miten pimeässä liikutaan. Laajoissa sähkökatkoksissa koko kaupunginosa tai alue pimenee, kun katuvalot, liikennevalot, valomainokset ja kaikki sähköllä toimivat valot lakkaavat toimimasta.

”Onneksi nykyään meillä on taskulamppu matkapuhelimissa, joten se kannattaa pitää käden ulottuvilla ja ladattuna”, Launo muistuttaa.

Hätäpuhelut etusijalla. Matkapuhelinverkot kuormittuvat, jos kaikki katselevat Netflixiä samaan aikaan. Kännykkää ja tablettia kannattaa siis käyttää maltillisesti. Krista Kierikka

2. Käytä kännykkää viisaasti.

On hyvin mahdollista, että ensi talvena koetaan useampia sähkökatkoja, jotka kestävät useita tunteja. Vaikka matkapuhelin olisi ladattuna, kannattaa muistaa, että matkapuhelinverkot tarvitsevat toimiakseen myös sähköä.

”Matkapuhelinverkot eivät pysy todennäköisesti kovin pitkään pystyssä. Jätetään hätäpuheluille siis tilaa”, Launo suosittelee.

3. Suosi hyötyliikuntaa.

”Uutisissa varoitellaan todennäköisesti sähkökatkoksista, kun sääennusteet näyttävät rapsakkaa pakkasta. Sellaisissa tilanteissa kannattaa tietysti miettiä, voisiko käyttää portaita hissin sijaan. Näin vältyttäisiin tilanteilta, joissa hisseihin jäädään jumiin ja huoltoyritykset ruuhkautuvat.”

4. Pidä kylmä ulkona.

Kun sähköt katkeavat, kaikki sähköllä toimivat ovet, portit, koneportaat ja muut vastaavat lakkaavat toimimasta. Ne voivat jäädä auki tai kiinni. Jos ulkona on kova pakkanen, täytyy huolehtia kiinteistöturvallisuudesta.

”Jos ovet jäävät auki esimerkiksi taloyhtiön tai työpaikan parkkihalliin, eikä niitä saa itse suljettua, pitää asiasta ilmoittaa huoltoyhtiölle. Näin huolehditaan, ettei rakennukseen tai rakennuksessa oleviin laitteisiin tai muihin tavaroihin tule jäätymisvaurioita.”

5. Muista, että sähköt myös palaavat.

Sähköt menevät pois päältä yllättäen, jolloin esimerkiksi kahvinkeittimet, silitysraudat, hellat, ravintoloiden rasvakeittimet menevät pois päältä. Sähkön palatessa ne menevät myös takaisin päälle.

”Etenkin työpaikalta ihmiset saattavat lähteä kotiin, kun sähköt ovat pitkään pois. Kannattaakin muistuttaa, että ”viimeinen sammuttaa valot”-sääntö pätee sähkökatkojen yhteydessä aivan kaikkiin laitteisiin. Kotona hyvä vinkki on, että jättää yhden lampun palaamaan – siitä huomaa, että sähköt ovat palanneet”, Launo vinkkaa.

Yksi valo päälle. Sähköjen palaamisen huomaa parhaiten siitä, että jättää yhden lampun palamaan. JOEL MAISALMI

6. Paristoradio käyttöön.

Jokaisessa kodissa olisi hyvä olla paristokäyttöinen radio, sillä uutisia voi seurata sen välityksellä.

”Radiosta on sähkökatkoksen pitkittyessä sekä hyötyä että huvia. Muita hyödyllisiä tarvikkeita ovat taskulamput, kirjat, käsityöt ja lautapelit – kaikki vanhanaikaiset tavat saada aika kulumaan.”

7. Pukeudu säänmukaisesti.

Vaikka sisälämpötilat eivät muutamassa tunnissa juuri laske, kannattaa muistaa, että sähkökatko saattaa muuttaa matkasuunnitelmia.

”Junat, metrot, ratikat – ne kaikki tarvitsevat sähköä. Jos sähkökatkot iskevät, niin kuin ne todennäköisesti iskevät, aamun ja alkuillan tunteihin, ne katkaisevat myös monien suomalaisten työmatkan. Kannattaa pukeutua niin, että tarkenee tarvittaessa kävellä paukkupakkasilla töistä kotiin.”

8. Sähkökatkoista selviää.

Vaikka sähköä tarvitaan moneen asiaan, muutamien tuntien tai vuorokaudenkaan sähkökatkokset eivät aiheuta useimmille vaaraa.

”Pakastin pitää ruoat kylminä vuorokauden verran, jos sitä ei turhaan availla. Kylmällä säällä ruoat voi viedä myös parvekkeelle. Vaikka katkokset hankaloittavat elämää, selviämme niistä yhdessä ennakoiden ja joustaen. On ollut hienoa huomata, miten laajasti ja sitoutuen suomalaiset ovat jo lähteneet toteuttamaan energiansäästötoimenpiteitä, joten uskon, että katkoksistakin selviämme”, Launo summaa.

