Sähkö on tärkeä osa jokapäiväistä elämäämme ja jokainen keskeytys sähkönjakelussa tuntuu kurjalta.
! Näin varaudut pitkiin sähkökatkoihin Valtioneuvoston julkaisut !
Suurin osa häiriöistä johtuu luonnonilmiöistä tai ulkopuolisen aiheuttamista vaurioista sähköverkoille. Myrskyt, lumikuormat, ukonilmat, eläimet ja kaivinkoneet ovat yleisimpiä häiriöiden aiheuttajia.
Ohjeita sähkökatkoon varautumiseen löydät 72tuntia.fi -sivustolta, joka on viranomaisten ja järjestöjen laatima varautumissuositus kotitalouksille. Olemme koonneet tärkeimpiä vinkkejä myös tälle sivulle.
Sähkökatkot – 7 vinkkiä niihin varautumiseen
Olethan varannut juomavettä kolmen vuorokauden tarpeisiin? Tai onhan kotonasi paristokäyttöinen radio? Nämä käytännön vinkit auttavat sinua varautumaan sähkökatkoihin ja toimimaan oikein, jos sellainen sattuu kohdallesi.
Suomessa, kuten kaikkialla, sattuu sähkökatkoja. Yleensä syynä ovat tekniset viat, myrskyt tai muut luonnonilmiöt. Tänä talvena olemme kuitenkin tilanteessa, jossa voidaan joutua turvautumaan suunnitelmallisiin sähkökatkoihin. Tästä syystä sähkökatkoihin varautuminen on entistäkin tärkeämpää kotitalouksissa.
1. Valaistus
- Varmista, että kotoasi löytyy taskulamppu tai otsalamppu sekä riittävästi niihin sopivia paristoja.
- Varaa lisäksi kynttilöitä ja tulitikkuja, mutta muista olla tulen kanssa varovainen.
2. Lämpö
- Varmista, ettei ikkunoista tai ulko-ovesta vedä, ja tiivistä ne tarvittaessa.
- Huolehdi, että käytössäsi on lämpimien vaatteiden lisäksi riittävästi peittoja, mielellään myös makuupussi.
- Sähkökatkon aikana pidä ikkunat kiinni, äläkä availe ulko-ovea turhaan.
- Peitä ikkunat paksuilla verhoilla tai muulla kankaalla.
- Levitä lattioille mahdollisimman paljon mattoja.
- Jos kotonasi on tulisija, varmista polttopuiden riittävyys.
3. Ravinto
- Jääkaappi säilyttää viileyden muutaman tunnin ajan ja pakastin jopa vuorokauden, kunhan ovia ei availla turhaan.
- Pidä varalla kolmen vuorokauden kotivara sellaista ruokaa, joka säilyy huoneenlämmössä eikä vaadi kypsentämistä. Muista myös lemmikkien ravinto.
- Varaa puhdasta juomavettä kolmen vuorokauden tarpeisiin, eli noin kuusi litraa henkeä kohden. Hanki lisäksi kanisteri tai muu kannellinen astia mahdollista vedenhakua varten.
4. Hygienia
- Hanki henkilökohtaista hygieniaa varten käsidesiä ja kosteuspyyhkeitä tai vastaavia.
- Varaa muovipusseja, jotka voi asettaa wc-pönttöön tarpeiden tekemistä varten, sillä vessaa ei voi vetää sähkökatkon aikana.
5. Tiedonsaanto ja yhteydenpito
- Koska netti ei välttämättä toimi normaalisti, hanki tiedonsaantia varten paristokäyttöinen radio.
- Maksimoi matkapuhelimesi virran riittävyys pitämällä kotona täyteen ladattua varavirtalähdettä. Huomioi, että myös puhelinverkossa voi esiintyä ongelmia sähkökatkon aikana.
6. Liikkuminen ja asiointi
- Pankkiautomaatit ja maksupäätteet eivät toimi sähkökatkon aikana – varaa siksi käteistä rahaa.
- Julkinen liikenne ja auton tankkaaminen hankaloituvat ja kaupat voivat joutua sulkemaan ovensa. Siksi aiemmin mainittu kotivara kannattaa hankkia etukäteen.
7. Turvallisuus
- Sammuta sähkökatkon alkaessa päällä olleet sähkölaitteet, kuten liesi tai kiuas. Näin ehkäiset tulipalon vaaran sähköjen palauduttua.
- Varmista myös naapureittesi ja lähimmäistesi hyvinvointi, ja tarjoa apua tarpeen ja mahdollisuuksien mukaan.
Mistä saat tiedon mahdollisesta sähköpulasta?
Kuulet sähköpulasta luultavasti tiedotusvälineiden kautta, sillä siitä uutisoidaan ja tiedotetaan laajalti. Sähköverkkoyhtiöt viestivät asiakkailleen omien varautumissuunnitelmiensa mukaisesti. Helsingissä toimivan Helen Sähköverkon alueella sähköpulasta johtuvista kiertävistä sähkökatkosta kerrotaan tekstiviestillä.
Lue lisää aiheesta sivuiltamme. (Helen.fi)
LÄHDE: Helen.fi (Helsingin Energia) 19.12.2022
Aurinkopaneelit parvekekaiteeseen?
Saksassa kerrostaloasukkaat asentavat nyt voimaloita parvekkeille valtion tuella
Energiakriisi ja energiaköyhyys saivat poliitikot tukemaan parvekevoimaloita pohjoisessa Saksassa.
Pohjois-Saksassa on kerrostalojen parvekkeille alkanut ilmestyä näky, joka voi nostattaa kulmia: ihmiset asentavat pienillekin parvekkeilleen parvekekaiteeseen aurinkopaneeleita.
Syynä ovat tietenkin Saksaa ravisteleva energiakriisi ja energialaskujen paisuminen.
Tilannetta helpottaakseen Mecklenburg-Vorpommernin osavaltion ympäristöministeriö on laatinut myös kymmenen miljoonan euron tukipaketin kotitalouksille, jotta ne voivat asentaa parvekevoimalaksi kutsutut aurinkopaneelit parvekkeilleen.
Summasta kuusi miljoonaa euroa on varattu vuokralla asuville. Tukea voi saada noin 550 euroa, ja se edellyttää tuhannen euron omaa panosta.
”Parvekevoimaloiden” tukeminen verovaroin on herättänyt paljon arvostelua Norddeutsche Rundfunk -tv-yhtiön mukaan.
Paikallinen veronmaksajien liitto on arvostellut tukipakettia verovarojen tuhlaukseksi. Kerrostaloasukas pystyy parhaimmillaan kattamaan parvekevoimalallaan kymmenen prosenttia sähkönkulutuksestaan ja pienentää sähkölaskua ainakin sadalla eurolla vuodessa.
On myös huomautettu, että yksi uuden teknologian 5,5 megawatin tuulivoimala tuottaa enemmän sähköä kuin 20 000 parvekevoimalaa.
Vuokranantajat ovat huolissaan asukkaille aiheutuvista kuluista, jotka voivat syntyä parvekkeiden vahingoittumisesta.
Uutisten mukaan parvekevoimala kuitenkin kiinnostaa hyvin monia, eikä tukirahaa riitä kaikille halukkaille.
Norddeutsche Rundfunkin uutisvideossa näkyy, miten parvekevoimalaa asennettiin.
LÄHDE: Tekniikka&Talous/Tuula Laatikainen 30.12.2022
Jopa suurhäiriö on mahdollinen Suomen sähköverkossa, varoittaa asiantuntija – Jos niin sattuu, sähköt ovat poikki monta päivää
Huoltovarmuusasiantuntija Tomi Lounema katsoo, että tulevien vuosien sähköhuolto oli jo ennen Venäjän hyökkäyssotaa äärimmilleen viritetty ja epävarmuuksien varassa. Tämä tausta näkyy nyt, kun Suomessakin joudutaan puhumaan sähköpulan uhasta.
Entinen Huoltovarmuuskeskuksen toimitusjohtaja Tomi Lounema, joka nykyisin toimii johtavana asiantuntijana Suomen Erillisverkot -konsernissa, kirjoittaa Twitter-ketjussaan Suomen sähköjärjestelmän ongelmista huoltovarmuuden näkökulmasta.