LÄHDE: Tekniikka&Talous/Eeva Törmänen 06.10.2022


Sähkökriisin riski ”on todellinen” Suomessa – Nyt kasataan tarkkaa tärkeysjärjestystä sähkökatkojen varalle

Varautumisen ministerityöryhmä käsitteli kokouksessaan Nord Stream -kaasuputkien tuhotyötä, Suomen energiahuoltoa ja sähköpulan riskiä sekä ruoantuotannon tilannetta.

Suomessa kootaan parhaillaan tarkkaa priorisointilistaa, tärkeysjärjestystä, siitä mitä kohteita ja alueita painotetaan mahdollisen sähköpulan iskiessä talvella.

LUE MYÖS

Kahden tunnin sähkökatko ei ole mikään pikkujuttu – Asiantuntija varoittaa: Jäät hissiin vangiksi, auttajatkin jumissa, kaikkialla pimeää eikä mikään suju

Asiasta kertoi niin sanotun varautumisen ministerityöryhmän puheenjohtaja, valtiovarainministeri Annika Saarikko (kesk) infotilaisuudessaan torstaina. Hänen mukaansa sähkönsiirron kantaverkkoa ylläpitävän Fingridin päävastuulla ja valmistelussa on nykyistä tarkempi kansallinen ohjeistus siihen, mitä toimia, aloja ja alueita asetetaan tärkeysjärjestykseen sähkökatkojen tullen.

Tarkoituksena on luoda valtioneuvostotason päätös ja ohjeistus alueellisille sähkönjakelijoille.

Saarikon mukaan uusi päivitetty tärkeysjärjestys tarvitaan, koska hallituksen saaman arvion mukaan ”riski sähkönjakelun vaikeuksista ja sähkön riittävyydestä on todellinen” tulevana talvena.

Juuri nyt asiasta ei ole akuuttia huolta, mutta ”talven tullen emme voi olla vakuuttuneita sähkön riittävyydestä”, Saarikko kertoi. Kyse ei riskiskenaariossa välttämättä olisi erityisen pitkistä sähkökatkoista, mutta tuntienkin katkos on haitallinen kriittisissä toiminnoissa.

LUE MYÖS

Asiantuntija: Luvassa on sähköyllätyksiä ja suomalaisten on aika herätä – ”Meille tähän asti ihan uusia ilmiöitä tulee eteen”

Karu varoitus kaikille suomalaisille: Syytä varautua sähkökatkoihin talvella, arvioi Fingrid

Saarikko huomautti, että sähköverkon toimintaa pystytään säätelemään vain ”asuinaluetasolla”, eli esimerkiksi yksittäisiä koteja tai kohteita ei voida priorisoida.

Siksi hänen mukaansa alueellisille sähkönjakelijoille tarvitaan nykyistä selkeämpi tärkeysjärjestys siitä, millä alueilla on kriittisiä kiinteistöjä, kuten terveydenhuollon toimintoja.

Ministeri Saarikko vetosi myös kaikkiin kansalaisiin sähkönkulutuksen hillitsemiseksi.

”Jos emme pysty vähentämään sähkön kulutusta, sähkökatkojen riski kasvaa”, Saarikko viestitti.

”Siksi tarvitaan jokaiselta kotitaloudelta kykyä ja tahtoa säästää sähköä.”

Kaasuputket ja maatilat myös esillä

Varautumisen ministerityöryhmä käsitteli myös Itämeren kaasuputkivuotojen merkitystä.

LUE MYÖS

”Tämän jälkeen voi odottaa lähes mitä tahansa” – Kaasuputkien räjäytys voi olla vasta alkua, kun Putin yrittää napata aloitteen itselleen

”Tämän seurauksena arvioimme myös suomalaisen kriittisen infrastruktuurin turvallisuuden astetta”, Saarikko sanoi.

Yksi erityisen huomion kohde on Baltiasta kaasua tuova Balticconnector-putki.

Saarikon mukaan uuteen kaasuputkeen ”ei tietojemme mukaan kohdistu tällä hetkellä minkäänlaista erityistä uhkaa”, mutta siirtoverkkoyhtiö Gasgrid on varotoimena tehostanut omaa valmiuden ja varautumisen astettaan.

”Turvatoimia on tehostettu”, ministeri sanoi.

Lisäksi kaikille hallinnonaloille sekä kunnille on annettu määräys varmistaa erilaisen kriittisen infrastruktuurin varautumistaso.

Saarikko korosti jälleen, että signaalia Suomeen kohdistuvasta erityisestä uhasta ei ole, mutta Itämeren kaasuputkien räjäytykset antavat aiheen varautumisen tehostamiselle.

Kolmantena kokonaisuutena ministerit käsittelivät huoltovarmuutta ja erityisesti ruoantuotantoa. Pohdinnassa oli, millaisia lisätoimia maatilojen tukemiseksi tarvitaan aiemman taloudellisen tuen jatkona.

Ministeriryhmän tiedotteen mukaan maatalous kärsii ennennäkemättömän nopeasta kustannusten noususta, ja tuottajahintojen viimeaikainen nousu ei kata tuotantokustannusten nousua.

”Tämä voi johtaa erityisiin ongelmiin myös maksuvalmiuden osalta. Tuotanto voisi vaarantua erityisesti sellaisilla tiloilla, jotka ovat laajentaneet toimintaansa viime vuosina ja joiden sähkö- rehu- tai lannoitelaskut kasvavat tuntuvasti. Osa näistä tiloista on maatalouden huoltovarmuuden kannalta keskeisiä”, ministerit toteavat.