Hän käy läpi, kuinka Suomessa tehtiin ”toinen toistaan kirittäen” poliittiset ja liiketaloudelliset päätökset luopua hiilen sekä turpeen polttamisesta. Sähköhuoltoon syntyi monia epävarmuuksia, kun siinä päätettiin nojata tuontiin, tuulivoimaan sekä Olkiluoto 3:n ydinvoimalaan.
”Venäjän hyökättyä Ukrainaan koko energiamarkkina meni uusiksi. Sähkön tuonti Venäjältä loppui. Ollaan tilanteessa mikä oli aikaisemmin vain huoltovarmuusväen harjoitusten viimevaiheen synkin skenaario: mitä tehdään jos valtakunnasta loppuu sähkö”, Lounema kirjoittaa tviitissään.
Julkisuudessa on viime aikoina puhuttu alueellisesti kiertävien, kaksituntisten sähkökatkojen mahdollisuudesta sähköpulan uhatessa.
Valtion omistamassa erityistehtäväyhtiössä, Suomen Erillisverkoissa, varaudutaan vielä synkempään tilanteeseen, Lounema kertoo toimitukselle. Tällainen voisi olla kantaverkon suurhäiriö, jonka myötä sähköpula seurauksineen voisi iskeä Suomeen hallitsemattomalla tavalla. Verkko voisi tippua pois käytöstä vähintään alueellisesti ja sen ”nostaminen” uudestaan pystyyn veisi aikaa – jopa päiviä.
”Toivotaan, ettei suurhäiriötä pääse syntymään, mutta sitäkään ei voi tässä tilanteessa sulkea pois”, Lounema sanoo.
Mitä kantaverkon suurhäiriö tarkoittaisi ja miten se voisi syntyä? Lue lisää Tomi Louneman laajemmasta haastattelusta tämän linkin takaa.
LÄHDE: Tekniikka&Talous/Teppo Ovaskainen 18.12.2022
Suomi ei ollut varautunut tällaiseen – asiantuntija avaa sähkökriisin vaikeutta
Tomi Louneman mukaan energiamarkkina ei ikinä palaudu ennalleen.
Suomen Erillisverkkojen johtava asiantuntija ja Huoltovarmuuskeskuksen entinen toimitusjohtaja Tomi Lounema kirjoittaa Twitter-viestiketjussaan, että vahva luotto energian monipuoliseen tuontiin Venäjältä ajoi Suomen sähköpula-aikaan.
Louneman mukaan Suomi ajoi itse itsensä muun Euroopan tavoin vaikeaan riippuvuussuhteeseen Venäjästä.
– Perusteluita venäläiseen energiaan tukeutumiseen oli varmasti monia: helppoa, halpaa, turvallisuus ja ympäristöhuolet jäivät Venäjälle, kauppasuhteet, sitoutetaan Venäjä taloudellisella riippuvuudella ja niin edelleen, Lounema luettelee.
– Mutta Venäjä toimii kuten se toimii, ei kuten me toivomme ja uskomme. Riippuvuuden seuraukset koemme nyt.
Hän toteaa, ettei Venäjä ole varsinaisesti yllättänyt. Maan johto on nyt toiminut kuten se on pitkässä juoksussa toiminut aiemminkin: yllättävästi ja ilkeästi.
Huoltovarmuussuunnittelussa energiantuonnin tyrehtymiseen oli Luoneman mukaan varauduttu. Sen on kuitenkin odotettu liittyvän tilanteeseen, jossa maa olisi sodan kaltaisessa tilanteessa, ja kaikki yhteiskunnan resurssit keskitettäisiin maanpuolustukseen.
– Silloin käytettäisiin polttoaineiden varmuusvarastoja, päästökysymyksiä ei pohdittaisi ja energian käyttöä rajoitettaisiin rankasti viranomaistoimin, Lounema kirjoittaa.
– Mutta nyt energiapula onkin käsillä vaikka Suomeen ei kohdistu sotilaallista hyökkäystä, joten sitoumuksista pidetään kiinni.
Hänen mukaansa kyseessä on järjestelmätason shokki. Energiamarkkina ei tule palaamaan entiselleen. Siksi tarvitaan järjestelmätason toimia, jotta tulevien talvien tyyninä pakkaspäivinä riittää sähköä.
– Tarvitaan nopeasti lisää sääriippumatonta tuotantokykyä tuulivoiman keveriksi sekä menettely, jolla se liitetään sähkömarkkinaan. Muutoin elämme sähköpulan kanssa pitkälle tulevaisuuteen, Lounema toteaa.
– Sotaan olemme varautuneet, mutta ei siihen, että energiahuoltojärjestelmä sulaa yht’äkkisesti ja pysyvästi alta pois, kun samaan aikaan jotakuinkin normaalin elämän pitäisi jatkua.
Jouduttiin sähköpula-aikaan – miten tässä nyt näin kävi? Venäjä. Totta, mutta juurisyy on, että me itse luotimme tavattoman vahvasti energian monipuoliseen tuontiin Venäjältä. Itse ajoimme itsemme, kuten muukin Eurooppa, vaikeaan riippuvuussuhteeseen Venäjästä. #sähköpula (1/8) pic.twitter.com/yK2io0hQ0j
— Tomi Lounema (@TomiLounema) December 16, 2022
LÄHDE: Verkkouutiset.fi/Juuso Laitinen 17.12.2022
”Sen alle laskeminen on terveysriski” – 8 asiaa, joita ei missään nimessä kannata tehdä sähkön säästämisen nimissä
Kaikesta ei tule pihistää. Väärästä kohdasta säästämällä aiheuttaa kodilleen, terveydelleen ja rahapussilleen turhaa harmia.
Säästövinkit ovat tarpeen sähkön kallistuessa ja mahdollisesti jopa loppuessa kylmänä pakkaspäivänä. Joka paikasta ei tule kuitenkaan säästää.
Väärästä kohdasta nipistäminen voi nimittäin aiheuttaa ongelmia kodin rakenteille tai jopa asukkaan terveydelle.
Omakotiliiton asiantuntijakaarti kertoo, mistä ei ainakaan tule missään nimessä säästää. Vastaukset Iltalehdelle keräsi ja toimitti Omakotiliiton toiminnanjohtaja Marju Silander.
1. Ilmanvaihdon tukkiminen tai sammuttaminen
Yleisin ja yksi vakavimmista virheistä on Omakotiliiton asiantuntijoiden mukaan se, ettei ymmärretä oman kotinsa rakennusvuotta ja rakennustekniikkaa.
Esimerkiksi vanhoissa taloissa ilmanvaihto on useimmiten painovoimainen, uudemmissa koneellinen. Vanhoissakin taloissa ilmanvaihto voidaan olla järjestetty monella eri tavalla, joten summittainen tilkitseminen aiheuttaa lähes varmasti sisäilmaongelmia – ja ne voivat ennemmin tai myöhemmin vaurioittaa rakenteita.
Tuloksena on lopulta kallis lasku.
– Esimerkiksi joissain vanhoissa rintamamiestaloissa ikkunoita ei saa tiivistää täysin umpeen, sillä ilman pitää päästä vaihtumaan, ja se pääsee vaihtumaan siten, että tiivisteisiin jätetään pieni aukko. Toisissa taloissa ikkunoiden tiivisteet voi huoletta vaihtaa ja lisäeristää, Silander sanoo.
Toisin sanoen: vaikka lisäeristäminen ja harakoille menevän lämmön tilkitseminen kannattaa usein energiatehokkuuden näkökulmasta, kannattaa epävarman kysyä apua ammattilaiselta, ennen remontteja.
– Talot ovat hyvin erilaisia. Säätö- ja korjaustoimet pitää aina suunnitella rakennustavan ja -ajan mukaan.
Myöskään koneellista ilmanvaihtoa ei pitäisi säästösyistä kätkeä pois päältä.
Omakotiliiton mukaan hyviä neuvoja kodista riippumatta ovat:
- Huolla ilmanvaihto säännöllisesti
- Selvitä, mistä lämpöä vuotaa ulos ja olisiko vuotokohta turvallista tilkitä
- Säädä mahdollinen koneellinen ilmanvaihto vuodenajan mukaiseen säätöön
2. Älä sulje lämmitystä, jos tilassa on vesijohtoja
Tämän neuvon pitäisi olla ilmiselvä, mutta aina ei ole selvillä, missä vesijohdot sijaitsevat. Silanderin mukaan lämmityksen poistaminen voi johtaa pakkasella putkien jäätymiseen ja jäätyneet putket voivat puolestaan haljeta.
Halkeamisesta seuraa kallis remontti ja se voi johtaa myös vesivahinkoon.
Erityisen kova riski vesijohtojen jäätymiseen on kovien pakkasten jälkeen, kun ilma alkaa lauhtumaan.
Silanderin mukaan kannattaa selvittää, missä tiloissa vesiputkia on ja pitää näissä tiloissa riittävän kova lämmitys. Vesiputkien jäätymistä ehkäisee myös veden säännöllinen valuttaminen.
3. Älä sulje märkätilojen lämmitystä kokonaan
Märkätilojen pitäisi olla lämmöltään muuta taloa lämpimämpiä, sillä silloin huone pääsee kuivumaan ja kosteusvaurion riski vähenee.
Lämmityksen pitäisi olla korkea varsinkin käyttöaikana, eli hieman ennen suihkua, sen aikana ja sen jälkeen, kunnes tila on kuiva.
Silanderin mukaan kuivumista voi nopeuttaa lattialastalla.
– Luulin että kaikki kuivaavat märkätilojaan lastalla, mutta niin ei ole. Se on hyvä vinkki.
Myöskään lattialämmitystä ei tule poistaa kokonaan käytöstä varsinkaan, jos märkätilan lämmitys hoidetaan kokonaisuudessaan lattialämmityksen kautta. Mukavuuslattialämmitystä voi säätää enemmän.
Lisää lattialämmityksestä säästämisestä voit lukea Iltalehden aiemmasta jutusta.
Lue myös
4. Älä säädä lämpimän veden termostaattia liian matalaksi
Lämmin vesi on yksi kodin suurimpia sähkösyöppöjä. Siitä kannattaa kuitenkin säästää vedenkulutusta vähentämällä. Termostaatin lämpötilaa ei kuitenkaan tule liiaksi laskea, Omakotiliitosta painotetaan.
Lämpimän veden termostaattia ei saa laskea alle 55 celsius-asteen.
– Sen alle laskeminen on terveysriski, Silander sanoo.
Lisäksi veden lämpötilan olisi hyvä nousta viikoittain yli 65 asteen Legionella-bakteerin kasvun ehkäisemiseksi.
5. Vältä laskemasta lämpötilaa alle 18 asteen asuintiloissa
Terveysturvallinen lämpötila on yli 18 astetta. Omakotiliitto ei suosittele lämpötilan laskemista tämän alle tiloissa, joissa asutaan.
– Mökissä ylläpitolämpö voi tietenkin olla matalampi, Silander sanoo.
Huoneista makuuhuone voi olla hieman muita huoneita viileämpi. Liian kylmä sisäilma voi aiheuttaa esimerkiksi nivelkipuja ja vaurioittaa rakenteita.
6. Älä ota puulämmitystä suin päin käyttöön
Mikäli kodista löytyy esimerkiksi takka tai leivinuuni, saa sillä painettua sähkölämmityksen kuluja alaspäin.
Mikäli takkaa ei kuitenkaan ole hetkeen käyttänyt, voivat se sekä hormit olla huonossa kunnossa. Pahimmillaan epäkunnossa oleva tulisija ja hormi ovat paloturvallisuusriski, parhaimmillaankin epätehokas lämmitysmuoto.
Nuohoajan pitää tarkistaa yli kolme vuotta käyttämättä ollut tulisija ennen uutta käyttöönottoa, muistuttaa Nuohousalan keskusliitto.
Lisäksi asuinrakennuksen tulisijoja pitää nuohota vuosittain. Nuohoajalta saa myös vinkkejä energiatehokkaaseen puun polttoon.
– Nuohoamattomia takkoja ei tule käyttää, Silander toteaa.
7. Älä hätäile peltien kanssa
Silander muistuttaa, että tulisijan pellit saa sulkea vasta, kun palaminen on loppunut, eivätkä hiilet hehku.
– Ei tule ajatella, että lämmittäisi tehokkaasti ja sulkee pellit kesken hehkumisen. Jos niin tekee, asunto täytyy häästä.
Häkä on ihmiselle vaarallinen kaasu ja tappaa vuosittain Suomessa kymmeniä ihmisiä. Häkää ei voi nähdä.
8. Älä siirrä sähkönkulutusta harkitsematta sydänyöhön
Varsinkin pörssisähkösopimuksella oleville on suositeltu, että sähkönkulutusta kannattaa suunnata halvemmille yötunneille.
Silander sanoo, että yleistäen se voikin olla kannattavaa, mutta hän kehottaa harkintaan. Hän kehottaa muun muassa varmistamaan, että kotivakuutus korvaa, mikäli laite rikkoutuu yöllä, kun sitä ei valvota.
Apu-lehden mukaan vakuutusyhtiöt korvaavat myös yöksi valvomatta jätetyn kodinkoneen rikkoutumisen ja sen aiheuttamat vahingot, mutta varmistaminen ei ole pahitteeksi.
Lisäksi vanhojen ja epäluotettavien kodinkoneiden osalta kannattaa pohtia yökäyttöä.
– Ainakin kannattaa huolehtia, ettei lähellä ole mitään arvokasta.
LÄHDE: Iltalehti/Jesse Kuparinen 10.12.2022
Juttu on julkaistu alun perin syyskuussa 2022.
Sähköpulan uhka nousee Suomessa – Nyt tuli tärkeä ohje aamuihin klo 8–10 ja iltapäiviin klo 16–18
Lyhytaikainen sähköpula on mahdollinen tänä talvena. Sähköpulan välttämiseksi Energiavirasto kannustaa suomalaisia välttämään tarpeetonta sähkönkulutusta etenkin huippukulutustunneilla.
Sähkön riittävyys on Suomessa aiempaa epävarmempaa tänä talvena ja lyhyet sähkökatkot mahdollisia, kertoo Energiavirasto.
Energiavirasto arvioi lyhytaikaisen sähköpulan mahdolliseksi, mutta pitää todennäköisyyttä pitkittyneelle sähköpulatilanteelle pienenä.
”Kotimainen käytettävissä oleva sähkön tuotantokapasiteetti ja siirtoyhteydet naapurimaihin riittävät yhdessä kattamaan arvioidun sähkötehon tarpeen valtaosan talvesta”, kerrottiin Energiaviraston verkkosivuilla torstaina.
Energiaviraston mukaan marginaalit sähkön tarjonnan ja kysynnän tehotasapainon saavuttamiseksi ovat aiempaa pienemmät.
”Talven tehotilanteeseen riskejä aiheuttavat epävarmuudet kotimaisessa käytettävissä olevassa sähkön tuotantokapasiteetissa, naapurimaista saatavissa olevan tuontisähkön määrässä sekä sähkön kysynnässä.”
Useat samanaikaiset viat kotimaisessa tuotantokapasiteetissa tai siirtoyhteyksissä voivat johtaa sähköpulaan lyhyelläkin varoitusajalla.
Kotimaan sähkön tuotantokapasiteetissa suurin epävarmuus koskee Olkiluoto 3 -ydinvoimalaitosyksikön käyttöönottoa. Laitoksen arvioidaan olevan kaupallisessa käytössä aikaisintaan tammikuun lopulla.
Kylmänä talvipäivänä sähkön kulutushuipuksi on arvioitu noin 14 400 megawattia. Kotimaista markkinaehtoista tuotantokapasiteettia on arvioitu tällöin olevan käytettävissä yhteensä noin 11 300 megawattia. Luvut eivät sisällä Olkiluoto 3 -laitosta.
Sähkön kysynnän kattamiseksi kulutushuipun aikaan Suomi tarvitsee noin 3 100 megawattia tuontisähköä, jos Olkiluoto 3 -laitoksen kapasiteetti ei ole käytettävissä. Siirtoyhteyksillä tuontikapasiteettia naapurimaista Suomeen on yhteensä noin 3 400–3 700 megawattia.
”Naapurimaista saatavilla olevan tuontisähkön määrään sisältyy myös epävarmuuksia. Haasteita sähkötehon riittävyydessä voi ilmetä erityisesti, jos Suomen huippukulutus ajoittuu samaan ajankohtaan Ruotsin kanssa.”