LUE MYÖS:

Maatalouden sähkölaskut voivat olla pian jäätäviä – MTK:n toiminnanjohtaja: ”Emme tiedä yhtään, mitä kahden viikon kuluttua on tulossa”

LÄHDE: Uusi Suomi/Teppo Ovaskainen 29.09.2022


Sähköpula verkossa voikin venyä 6,5 tuntiin, jos kulutusta enemmän kuin sähköä – 2 tunnin katko yhä useammalle

Tilannetta helpottanee kuitenkin se, että Fortum kertoi saman tien alkavansa valmistella Meri-Porin voimalaitosta kaupalliseen käyttöön.

Energiapula. Suomesta ei löytynyt sähkön tehoreserviä ensi talveksi. Antti Mannermaa
Energiapula. Suomesta ei löytynyt sähkön tehoreserviä ensi talveksi. Antti Mannermaa

Sähkökatkot saattavat koskea ensi talvena yhä useampaa suomalaista kotitaloutta. Syynä on se, että sähkön tehoreservin hankinta ensi talveksi tyssäsi perjantaina.

Tehoreserviä hankkiva Energiavirasto ei saanut tarjouskilpailussa yhtään hyväksyttävää tarjousta. Se joutui hylkäämään kilpailutuksen ainoan tarjouksen Fortum Power and Heatin Meri-Porin voimalaitoksesta.

Energiavirasto arvioi, että ilman tehoreserviä tehovajeen odotusarvo on noin 6,5 tuntia vuodessa. Hallitus on aiemmin määritellyt odotetuksi tehovajeeksi 2,1 tuntia.

Mahdollisen sähköpulan on arvioitu tuovan kotitalouksiin pahimmassa tapauksessa kahden tunnin kiertäviä sähkökatkoja.

Energiaviraston johtaja Antti Paananen vakuuttaa, että käsillä oleva tehovajeen kasvu ei tarkoita sitä, että sähkökatkojen pituus kodeissa kolminkertaistuu. Katkoja tulee kuitenkin yhä useamman kotitalouden kohdalle.

”Sähkökatkoja tulee useammin mutta ei yksittäiselle asiakkaalle. Useampi kuitenkin ehtisi katkon kokea”, hän sanoo.

Meri-Pori takaisin markkinoille

Tilannetta helpottanee kuitenkin se, että Fortum kertoi saman tien alkavansa valmistella Meri-Porin voimalaitosta kaupalliseen käyttöön. Voimalaitoksella tehdään perusteellinen vuosihuolto lokakuussa.

Energiavirasto hylkäsi perjantaina Fortum Power and Heatin tarjouksen. Yhtiö tarjosi Meri-Porin voimalaitoksen 440 megawatin kapasiteettia tehoreserviin vuodeksi marraskuun alusta alkaen.

Hylky tuli, koska yhtiö sisällytti tarjoukseensa tasesähköriskin kustannuksia, jotka eivät ole tehoreservilain mukaisesti hyväksyttäviä.

Energiavirasto tavoitteli 600 megawattia täksi talveksi varmistamaan sähkön toimitusvarmuutta.

Tehoreservilaitoksen ainoa tehtävä on ylläpitää käynnistysvalmiutta toimitusvarmuuden varmistamiseksi ja ottaa laitos pyydettäessä ajoon.

Tiedotteen mukaan Energiavirasto ei pidä hyväksyttävänä, että yhtiölle kustannettaisiin erikseen myös tasesähköriski osana kiinteää ylläpitokorvausta.

Tarjouksessa esitetty korvaus olisi ylittänyt tehoreservijärjestelmästä johtuvasta velvoitteesta aiheutuvat kustannukset.

”Energiaviraston tehtävänä on valvoa, että sähkönkäyttäjien maksettavaksi ei tule ylimääräisiä kustannuksia vaan ainoastaan tehoreservijärjestelmästä aiheutuvat kustannukset. Hylkäävä päätös perustuu täysin siihen, ettei Fortumin tarjous täytä tehoreservilain vaatimuksia”, Paananen sanoo.

Tehoreservijärjestelmän tavoitteena on varmistaa sähkön kulutuksen ja tarjonnan tasapaino, mikäli tätä ei saavuteta markkinaehtoisesti.

LÄHDE: Tekniikka&Talous/Tuula Laatikainen 16.09.2022


Tällainen olisi N-2-tilanne, jolloin Suomi pimenisi jopa päiviksi

Puhelin ja nettiyhteydet alkaisivat katkeilla kahden tunnin jälkeen, uutisoi Helsingin Sanomat.

Koko sähköverkon kaatuminen vaikuttaisi niin julkiseen liikenteeseen kuin talojen lämmitykseenkin. AOP/alamy
Koko sähköverkon kaatuminen vaikuttaisi niin julkiseen liikenteeseen kuin talojen lämmitykseenkin. AOP/alamy

Ensi talven mahdollisiin sähkökatkoksiin on varauduttu, mutta sähköpulan vuoksi koko Suomen sähköverkko voi kaatua suuren kulutuksen aikana. Silloin koko Suomi voi pimetä jopa vuorokausiksi, Helsingin Sanomat kirjoittaa.