Energiavirasto pitää tärkeänä, että sähköpulan ja sähkönjakelun keskeytysten välttämiseksi kaikki suomalaiset välttäisivät omatoimisesti tarpeetonta sähkönkulutusta arvioituina huippukulutusajankohtina. Näitä ovat tyypillisesti talviarkipäivien aamutunnit kello 8–10 sekä iltapäivän tunnit kello 16–18.
LUE LISÄÄ AIHEESTA:
Sähkön hintaa nostaa nyt yllätystekijä, jota Fingridin ennuste ei osannut ennakoida
Professorilta ihmetys sähkön veroalesta: ”Tosi vaikea nähdä logiikkaa – Tulonjakomielessä outo”
LÄHDE: Uusi Suomi/Antti Honkamaa 01.12.2022
Näin voi käydä jos käytät vettä sähkökatkon aikana
Hanasta voi tulla jopa tulikuumaa vettä!
Nyt alkavana talvena on hyvin mahdollista, että muutaman tunnin kiertäviä sähkökatkoksia joudutaan hyödyntämään energian säästämiseksi. Kun sähköt ovat poikki, myös vedenkäytössä tulee olla varovainen. Paras olisi, jos hanaa ei avaisi ollenkaan sähkökatkon aikana.
Tampereen sähkölaitos avasi maanantaina julkaistussa tiedotteessaan riskejä, joita veden käyttöön sähkökatkon aikana liittyy.
– Kun asunnoissa otetaan hanasta lämmintä vettä, normaalitilanteessa säätölaite avaa ja sulkee venttiiliä kulutuksen mukaan siten, että käyttövesi talon runkovesijohdossa pysyy 58-asteisena. Sähkökatkon alkaessa venttiili pysähtyy siihen asentoon, missä se sattui olemaan katkon alkaessa, tiedotteessa kerrotaan.
Vaikka veden lämpötila olisi hanaa avatessa normaali, sähkökatkon aikana ei voi tietää miten lämmönsäätöventtiili toimii. Vesi voi siis muuttua yhtäkkiä kuumaksi tai kylmäksi tai miksi vain siltä väliltä. Pahimmilllaan veden lämpötila voi olla 100 asteen tienoilla.
– Hanasta voi tulla kuumaa vettä, jos talossa käytetään lämmintä vettä sähkökatkon alkaessa ja jos lämpimän käyttöveden säätöventtiili on sen tyyppinen, joka ei sulkeudu automaattisesti, Energiateollisuuden asiantuntija Mikko Vuorenmaa kertoo Iltalehdelle.
– Lisäksi on hyvä olla varovainen katkon jälkeen, koska hanasta voi myös heti katkon jälkeen tulla normaalia lämpimämpää vettä.
Sähkökatkon aikainen lämpimän veden käyttö on myös vesiputkien kannalta huono idea. Putkistot on yleensä nimittäin rakennettu kestämään jatkuvaa kulutusta 70–80-asteisella vedellä ja hetkellistä kulutusta 90−95-asteisella vedellä. Erityisen kuuman veden käyttö on siis putkien kestävyydenkin kannalta iso riski.
LÄHDE: Verkkouutiset/Akseli Lehtonen 26.11.2022
Sähkökatkot uhkaavat ensi talvena: tällä parinkympin tuotteella voit suojata kodinelektroniikkaa virtapiikeiltä
Vakuutusyhtiön mukaan ylijännitesuojattu jatkojohto on edullinen tapa kodinelektroniikan suojaamiseen virtapiikkien ja jännitevaihteluiden varalle.
Suomalaisia on varoitettu, että sähköpula voi johtaa ensi talvena kiertäviin sähkökatkoihin. Pohjola Vakuutuksen mukaan on vaara, että sähkökatkot aiheuttavat erilaisia vahinkoja suomalaiskodeissa.
Pohjola Vakuutuksen mukaan yksi sähkökatkoihin liittyvä riski ovat vauriot, joita voi syntyä virtapiikeistä.
”Yllättävä virtapiikki voi johtaa herkempien elektroniikkalaitteiden, kuten televisioiden ja tietokoneiden rikkoutumisen. Virtapiikkien aiheuttamilta vahingoilta voi suojautua ylijännitesuojalla varustetulla jatkojohdolla, jollaisia myydään kaupoissa ja elektroniikkaliikkeissä”, kerrotaan OP Ryhmän verkkosivuilla.
Kauppaketjujen verkkosivujen perusteella ylijännitesuojattujen jatkojohtojen hinnat ovat tyypillisesti hieman alle tai yli 20 euroa.
”Ylijännitesuojattu jatkojohto on erittäin edullinen tapa kodinelektroniikan suojaamiseen virtapiikkien ja jännitevaihteluiden varalle”, Pohjola Vakuutuksen korvauspäällikkö Sini Kujala kertoo OP Ryhmän verkkosivuilla.
LÄHDE: TIVI/Antti Honkamaa 12.11.2022
LUE MYÖS
Näin hankit sähköauton latauslaitteen – tavallista pistoketta ei saa käyttää jatkuvasti
Uusi sähkölaitteiden jäähdytysmenetelmä on 740 prosenttia tehokkaampi – kaiken takana on kupari
Opas tietokoneen alikellottamiseen – turhasta tehosta tinkimällä lämmöt kuriin ja vähemmän mölyä
Sähkölaskuihin järisyttävä korotus koko Euroopassa – nousu vuodessa jo 67 %
Vaikka EU:ssa on pyritty hillitsemään kuluttajille kantautuvia energiahintoja, sekä sähkön että kaasun hinnat olivat lokakuussa historiallisen korkealla.
Eurooppalaiset kotitaloudet maksavat historiallisia hintoja sekä sähköstä että kaasusta, kertoo Bloomberg.
Energialan konsulttiyhtiö VaasaETT:n mukaan sähkön hinta EU:ssa ja Iso-Britanniassa oli lokakuussa 67 prosenttia korkeampi kuin viime vuoden lokakuussa, keskimäärin noin 35 senttiä kilowattitunnilta.
Kaasun kuluttajahinta sen sijaan oli lokakuussa keskimäärin 18 senttiä kilowattitunnilta, eli noin kaksi kertaa enemmän kuin viime vuoden lokakuussa.
Kuukausitasolla sähkön keskimääräinen hinta nousi lokakuussa 3,4 prosenttia ja kaasun 2,5 prosenttia. Merkittävin nousu oli Dublinissa, jossa sähkön hinta kipusi 44 prosenttia. Kaasun hinta nousi eniten Roomassa, yhteensä 97 prosenttia.
Hintojen ennakoidaan nousevan entisestään talvea kohden. VaasaETT:n toimitusjohtaja Philip Lewisin mukaan kustannukset valtioille tulevat olemaan raskaat, mikäli hallitukset jatkavat toimenpiteitä, joilla hintoja pyritään pitämään keinotekoisesti alhaalla.
”Jossain kohtaa kuluttajat unohtavat, että nämä hinnat eivät ole todellisia. He hyväksyvät ne normaaleina hintoina, ja sitten väliaikaisten toimenpiteiden poistamisesta tulee käytännössä mahdotonta”, Lewis varoittaa Bloombergin haastattelussa .
Sähkön hinnat nousseet 85 prosenttia koronan aikana
VaasaETT:n lokakuisen selvityksen mukaan sähkönhinnat olivat syyskuuhun 2022 mennessä nousseet EU-maissa noin 85 prosenttia koronapandemiaa edeltäneestä ajasta. Kaasunhinnat olivat nousseet jopa 160 prosenttia.
Vuodesta 2020 eteenpäin sähkölaskujen osuus kotitalouksien käytettävissä olevista tuloista on ollut selvässä kasvussa. Syyskuussa 2022 sähkölaskujen osuus tuloista oli keskimäärin 4,5 prosenttia.
Eurooppalaisia pääkaupunkeja tarkastelevassa tilastossa sähkölaskujen osuus tuloista oli korkeimmillaan Portugalin, Norjan, Kreikan ja Tanskan pääkaupungeissa, joissa se oli syyskuussa keskimäärin 6–8 prosenttia. Matalin osuus oli Luxemburgissa ja Sveitsissä noin prosenttiyksiköllä.
VaasaETT:n selvityksen mukaan Euroopan valtioiden määräaikaisilla tukitoimilla on ollut vaikutusta sähkön hintoihin.
Heinäkuussa 2022 selvityksen tarkastelemasta 33 eurooppalaisesta sähkömarkkinasta 58 prosenttia oli omaksunut jonkinlaisia poikkeustoimia energiakriisin takia, esimerkiksi veroalennuksia.