Suomen kantasähköverkko Fingrid ei voi kaatua yksittäiseen vikaan, vaikka se olisi suurikin vika.

Jos sähköverkkoon kuitenkin tulee kaksi merkittävää vikaa, kutsutaan tilannetta N-2-tilanteeksi. Tällöin voidaan ajautua sähköpulaan ja verkon jännite ja taajuus romahtavat.

Silloin sähköllä toimiva liikenne pysähtyy saman tien eikä huoltoasemaltakaan saa polttoainetta. Vedentulo ja lämmitys katkeavat joissakin talouksissa.

Pienet ruokakaupat ja liikkeet joutuvat sulkemaan hyvin pian sähkökatkon jälkeen. Muutaman tunnin päästä myös suuret marketit ja ostoskeskukset sulkeutuvat.

Noin 2–6 tunnin päästä myös puhelin- ja nettiyhteydet katkeavat, sillä tukiasemat mykistyvät.

18 tunnissa puisten pientalojen, joissa ei ole puulämmitystä, sisälämpötila laskee +10 asteeseen, jos ulkona on –20 astetta pakkasta. Sama tapahtuu elementtikerrostaloille 36 tunnin kuluessa.

Vuonna 2014 Rovaniemellä tehdyn sähköverkon katkaisu- ja palautusharjoituksen pohjalta todettiin, että toimivan sähköverkon palauttaminen nollatilanteesta koko maahan voi kestää jopa yli vuorokauden.

LÄHDE: Iltalehti/Sirri Rimppi 12.09.2022


Nyt se on virallista, Fingrid myöntää: Sähköt voivat katketa ensi talvena – Kulutus voi nousta 15 gigawattiin, tuotantoa enintään 12 GW – Näin pulatilanteessa toimitaan

Fingridin mukaan poikkeuksellinen tilanne sähkömarkkinoilla aiheuttaa merkittäviä epävarmuuksia talven sähkön riittävyyden arviointiin

Virta vähissä? Kantaverkkoyhtiö Fingridin mukaan sähköstä voi tulla ensi talvena pulaa. PAULA NIKULA/KL
Virta vähissä? Kantaverkkoyhtiö Fingridin mukaan sähköstä voi tulla ensi talvena pulaa. PAULA NIKULA/KL

Kantaverkkoyhtiö Fingrid on julkaissut ensimmäisen arvion sähkön riittävyydestä tulevana talvena. Sota Euroopassa ja energiamarkkinoiden poikkeuksellinen tilanne on lisännyt sähkön saatavuuteen liittyviä epävarmuuksia.

”Suurten epävarmuuksien seurauksena suomalaisten on syytä varautua tulevana talvena mahdollisen sähköpulan aiheuttamiin sähkökatkoihin”, todetaan Fingridin tiedotteessa.

Tulevan talven arvio tehotaseesta on samankaltainen edellisen talven kanssa. Fingridin arvion mukaan tulevan talven kulutushuipputilanteessa sähkönkulutus voi nousta noin 15 100 megawattiin.

Kotimaisella tuotannolla pystytään arviolta kattamaan parhaimmillaan 12 300 megawattia, jonka lisäksi on arvioitu, että käytössä on 600 megawattia tehoreserviä. Olkiluoto 3 -ydinvoimalaitos korvaisi puuttuvan Venäjän tuonnin.

Sähkömarkkinoilla useita epävarmuustekijöitä

Fingridin mukaan poikkeuksellinen tilanne sähkömarkkinoilla aiheuttaa merkittäviä epävarmuuksia talven sähkön riittävyyden arviointiin. Sähkön ja sähköntuotannossa käytettävän maakaasun tuonnin päättyminen Venäjältä ovat heikentäneet edelleen tilannetta Suomessa verrattuna edellisiin talviin.

Muita sähkön riittävyyteen vaikuttavia tekijöitä ovat muun muassa Olkiluoto 3 -ydinvoimalan käyttöönoton aikataulu. Laitoksen käyttöönoton mahdollinen viivästyminen heikentäisi merkittävästi sähkön riittävyyttä Suomessa.

Riittävyyteen vaikuttaa myös sähkökauppa Ruotsin ja Viron kanssa. Aiempina vuosina huippukulutustilanteessa sähköä on tuotu merkittäviä määriä Ruotsista ja Virosta sekä Venäjältä. Sähkön saatavuuteen Ruotsista ja Baltiasta vaikuttavat maiden mahdolliset omat ongelmat sähkön riittävyydessä, kuten mahdolliset maakaasun saatavuusongelmat Baltiassa.

Lisäksi riskinä on käytössä olevien merkittävien kotimaisten voimalaitosten tai sähkönsiirtoyhteyksien vikaantumiset sekä voimalaitospolttoaineiden, etenkin maakaasun, saatavuusongelmat

Fingridin mukaan tuulivoimakapasiteetin nopea kasvu parantaa osaltaan sähkön saatavuutta Suomessa, mutta tuulivoiman vaikutus sähkön riittävyyteen määräytyy tuuliolosuhteista. Tuulivoimakapasiteettia arvioidaan olevan vuoden 2022 loppuun mennessä täydessä tuotannossa noin 5 000 megawattia.