Ilman näitä toimenpiteitä sähkön hinnat näillä markkinoilla olisivat olleen heinäkuussa 22 prosenttia korkeammat kuin mitä ne nyt olivat, VaasaETT arvioi.
Suomi ei lukeudu selvityksen tarkastelemiin markkinoihin.
LÄHDE: Tekniikka&Talous/Silva Rehn 08.11.2022
Sähkökatkon iskiessä vessassa ei saa käydä – seuraukset ovat vakavat
Edes lyhyiden sähkökatkojen aikana vettä ei saisi käyttää suihkussa käymiseen tai vessan vetämiseen. Ei, vaikka kyseessä olisi pieni hätä.
Energiakriisi ja sen seurauksena mahdolliset sähkökatkot huolestuttavat suomalaisia. Useat kaupungit ovatkin antaneet ohjeita kaupunkilaisilleen, miten sähkökatkoihin kannattaa varautua veden käytön näkökulmasta.
Helsingin seudun ympäristöpalvelut (HSY) ja Tampereen Vesi suosittelevat tiedotteissaan välttämään vessanpöntön vetämistä, suihkussa käymistä, kylpemistä sekä astian- ja pyykinpesua lyhyiden sähkökatkojen aikana.
Myöskään vettä ei saa laskea viemäriin. Jos vettä on laskettava hanasta, se on suositeltavaa suunnata puhtaaseen ämpäriin, ei viemäriin.
Lyhyet, noin kaksi tuntia kestävät, sähkökatkot eivät aiheuta vedenjakelussa ongelmia, mutta kaikkia vedenkäyttäjiä suositellaan silti varautumaan katkoihin.
Veden käyttöä kehotetaan välttämään katkojen aikana, koska sähköä tarvitaan jäteveden pumppaamiseen. Osassa jätevedenpumppaamoista on mahdollisuus käyttää varavoimaa, osassa taas ei.
Sähkökatkon aikana kunnat voivat joutua johtamaan jätevettä viemärin tai pumppaamon ylivuotona vesistöihin ja maastoon.
Jäteveden pumppaamoiden katkoilta ei vältytä
Myös puolustusministeriö kehottaa pitkien katkojen varalle tehdyssä oppaassa, ettei tarpeita saa tehdä pönttöön katkon aikana. Ilman sähköä jätevesi ja kiinteät jätteet eivät liiku, vaan ne voivat tukkia viemärit. Sen seurauksena esimerkiksi kerrostalojen alakerrokset voivat tulvia.
Pönttöön ei puolustusministeriön mukaan kannata tehdä isoja tarpeita, saati pieniä.
Pitkien sähkökatkojen aikana pyttyyn, sankoon tai pottaan voi virittää muovikassin. Kuivikkeena tulee käyttää reilusti vessa- tai sanomalehtipaperia. Puolustusministeriö neuvoo sulkemaan pussin tiiviisti ja viemään sen viikon sisällä sekajäteastiaan. Ulosteita ei saa laittaa biojätteeseen edes biojätepussissa.
Käsien puhdistamista varten kotiin kannattaa hankkia kosteuspyyhkeitä ja desinfiointiainetta.
HSY muistuttaa, että sähkökatkon aikana veden laadussa ei tapahdu muutoksia, mutta vesi voi tulla pienemmällä paineella. Tampereen Vesi kertoo tiedotteessaan, että vedenpaine voi olla alempi korkeissa paikoissa ja korkeissa kiinteistöissä.
Vesihuoltolaitokset ovat varautuneet sähkökatkoksiin. Esimerkiksi Oulun Veden johtaja Jouni Lähdemäen mukaan lyhyen sähkökatkon aikana vedenjakelu ei lakkaa Oulussa.
– Oulu on kuitenkin laaja alue, joten vesikatkoja voi esiintyä pienemmillä jakelualueilla.
Oulussa on neljä sähköverkkoyhtiötä, joiden kanssa pyritään sähkökatkoksista sopimaan niin, että katkot aiheuttaisivat mahdollisimman vähän haittaa ja vesihuolto on huoltovarmuuskriittisenä toimijana turvattu.
Jäteveden pumppaamoiden katkoilta ei sen sijaan voida välttyä sähkökatkojen aikana. Niiden aikana riski kiinteistöjen viemäreiden tulvimiseen on mahdollinen.
Vesihuoltolaitosten varautumisesta huolimatta sähkökatkot voivat keskeyttää veden tulon. Kaikissa kotitalouksissa onkin hyvä olla varattuna puhdasta juomavettä muutaman päivän tarpeeseen.
LÄHDE: Iltalehti/Oona Mynttinen 03.11.2022
Suomi varautuu sähkökatkoihin – näin ne vaikuttavat puhelimen käyttöön
Internetissä surffailu katkeaisi tai hidastuisi kiertävien sähkökatkojen aikana, viranomainen ennakoi.
Suomi varautuu ensi talvena kiertäviin sähkökatkoihin, joskin ne ovat vasta viimeinen keino uhkaavan sähköpulan hillitsemiseksi. Mutta mikäli siihen joudutaan turvautumaan, on sillä vaikutuksia myös sähköverkosta irti olevien laitteiden, kuten puhelinten, käyttämiseen.
Lue lisää: Kiertävät sähkökatkokset uhkaavat Suomea talvella – näin niistä päätetään
Liikenne- ja viestintävirasto Traficomin Kyberturvallisuuskeskus listaa, millaisia seurauksia kiertävillä sähkökatkoilla olisi.
Matkaviestimet:
Mahdollisten kiertävien, muutaman tunnin kestoisten sähkökatkojen aikana mobiilipalvelut ovat suurimman osan ajasta 2g- ja 3g-tekniikoiden varassa. Verkot toimivat ja puheluita voi soittaa, mutta kuuluvuusongelmia voi esiintyä esimerkiksi energiatehokkaasti rakennetuissa uudisrakennuksissa.
Kiertävät katkot eivät siis estäisi esimerkiksi hätäpuheluita, jotka on muutenkin vahvasti suojattu häiriötilanteilta. Mutta 4g- tai jopa 5g-yhteyksiin tottuneet mobiilidatan kuluttajat joutuvat sietämään huomattavasti hitaampia yhteyksiä.
Lue myös: Hätäpuhelun voi soittaa, vaikka verkko on nurin – näin se se tapahtuu
Kiinteä laajakaista
Kiinteät laajakaistat eivät erityisesti kodeissa toimisi, koska kiinteistöissä ei useimmiten ole varmistettu sisäverkkojen laitteita sähkökatkoksiin. Näin ollen sähkökatkoksen aikana ei pysty surffailemaan netissä kiinteää laajakaistaa käyttäen, tekemään etätöitä tai vaikkapa katsomaan suoratoistopalveluja.
Televisio
Televisiota ei katsella, koska kotona harvoin on varavirtaa television tehonsyöttöön sähkökatkon aikana. Lisäksi kaapeli-tv-verkot eivät muutenkaan pääosin toimisi. Antenni-tv- ja radiopalvelut toisaalta toimivat sähkökatkoissa useita tunteja, mutta sekään ei lohduta kodissa, joka ei saa sähköä ollenkaan.
Paristokäyttöistä radiota tai autoradiota sen sijaan pystyy kuuntelemaan. Näitä viranomainen suosittelee muutenkin vaaratiedottamisen seuraamiseen viestintäverkkojen häiriötilanteissa.
Kantaverkkoyhtiö Fingrid korostaa, että kiertävät sähkökatkot ovat vasta viimeinen keino mahdollisen sähköpulan hellittämiseen. Yhtiön mukaan paras keino välttää sähkökatkot on säästää sähköä ja siirtää kulutusta arkiaamuilta ja -alkuilloilta muihin ajankohtiin.
Se tarkoittaa, että esimerkiksi pyykkiä kannattaa pestä myöhempinä kellonaikoina, eikä sähköautoa tulisi laittaa lataukseen heti konttorilta kotiin päästyä.
LÄHDE: Iltasanomat/Tuomas Linnake 29.10.2022
Nyt tuli vakava muistutus sähkökriisissä: kuntien on valmistauduttava heti
Kuntayhtiöiden rahoitukseen liittyen tuli merkittävä päätös.
EU:n tuore päätös mahdollistaa Kuntarahoitukselle kuntaomisteisten energiayhtiöiden rahoittamisen. Järjestely turvaa energiayhtiöiden toimintakykyä ja vahvistaa Suomen huoltovarmuutta, ja sitä koskevaa rahoitusta voi käyttää vain sähkömarkkinoilla vaadittuihin vakuusvaatimuksiin, Kuntarahoitus tiedottaa.
Euroopan komissio hyväksyi Kuntien takauskeskuksen yhdessä Kuntarahoituksen ja työ- ja elinkeinoministeriön kanssa tekemän ilmoituksen asiassa. Komission päätös on voimassa 31.12.2022 asti.
Kuntarahoitus suosittelee, että kunnat ja niiden energiayhtiöt valmistautuvat mahdollisiin rahoitustarpeisiin heti, vaikka ne eivät olisi juuri nyt ajankohtaisia. Jos rahoitukselle tulee äkillistä tarvetta, Kuntarahoitus voi käsitellä yhtiöiden rahoitushakemukset vasta kun haetulle lainalle on olemassa kaupungin- tai kunnanvaltuuston takauspäätös.
LUE MYÖS:
Fingridiltä karut terveiset suomalaisille – ensi talvena kannattaa varautua sähkökatkoihin
Älytermostaattiyhtiö lupaa jopa puolittaa energiankulutuksen: sai 650 000 € rahoitusta
Kannattaako kodin sähköt tuottaa itse aggregaatilla? Asiantuntija laski hinnan
Vakuusvaatimukset vuodeksi
Euroopan komission päätös mahdollistaa myös sen, että kunnat voivat rahoittaa energiayhtiöitään omasta kassastaan normaalista poikkeavin ehdoin. Kunta voi siis itse hakea lainaa Kuntarahoitukselta ja lainata edelleen varoja määräysvallassaan oleville yhtiöille samoilla ehdoilla, jotka komission päätöksessä koskevat Kuntarahoituksen energiayhtiöille suoraan myöntämää rahoitusta.
Sähkömarkkinoiden vakuusvaatimuksista aiheutuvan rahoitustarpeen ennakoiminen on tällä hetkellä erittäin vaikeaa, Kuntarahoitus muistuttaa tiedotteessaan.
Euroopan komission hyväksymän ohjelman mukaan kunta itse tai Kuntarahoitus voi myöntää energiayhtiölle maksimissaan joko summan, jonka arvioidaan kattavan sähköjohdannaisten vakuusvaatimukset lainahakemusta seuraavalta 12 kuukauden ajalta tai summan, joka on enimmillään 15 prosenttia yhtiön kolmen vuoden liikevaihdon keskiarvosta. Lainan maturiteetti on korkeintaan kolme vuotta.
Kuntarahoituksen tai kunnan energiayhtiöille kohdistuvaa rahoitusta voi nyt hyväksytyn ohjelman puitteissa käyttää vain sähkön johdannaismarkkinoiden vakuusvaatimusten vuoksi kasvaneisiin likviditeettitarpeisiin. Rahoitusta ei siis voi suunnata esimerkiksi uusiutuvan energian investointeihin.
LÄHDE: TIVI/Aleksanteri Pikkarainen 15.10.2022
Kun sähköt menevät poikki, eikä puhelin toimi – valmistaudu poikkeustilanteeseen näin
Digitaalisesta huoltovarmuudesta kannattaa pitää huolta.
Jokaisen suomalaisen tulisi varautua tilanteisiin, joissa digitaaliset palvelut eivät ole saatavilla tai niiden kanssa on ongelmia. Digi- ja väestötietoviraston paneelissa käytiin läpi erilaisia esimerkkejä, joista voi olla monelle apua esimerkiksi talven mahdollisiin sähkökatkoksiin varautumisessa. Paneeli oli osa käynnissä olevaa Digiturvaviikkoa.
Kantaverkkoyhtiö Fingridin tietoturvapäällikkö Jyrki Pennanen vertaa digitaalista huoltovarmuutta perinteiseen kodin 72 tunnin huoltovarmuuteen eli kolme päivää tulisi vähintään ilman sähkölaitteita ja palveluita kestää.
– Kotona paljon pyörii digitaalisuuden ympärillä, kuten laitteet, mutta ennen kaikkea palvelut. Jos palvelut eivät ole käytössä, tulisi miettiä, miten voi siihen valmistautua, Pennanen sanoo.
Kaikki panelistit nostivat sähköverkon roolin esille digitaalisesta huoltovarmuudesta puhuttaessa. Jeni Suhonen Marttaliitosta nosti esiin kysymyksen siitä, kuinka kauan yhteiskunta pysyy hallinnassa, jos sähköverkko on alhaalla, vaikka sähkölaitteet eivät olisikaan terveelle ihmiselle välttämättömiä.
Pennanen nosti esille sen, että kotien sähkönsaantia aletaan rajoittaa vasta äärimmäisissä tapauksissa.
– Digitalisaatiota ei ole ilman sähköä. Jos sähköverkko häviää, mennään sen aikaa, kun varavirtaa on, Pennanen totesi.
– Viimeinen oljenkorsi on kuitenkin, että kotitalouksien sähköä ruvetaan rajoittamaan. Se on ihan äärimmäinen tilanne.
Verkko-ongelmien ilmaantuessa sähköisiin palveluihin pääsy voi hankaloitua. OP:n talous- ja verkkorikollisuusasiantuntija Hanna Hovi nosti esille varsinkin sähköiset tunnistautumisvälineet. Jos ne eivät toimi, ei esimerkiksi viranomaisten palveluihin pääse ja virallisten asioiden hoitaminen vaikeutuu todella paljon.
Kimmo Ulkuniemi Poliisin kyberrikosten torjunnasta pohti taas, kuinka pitkään kansalaisten pitäisi pystyä selviytymään ilman palveluita ja älylaitteita.
– Digitaaliset laitteet hallitsevat ihmisten elämää ja niistä on tultu jopa riippuvaiseksi. Ovatko palvelut elintärkeitä ja minkä aikaa pitää selviytyä ilman palveluita ja laitteita – sitä on vaikea määritellä, Ulkuniemi pohti.
– On tultu sen verran riippuvaisiksi digitaalisista palveluista, että kun ei päästä someen, voida lähettää viestejä tai soittaa, voi se johtaa hätääntymiseen.
Harjoittele poikkeustilannetta digipaastolla
Poikkeustilanteisiin on hyvä varautua varsinkin nyt, kun talvella voi olla odotettavissa laajempiakin sähkökatkoja. Fingridin Pennanen nosti esille varautumisen esimerkiksi kahdella verkkoyhteydellä, joista toinen olisi esimerkiksi kodin langallinen netti ja toinen mobiilinetti puhelimessa, josta verkon voi tarpeen tullen jakaa.
OP:n Hovi taas neuvoo pitämään digipaaston eli olemaan ilman älylaitteita muutaman päivän, mikäli se on mahdollista.
– Sillä tavalla voi testata sietokykyä teknologian puutteeseen. Siitä saa hyvän käsityksen siitä, kuinka monta päivää oma arki kestää, mikäli poikkeustilanne tulee vastaan.
Ulkuniemi taas neuvoo pitämään maltin poikkeustapauksissa.
– Ihmiset rakentavat elämäänsä palveluiden varaan, mikä tekee elämästä helpompaa. Tärkeää on, jos joku ei toimi, että yritetään ratkaista ongelmia ensin itse. Ei soiteta esimerkiksi heti hätäkeskukseen, mikä ruuhkauttaa palveluita.
Esimerkiksi naapureilta tai sukulaisilta kannattaa kysellä ensin asiasta, jos verkko ei toimi tai televisio on pimeänä.
Valmiita toimintaohjeita poikkeustilanteiden varalta kannattaa myös käydä perheen ja samassa taloudessa asuvien kanssa läpi. Ulkuniemi neuvoi esimerkiksi sähkökatkosten kannalta sopimaan perheen sisällä toimintaohjeita, joita noudatetaan. Jos taas lapset eivät saa vanhempiin yhteyttä, voidaan sopia, että vanhempia odotetaan kotona.
Marttaliiton Suhonen painottaa myös yhteisten ohjeiden laatimista, mutta neuvoo myös olemaan suuntaamatta heti puhelimelle, jos sähköt menevät poikki.