Ajoitus tärkeää, mutta sähköpula mahdollinen

Huippukulutustilanteissa sähköjärjestelmän ja sähkömarkkinoiden normaali toiminta edesauttavat järjestelmän ylläpitoa.

Samanaikaiset häiriöt merkittävissä sähkön tuotantolaitoksissa tai sähkönsiirtoyhteyksissä voivat aiheuttaa haasteita sähkön riittävyydelle.

Kireä pakkasjakso, joka koettelee yhtäaikaisesti Suomea ja muita Itämeren alueen maita, aiheuttaa erityisen haastavan tilanteen. Tällöin sähkönkulutus on korkealla tasolla, ja tuontisähkön saatavuus voi vaarantua.

Sähköpula katsotaan syntyneeksi, kun tuotanto ja tuonti eivät riitä kattamaan kulutusta. Fingrid hoitaa ja johtaa sähköjärjestelmän toimintaa järjestelmävastuunsa mukaisesti siten, että koko Suomen voimajärjestelmän luotettava toiminta voidaan varmistaa. Sähköpulassa tämä tarkoittaa käytännössä sähkön kulutuksen rajoittamista, kunnes sähköpulatilanne on ohi.

”Käytännössä sähköpulaan jouduttaessa Fingrid antaa paikallisille jakeluverkkoyhtiöille tiedoksi irti kytkettävän tehon kokonaismäärän jokaisen jakeluverkkoyhtiön alueelta ja tämän jälkeen sähkökatkoja kierrätetään kahden tunnin katkoina, kunnes sähköpulatilanne on päättynyt”, toteaa voimajärjestelmän käytön johtaja Tuomas Rauhala Fingridiltä.

Fingrid päivittää arviota sähkön riittävyydestä tulevana talvena tilannekuvan muuttuessa

LÄHDE: Tekniikka&Talous/Kyösti Jurvelin 02.09.2022


Suomessa syytä varautua sähkökatkoihin – Talvella voi iskeä sähköpula, varoittaa Fingrid

Fingrid julkaisi arvion sähkön riittävyydestä tulevana talvena.

Huoli. Sähköpulan riski ensi talvena on todellinen. Suomalaisia kehotetaan säästötalkoisiin.Kuva: Tiina Somerpuro
Huoli. Sähköpulan riski ensi talvena on todellinen. Suomalaisia kehotetaan säästötalkoisiin.Kuva: Tiina Somerpuro

Suomalaisten on syytä varautua tulevana talvena mahdollisen sähköpulan aiheuttamiin sähkökatkoihin. Näin kertoo kantaverkkoyhtiö Fingrid, joka julkaisi maanantaina ensimmäisen ennusteensa ensi talven sähkötilanteesta.

LUE MYÖS

Nyt iski jo kiire hillitä sähkön hintaa – ”Erittäin vaikeaakin” keinoa pohdittu, mutta entä jos Olkiluoto 3 viivästyy yhä?

Sota Euroopassa ja energiamarkkinoiden poikkeuksellinen tilanne ovat lisänneet sähkön saatavuuteen liittyviä epävarmuuksia.

Arvion mukaan tulevan talven kulutushuipputilanteessa sähkönkulutus voi nousta noin 15 100 megawattiin. Kotimaisella tuotannolla pystytään kattamaan parhaimmillaan 12 300 megawattia, jonka lisäksi on arvioitu, että käytössä on 600 megawattia tehoreserviä. Olkiluoto 3 -ydinvoimalaitos korvaisi puuttuvan Venäjän tuonnin.

Epävarmuustekijät

Olkiluoto 3 ydinvoimalan käyttöönoton aikataulu. Laitoksen käyttöönoton mahdollinen viivästyminen heikentäisi merkittävästi sähkön riittävyyttä Suomessa.

Sähkökauppa Ruotsin ja Viron kanssa. Aiempina vuosina huippukulutustilanteessa sähköä on tuotu merkittäviä määriä Ruotsista ja Virosta sekä Venäjältä. Sähkön saatavuuteen Ruotsista ja Baltiasta vaikuttavat maiden mahdolliset omat ongelmat sähkön riittävyydessä, kuten mahdolliset maakaasun saatavuusongelmat Baltiassa.

Ongelmat. Käytössä olevien merkittävien kotimaisten voimalaitosten tai sähkönsiirtoyhteyksien vikaantumiset sekä voimalaitospolttoaineiden, etenkin maakaasun, saatavuusongelmat

Tuuliolosuhteet. Tuulivoimakapasiteetin nopea kasvu parantaa osaltaan sähkön saatavuutta Suomessa, mutta tuulivoiman vaikutus sähkön riittävyyteen määräytyy tuuliolosuhteista. Tuulivoimakapasiteettia arvioidaan olevan vuoden 2022 loppuun mennessä täydessä tuotannossa noin 5 000 megawattia.

Riittävyys. Energiansäästöllä ja sähkön käytön ajoittamisella on merkittävä vaikutus sähkön riittävyyteen.

Sähköpula voi iskeä

Jos tuotanto ja tuonti eivät kata kulutusta, on sähköpula.