– Kun ihminen tylsistyy, ottaa tämä älylaitteen käteen. Jos satoja tuhansia ihmisiä tekee näin, verkko ruuhkautuu ja viranomaiset joutuvat toimimaan tämän ruuhkan keskellä. Tylsyyttä tulisi kestää ja keksiä muita tapoja itsensä viihdyttämiseen, Suhonen toteaa.
Mitä digitaalinen kotivara pitää sisällään?
Sähkökatkojen ja muiden poikkeustapausten varalta kannattaa varautua esimerkiksi lämpimillä vaatteilla, patterikäyttöisellä radiolla ja käteisellä, ja muistaa, että esimerkiksi jääkaappia tai pakastinta ei kannata turhaan availla.
– Suomalaiset ovat tolkun kansaa, eivätkä mene parin tunnin sähkökatkosta paniikkiin. Suomessa on alueita, joissa niihin on talvella totuttukin, Suhonen totesi.
Panelistit nostivat esille myös muita tärkeitä pointteja.
– Pankin näkökulmasta suosittelen pitämään voimassa olevat henkilöllisyystodistukset mukana, jos sähköistä tunnistautumista ei voi käyttöön. Kannattaa myös muistaa, että ajokortti ei käy henkilöllisyystodistuksena kaikkialla, OP:n Hovi nosti esille.
Hovi neuvoo myös käyttämään jo ennakoiden pilvipalveluita, joissa tiedot pysyvät säilössä myös silloin, kun itse laitteelle pääsy estyy. Näin tiedot saa myös siirrettyä tarpeen mukaan uuteen laitteeseen.
Pennanen taas neuvoi valmistautumaan esimerkiksi lautapeleillä ja kirjoilla, jotka tarjoavat viihdykettä kuten ennen digitalisoitumista.
Varaudu huijauksiin
Myös erilaisiin nettihuijauksiin varautumista voidaan pitää osana digitaalista huoltovarmuutta. Kuluneen vuoden aikana huijarit ovat olleet erittäin aktiivisia ja Ulkuniemen mukaan poliisin tietoon tulee kymmenien miljoonien erojen vahingot, jotka liittyvät erilaisiin verkkohuijauksiin.
Panelistit nostavat esille huijausten ajankohtaisuuden. Esimerkiksi nyt, kun sähkön hinta on noussut, on liikkeellä ollut huijausviestejä, joissa tarjotaan halpoja tai jopa ilmaisia sähkösopimuksia. Todellisuudessa tällaisiin vastaaminen voi johtaa suuriinkin rahallisiin menetyksiin.
Lisäksi esiin nostettiin erilaiset avustushuijaukset, jotka voivat liittyä esimerkiksi Ukrainan sotaan.
– Koska rahan lahjoittaja ei odota saavansa vastinetta lahjoitukselleen, ei hän välttämättä saa koskaan tietää, että kyseessä oli huijaus, Hovi sanoi ja jatkoi:
– Huijausten skaala on laaja ja vain mielikuvitus on rikollisten rajana. He voivat käyttää sosiaalista manipulaatiota, jossa ihminen itse suorittaa maksun tai kalastelua, jolla pankkitunnukset saadaan haltuun ja rikollinen tekee itse maksun. Huijauksissa vedotaan tavallisesti kiireeseen, paniikkiin tai huoleen. Huijausviestissä voidaan myös varoittaa asiasta, johon uhri on todellisuudessa juuri haksahtamassa.
Ulkuniemen ohje huijatuksi tulemisen välttämiseksi on yksinkertainen:
– Älä luota oikein mihinkään, jos saat oudon viestin tai soiton. Nollaa tilanne ja ole itse yhteydessä pankkiin, sähköyhtiöön tai tahoon, jolta yhteydenotto näyttää tulleen ja varmista, että kaikki on kunnossa.
LÄHDE: Iltalehti.fi/Janiko Kemppi 11.10.2022
Miten valmistautua sähkökatkoksiin – Asiantuntijan 8 vinkkiä ensi talveksi
Sähkökatkoksen aikaan kännykkää kannattaa käyttää säästeliäästi ja varautua pimeässä liikkumiseen, Aren asiantuntija vinkkaa.
Edessä olevasta talvesta odotetaan poikkeuksellisen haastavaa energiatalvea. On mahdollista, että etenkin kylmimpinä pakkaskausina joudutaan tekemään niin sanottuja ennakoituja sähkönjakelun keskeytyksiä, eli sähkökatkoksia.
Talotekniikkayritys Aren asiantuntija Harri Launo vinkkaa, miten sähkökatkoihin kannattaa varautua kotona ja työpaikalla.
”Sähkökatkot eivät vaikuta ainoastaan niihin, joiden kodit ja työpaikat lämpenevät sähköllä, vaan meihin kaikkiin. Jo muutaman tunninkin täydelliset sähkökatkot vaativat varautumista”, Launo toteaa tiedotteessa.
Launo kannustaa seuraamaan ensi talvena sääennusteita, sillä niitä seuraamalla voi ennakoida sähkökatkoksia.
”Uskon, että sääennusteiden seuraamisesta tulee ensi talvena kansanhuvia. Pitkät pakkasjaksot nostavat katkosten riskiä. Vaikka kyse on niin sanotuista ennakoiduista jakelunkeskeytyksistä, niin kyllä niistä todennäköisesti saadaan aika myöhään varoitettua kansalaisia. Todennäköisesti katkokset ajoittuvat aamuun klo 7–10 ja iltaan klo 17–20 välille, sillä ne ovat kulutushuippuja”, Launo sanoo.
Vinkit kotiin ja työpaikalle:
1. Varaudu pimeään.
Sähkönjakelun keskeytykset ajoittuvat luultavasti kaikkein kylmimpään ja pimeimpään vuoden- ja vuorokaudenaikaan, joten kannattaa miettiä, miten pimeässä liikutaan. Laajoissa sähkökatkoksissa koko kaupunginosa tai alue pimenee, kun katuvalot, liikennevalot, valomainokset ja kaikki sähköllä toimivat valot lakkaavat toimimasta.
”Onneksi nykyään meillä on taskulamppu matkapuhelimissa, joten se kannattaa pitää käden ulottuvilla ja ladattuna”, Launo muistuttaa.
2. Käytä kännykkää viisaasti.
On hyvin mahdollista, että ensi talvena koetaan useampia sähkökatkoja, jotka kestävät useita tunteja. Vaikka matkapuhelin olisi ladattuna, kannattaa muistaa, että matkapuhelinverkot tarvitsevat toimiakseen myös sähköä.
”Matkapuhelinverkot eivät pysy todennäköisesti kovin pitkään pystyssä. Jätetään hätäpuheluille siis tilaa”, Launo suosittelee.
3. Suosi hyötyliikuntaa.
”Uutisissa varoitellaan todennäköisesti sähkökatkoksista, kun sääennusteet näyttävät rapsakkaa pakkasta. Sellaisissa tilanteissa kannattaa tietysti miettiä, voisiko käyttää portaita hissin sijaan. Näin vältyttäisiin tilanteilta, joissa hisseihin jäädään jumiin ja huoltoyritykset ruuhkautuvat.”
4. Pidä kylmä ulkona.
Kun sähköt katkeavat, kaikki sähköllä toimivat ovet, portit, koneportaat ja muut vastaavat lakkaavat toimimasta. Ne voivat jäädä auki tai kiinni. Jos ulkona on kova pakkanen, täytyy huolehtia kiinteistöturvallisuudesta.
”Jos ovet jäävät auki esimerkiksi taloyhtiön tai työpaikan parkkihalliin, eikä niitä saa itse suljettua, pitää asiasta ilmoittaa huoltoyhtiölle. Näin huolehditaan, ettei rakennukseen tai rakennuksessa oleviin laitteisiin tai muihin tavaroihin tule jäätymisvaurioita.”
5. Muista, että sähköt myös palaavat.
Sähköt menevät pois päältä yllättäen, jolloin esimerkiksi kahvinkeittimet, silitysraudat, hellat, ravintoloiden rasvakeittimet menevät pois päältä. Sähkön palatessa ne menevät myös takaisin päälle.
”Etenkin työpaikalta ihmiset saattavat lähteä kotiin, kun sähköt ovat pitkään pois. Kannattaakin muistuttaa, että ”viimeinen sammuttaa valot”-sääntö pätee sähkökatkojen yhteydessä aivan kaikkiin laitteisiin. Kotona hyvä vinkki on, että jättää yhden lampun palaamaan – siitä huomaa, että sähköt ovat palanneet”, Launo vinkkaa.