Fingrid hoitaa ja johtaa sähköjärjestelmän toimintaa järjestelmävastuunsa mukaisesti siten, että koko Suomen voimajärjestelmän luotettava toiminta voidaan varmistaa. Sähköpulassa tämä tarkoittaa käytännössä sähkön kulutuksen rajoittamista, kunnes sähköpulatilanne on ohi.

”Käytännössä sähköpulaan jouduttaessa Fingrid antaa paikallisille jakeluverkkoyhtiöille tiedoksi irti kytkettävän tehon kokonaismäärän jokaisen jakeluverkkoyhtiön alueelta ja tämän jälkeen sähkökatkoja kierrätetään kahden tunnin katkoina, kunnes sähköpulatilanne on päättynyt”, kertoo Fingridin Tuomas Rauhala tiedotteessa.

Fingrid päivittää arviota sähkön riittävyydestä tulevana talvena tilannekuvan muuttuessa.

LÄHDE: Uusi Suomi/Aleksanteri Pikkarainen 22.08.2022


Sähkön hinta hirvittää – jätä nämä arkiset tavat ja säästä selvää rahaa

Selvitimme, millaiset arkiset valinnat kerryttävät sähkölaskua kuin huomaamatta – ja miten niitä voi hillitä. Kauko- ja sähkölämmitteisten kotien asukkaille on koottu omat vinkkinsä, sillä samat neuvot eivät päde kaikille.

Esimerkiksi pakastimen energiankulutukseen voi vaikuttaa yllättävän paljon omilla valinnoilla. Kuva: Colourbox
Esimerkiksi pakastimen energiankulutukseen voi vaikuttaa yllättävän paljon omilla valinnoilla. Kuva: Colourbox

Sähkön hinta on noussut merkittävästi – tällä hetkellä jopa yli 30 prosenttia vuodentakaiseen verrattuna.

Hiljattain Ilta-Sanomissa julkaistiin artikkeli, jossa eräs lukija kertoi sähkölämmitteisen omakotitalonsa uuden sähkölaskun verottavan jopa 5 000 euroa lisäkuluja vuodessa.

Moni pohtiikin nyt, miten omaa sähkölaskuaan voisi pitää edes jotenkin kurissa.

Kaukolämpö on tyypillinen etenkin kerrostaloasunnoissa.

Kattovalojen sammuttelulla ei ole vaikutusta kuin vähän. Moni muu asia kuluttaa sähköä kotona huomattavasti enemmän.

Paljon riippuu kuitenkin siitä, lämpiääkö koti kaukolämmöllä vai sähköllä. Kaukolämpö on tyypillinen etenkin kerrostaloasunnoissa.

Näihin asioihin kannattaa kiinnittää siis huomiota omissa sähkönkulutustottumuksissa.

Jos asut sähkölämmitteisessä talossa…

Sähkölämmitteisessä talossa kaikki sisällä kulutettu sähkö muuttuu lopulta lämmöksi ja vähentää lämmitystarvetta, kertoi Vattenfallin energia-asiantuntija Malkus Lindroos aiemmin Ilta-Sanomille. Lämmitykseen itsessään sähköä ei siis kulu paljoa.

Saunominen itsessään ei sähkölämmitteisessä talossa olekaan niin kallista kuin moni ajattelee.

Veden lämmittämiseen uppoaakin eniten sähköä, ja veden lämpö valuu suoraan viemäristä alas. Siksi pitkiä kuumia suihkuja kannattaa vältellä. Viitisenkin minuuttia lämpimässä suihkussa kuluttaa sähköä tuplasti enemmän kuin vaikkapa aterian kokkaaminen liedellä.

Saunominen itsessään ei sähkölämmitteisessä talossa olekaan niin kallista kuin moni ajattelee. Työtehoseuran kouluttaja ja kotitalousopettaja Tarja Marjomaa kertoi aiemmin, että saunomisen yhteydessä suihkuttelu lämpimällä vedellä voi syödä enemmän energiaa kuin itse saunan lämmitys.

Samalla logiikalla myös pyykinpesu- ja tiskaamistavoilla voi laskea sähkölaskun summaa. Oli pyykinpesu- tai tiskikone mitä mallia tahansa, aina kannattaa pestä täysiä koneellisia.

Monissa tiski- ja pyykinpesukoneissa eko-ohjelma on sinänsä hyvä valinta, sillä niissä energiaa ei kulu veden lämmittämiseen. Tarja Marjomaan mukaan sähkönkulutus voi nimittäin jopa kaksinkertaistua, kun pesuohjelman lämpötilaa nostetaan parikymmentä astetta.

Etenkin käsin tiskaaminen voi tulla kalliiksi.

Motivan asiantuntija Päivi Suur-Uski huomautti aiemmin Ilta-Sanomissa, että etenkin käsin tiskaaminen voi tulla kalliiksi. Se vie paljon enemmän vettä ja energiaa kuin tiskikoneen käyttö.

Eko-ohjelman käyttöä kannattaa Suur-Uskinkin mukaan harkita. Jos eko-ohjelma ei riitä pesemään omia astioita tarpeeksi puhtaiksi, on kallista, jos astioita pitää pestä uudelleen käsin tai kuumemmalla pesuohjelmalla. Mahdollisimman lyhyt ja tehokas ohjelma tiskikoneessa on silloin paras ratkaisu kukkaron kannalta.

Sähkölämmitteisissä kodeissa on olennaista kiinnittää huomio mahdollisiin lämpövuotoihin, sillä ne nostavat sähkölaskua, Malkus Lindroos huomautti myös.

Lämpövuotoja syntyy, jos esimerkiksi vanhat ikkunat falskaavat, lämpö karkaa ilmastoinnin kautta tai lämpimän veden mukana viemäriin. Myöskään liesituuletinta ei kannata pitää tarpeettomasti päällä, sillä sen kautta karkaa uunin ja lieden tuottamaa lämpöä.

Ilmalämpöpumpulla voi säästää 500–800 euroa vuodessa, kunhan laitetta käyttää oikein.

Yksi keino pienentää sähkölaskua on myös hankkia kotiin ilmalämpöpumppu tai laskea kodin lämpötilaa. Lindroosin mukaan ilmalämpöpumpulla voi säästää tyypillisimmin 500–800 euroa vuodessa, kunhan laitetta käyttää oikein.

Märkä pyykki laskee kuivuessaan huoneen lämpötilaa, mikä saa lämmitysjärjestelmän toimimaan tehokkaammin.

Pyykki kannattaa myöskin lingota hyvin ja kuivata nykyaikaisessa kuivausrummussa, yleisessä pyykkituvassa tai ulkoilmassa, eikä esimerkiksi olohuoneessa.

Marjomaan mukaan märkä pyykki laskee kuivuessaan huoneen lämpötilaa, mikä saa lämmitysjärjestelmän toimimaan tehokkaammin ja kuluttamaan enemmän sähköä.

Jos asut kaukolämmitteisessä talossa…

Lindroosin mukaan kaukolämmitteisessä talossa sähkönsäästökeinot ovat puolestaan hyvin erilaiset.

Niissä asuvien ei nimittäin tarvitse maksaa samalla tavoin veden lämmittämisestä – vaikka ympäristön kannalta veden säästäminen toki kannattaa, oli kodin lämmitysjärjestelmä millainen hyvänsä.

Huomiota kannattaa kiinnittää etenkin suuritehoisiin tai jatkuvasti päällä oleviin laitteisiin, kuten jääkaappiin.

Sen sijaan kaukolämpökodeissa huomiota kannattaa kiinnittää sähkölaitteiden kokonaiskulutukseen, lattialämmityksen tehoon sekä esimerkiksi siihen, kuinka usein lämmittää sähkökiukaan saunomista varten.

Jos kylpyhuoneessa on lattialämmitys, ovet kannattaa myöskin muistaa sulkea joka kerta. Silloin lattialämmityksen teho ei nouse turhaan lämmön karatessa, energia-asiantuntija Sari Loukasmäki kertoi Ilta-Sanomien vanhemmassa artikkelissa.

Etenkin suuritehoiset tai jatkuvasti päällä olevat laitteet, kuten uuni tai pakastin, kuluttavat paljon sähköä. Kodinkoneisiin pätee hyvä nyrkkisääntö: mitä uudempi energiatehokas laite, sen vähemmän sähköä se kuluttaa.

Jääkaapissa riittää + 5 astetta ja pakastimessa -18.

Loukasmäki neuvoo säätämään etenkin jääkaappiin ja pakastimeen oikeat säilytyslämpötilat, sillä jo asteen kylmempi lämpötila lisää sähkönkulutusta noin viisi prosenttia. Jääkaapissa riittää + 5 astetta ja pakastimessa -18.

Jääkaapin ovea ei kannata myöskään pitää turhaan auki, ja ruoat tulee jäähdyttää hyvin ennen kuin ne laittaa kylmään. Myös jääkaapin tiivisteiden puhtaanapidosta ja pakastimen säännöllisestä sulattamisesta kannattaa pitää huoli, jotta energiaa ei mene hukkaan.

Lue lisää: Yhden jääkaapin osan puhdistus jää monelta huomaamatta – saa laitteen toimimaan paremmin ja säästää jopa rahaa

Keittiössä voi säästää sähköä muillakin tavoilla. Uunia käyttäessä kannattaa kokata mahdollisimman suuria määriä ruokaa kerralla, jotta sitä ei tarvitse lämmittää aina uudelleen. Uunin kiertoilmaominaisuutta kannattaa myös hyödyntää.

On kallista joutua pyörittämään koneellista pyykkiä toistamiseen liian tehottoman pesuohjelman jälkeen.

Pyykkiä pestessä kannattaa pestä pyykit ennen kaikkea niiden likaisuuden mukaan. Hyvin likainen pyykki vaatii korkeamman pesulämpötilan ja tehokkaamman ohjelman. On kallista joutua pyörittämään koneellista pyykkiä toistamiseen liian tehottoman pesuohjelman jälkeen.

Myös huolellinen linkoaminen suuremmilla kierrosnopeuksilla säästää sähköä enemmän kuin hyvin märäksi jääneen pyykin kuivattaminen kuivausrummussa – etenkin, jos kuivausrumpu on vanha, eikä hyödynnä lämpöpumpputekniikkaa.

viihde-elektroniikkalaitteet eivät Tarja Marjomaan mukaan yksinään kuluta yhtä paljoa sähköä kuin vaikkapa keittiön kodinkoneet.

Televisiot ja tietokoneet kannattaa aina sammuttaa eikä jättää valmiustilaan.

Koska nykypäivänä omistamme kuitenkin yksiä jos toisiakin vempaimia, viihde-elektroniikan kokonaissähkönkulutus on melkein samaa luokkaa kodinkoneiden kanssa. Esimerkiksi televisiot ja tietokoneet kannattaakin Marjomaan mukaan aina sammuttaa eikä jättää valmiustilaan.

LÄHDE: Iltasanomat/Karoliina Ojala 23.08.2022


Suuri suomalainen energiayhtiö Helen varoittaa, ettei sähkömarkkinoiden epävarmuuteen ole luvassa helpotusta. Sen tulos heikkeni alkuvuonna.

Lue koko artikkeli 31.07.2022


Sähkön hurja hinta ajaa monen perheen talouden katastrofin partaalle – hallituksen kerrottava nopeasti helpotuksista

Talvella on edessä niin kovia sähkön hinnan korotuksia, että moni perhe joutuu kestämättömään tilanteeseen. Hallituksen pitää keksiä jokin helpotus sähkön nouseville hinnoille. Esityksiä odotetaan budjettiriiheen.

Kansalaiset alkavat nyt herätä, miten Venäjän hyökkäyksen aiheuttama energiakriisi vaikuttaa tulevana talvena sähkön hintaan. Sähköyhtiöt lähettävät tietoja uusista sähkösopimuksista, joissa hinta saattaa olla nelikertainen viime talveen verrattuna, paikoin enemmänkin.

Osa sähköyhtiöistä, esimerkiksi Oomi ja Tampereen sähkölaitos eivät enää edes tee kiinteitä hintasopimuksia. Pörssisähkön arvaamattoman korkeista hinnoista moni sai jo viime talvena karuja kokemuksia, ensi talvena tilanne on pahempi. Sähköyhtiöt eivät itsekään saa kattavia hintasuojauksia pörssisähkön hinnan heilahteluihin.

Lue lisää: Yhä useampi sähkö­yhtiö ei myy enää kiinteä­hintaisia sopimuksia uusille asiakkaille – syynä ”uskomattomat” riskit

Moni kotitalous on hintojen noustessa kestämättömässä tilanteessa. Joillekin tilanne on jopa katastrofaalinen. Suomessa on miljoona kotitaloutta, jotka lämmittävät talonsa ainakin osittain sähköllä. Sähkön hinnan karkaaminen koskettelee erityisesti pieni- ja keskituloisia, kun kaikki kallistuu muutenkin.

Hallitukselle tilanne on tukala ja huhtikuussa odottavat eduskuntavaalit. Elinkeinoministeri Mika Lintilä (kesk) on esittänyt ratkaisuksi sähkön arvonlisäveron tilapäistä laskemista 24 prosentista 14:ään tai 10 prosenttiin talvikuukausien ajaksi. Osa tutkijoista on arvellut, että arvonlisäveron alennus ei näkyisi hinnoissa.

Energiateollisuus on toista mieltä. Ylen haastattelussa Energiateollisuuden toimitusjohtaja Jukka Leskelä sanoo uskovansa, että alennus näkyisi hinnoissa, sen takaa yhtiöiden kilpailu.

Joka tapauksessa jotakin on tehtävä. Valtiovarainministeri Annika Saarikko (kesk) lupasi keskiviikkona ehdotuksia kuun vaihteen budjettiriiheen.

Nyt tarvitaan nopeita ja selkeitä toimia. Lintilänkään esitystä ei kannata torjua suoraan, ellei parempaa keksitä tilalle. Vaikutus valtion verotuloihin on esitettyä pienempi, sillä sähkön hinnan nousu nostaa automaattisesti myös verotuottoja. Hallitus tuki yrityksiä koronan iskiessä, nyt tulee tukea yksittäisiä kuluttajia.

Pääministeri Sanna Marin (sd) on väläyttänyt sähkölle kattohintaa. Se on käytännössä mahdotonta, sillä Suomikin on osa Euroopan sähkömarkkinoita. Jos Suomi asettaisi esimerkiksi Saksaa matalamman sähkön kattohinnan, sähköä vietäisiin Pohjoismaista Saksaan juuri paremman tuoton takia. Ainoa keino puuttua säätelyn kautta sähkön hintaan olisi valmiuslaki.

Lue lisää: Kommentti: Eurooppa tuskin selviää ensi talvesta pelkällä taantumalla

Sähkö ei ole sentään Suomessa loppumassa. Tilannetta helpottaa ratkaisevasti Olkiluoto 3:n valmistuminen ja sen 1 600 megawatin tehojen täysimääräinen käyttöönotto joulukuussa. Uusi ydinvoimala kattaa Suomen sähkönkulutuksesta 14 prosenttia ja nostaa sähköomavaraisuuden 90 prosenttiin. Sitä vaihtoehtoa harva uskaltaa edes ajatella, että Olkiluodon kolmas reaktori vielä lykkääntyisi.

LÄHDE: IS.fi 10.08.2022