6. Paristoradio käyttöön.
Jokaisessa kodissa olisi hyvä olla paristokäyttöinen radio, sillä uutisia voi seurata sen välityksellä.
”Radiosta on sähkökatkoksen pitkittyessä sekä hyötyä että huvia. Muita hyödyllisiä tarvikkeita ovat taskulamput, kirjat, käsityöt ja lautapelit – kaikki vanhanaikaiset tavat saada aika kulumaan.”
7. Pukeudu säänmukaisesti.
Vaikka sisälämpötilat eivät muutamassa tunnissa juuri laske, kannattaa muistaa, että sähkökatko saattaa muuttaa matkasuunnitelmia.
”Junat, metrot, ratikat – ne kaikki tarvitsevat sähköä. Jos sähkökatkot iskevät, niin kuin ne todennäköisesti iskevät, aamun ja alkuillan tunteihin, ne katkaisevat myös monien suomalaisten työmatkan. Kannattaa pukeutua niin, että tarkenee tarvittaessa kävellä paukkupakkasilla töistä kotiin.”
8. Sähkökatkoista selviää.
Vaikka sähköä tarvitaan moneen asiaan, muutamien tuntien tai vuorokaudenkaan sähkökatkokset eivät aiheuta useimmille vaaraa.
”Pakastin pitää ruoat kylminä vuorokauden verran, jos sitä ei turhaan availla. Kylmällä säällä ruoat voi viedä myös parvekkeelle. Vaikka katkokset hankaloittavat elämää, selviämme niistä yhdessä ennakoiden ja joustaen. On ollut hienoa huomata, miten laajasti ja sitoutuen suomalaiset ovat jo lähteneet toteuttamaan energiansäästötoimenpiteitä, joten uskon, että katkoksistakin selviämme”, Launo summaa.
LÄHDE: Tekniikka&Talous/Eeva Törmänen 06.10.2022
Sähkökriisin riski ”on todellinen” Suomessa – Nyt kasataan tarkkaa tärkeysjärjestystä sähkökatkojen varalle
Varautumisen ministerityöryhmä käsitteli kokouksessaan Nord Stream -kaasuputkien tuhotyötä, Suomen energiahuoltoa ja sähköpulan riskiä sekä ruoantuotannon tilannetta.
Suomessa kootaan parhaillaan tarkkaa priorisointilistaa, tärkeysjärjestystä, siitä mitä kohteita ja alueita painotetaan mahdollisen sähköpulan iskiessä talvella.
LUE MYÖS
Asiasta kertoi niin sanotun varautumisen ministerityöryhmän puheenjohtaja, valtiovarainministeri Annika Saarikko (kesk) infotilaisuudessaan torstaina. Hänen mukaansa sähkönsiirron kantaverkkoa ylläpitävän Fingridin päävastuulla ja valmistelussa on nykyistä tarkempi kansallinen ohjeistus siihen, mitä toimia, aloja ja alueita asetetaan tärkeysjärjestykseen sähkökatkojen tullen.
Tarkoituksena on luoda valtioneuvostotason päätös ja ohjeistus alueellisille sähkönjakelijoille.
Saarikon mukaan uusi päivitetty tärkeysjärjestys tarvitaan, koska hallituksen saaman arvion mukaan ”riski sähkönjakelun vaikeuksista ja sähkön riittävyydestä on todellinen” tulevana talvena.
Juuri nyt asiasta ei ole akuuttia huolta, mutta ”talven tullen emme voi olla vakuuttuneita sähkön riittävyydestä”, Saarikko kertoi. Kyse ei riskiskenaariossa välttämättä olisi erityisen pitkistä sähkökatkoista, mutta tuntienkin katkos on haitallinen kriittisissä toiminnoissa.
LUE MYÖS
Karu varoitus kaikille suomalaisille: Syytä varautua sähkökatkoihin talvella, arvioi Fingrid
Saarikko huomautti, että sähköverkon toimintaa pystytään säätelemään vain ”asuinaluetasolla”, eli esimerkiksi yksittäisiä koteja tai kohteita ei voida priorisoida.
Siksi hänen mukaansa alueellisille sähkönjakelijoille tarvitaan nykyistä selkeämpi tärkeysjärjestys siitä, millä alueilla on kriittisiä kiinteistöjä, kuten terveydenhuollon toimintoja.
Ministeri Saarikko vetosi myös kaikkiin kansalaisiin sähkönkulutuksen hillitsemiseksi.
”Jos emme pysty vähentämään sähkön kulutusta, sähkökatkojen riski kasvaa”, Saarikko viestitti.
”Siksi tarvitaan jokaiselta kotitaloudelta kykyä ja tahtoa säästää sähköä.”
Kaasuputket ja maatilat myös esillä
Varautumisen ministerityöryhmä käsitteli myös Itämeren kaasuputkivuotojen merkitystä.
LUE MYÖS
”Tämän seurauksena arvioimme myös suomalaisen kriittisen infrastruktuurin turvallisuuden astetta”, Saarikko sanoi.
Yksi erityisen huomion kohde on Baltiasta kaasua tuova Balticconnector-putki.
Saarikon mukaan uuteen kaasuputkeen ”ei tietojemme mukaan kohdistu tällä hetkellä minkäänlaista erityistä uhkaa”, mutta siirtoverkkoyhtiö Gasgrid on varotoimena tehostanut omaa valmiuden ja varautumisen astettaan.
”Turvatoimia on tehostettu”, ministeri sanoi.
Lisäksi kaikille hallinnonaloille sekä kunnille on annettu määräys varmistaa erilaisen kriittisen infrastruktuurin varautumistaso.
Saarikko korosti jälleen, että signaalia Suomeen kohdistuvasta erityisestä uhasta ei ole, mutta Itämeren kaasuputkien räjäytykset antavat aiheen varautumisen tehostamiselle.
Kolmantena kokonaisuutena ministerit käsittelivät huoltovarmuutta ja erityisesti ruoantuotantoa. Pohdinnassa oli, millaisia lisätoimia maatilojen tukemiseksi tarvitaan aiemman taloudellisen tuen jatkona.
Ministeriryhmän tiedotteen mukaan maatalous kärsii ennennäkemättömän nopeasta kustannusten noususta, ja tuottajahintojen viimeaikainen nousu ei kata tuotantokustannusten nousua.
”Tämä voi johtaa erityisiin ongelmiin myös maksuvalmiuden osalta. Tuotanto voisi vaarantua erityisesti sellaisilla tiloilla, jotka ovat laajentaneet toimintaansa viime vuosina ja joiden sähkö- rehu- tai lannoitelaskut kasvavat tuntuvasti. Osa näistä tiloista on maatalouden huoltovarmuuden kannalta keskeisiä”, ministerit toteavat.
LUE MYÖS:
LÄHDE: Uusi Suomi/Teppo Ovaskainen 29.09.2022
Sähköpula verkossa voikin venyä 6,5 tuntiin, jos kulutusta enemmän kuin sähköä – 2 tunnin katko yhä useammalle
Tilannetta helpottanee kuitenkin se, että Fortum kertoi saman tien alkavansa valmistella Meri-Porin voimalaitosta kaupalliseen käyttöön.
Sähkökatkot saattavat koskea ensi talvena yhä useampaa suomalaista kotitaloutta. Syynä on se, että sähkön tehoreservin hankinta ensi talveksi tyssäsi perjantaina.
Tehoreserviä hankkiva Energiavirasto ei saanut tarjouskilpailussa yhtään hyväksyttävää tarjousta. Se joutui hylkäämään kilpailutuksen ainoan tarjouksen Fortum Power and Heatin Meri-Porin voimalaitoksesta.
Energiavirasto arvioi, että ilman tehoreserviä tehovajeen odotusarvo on noin 6,5 tuntia vuodessa. Hallitus on aiemmin määritellyt odotetuksi tehovajeeksi 2,1 tuntia.
Mahdollisen sähköpulan on arvioitu tuovan kotitalouksiin pahimmassa tapauksessa kahden tunnin kiertäviä sähkökatkoja.
Energiaviraston johtaja Antti Paananen vakuuttaa, että käsillä oleva tehovajeen kasvu ei tarkoita sitä, että sähkökatkojen pituus kodeissa kolminkertaistuu. Katkoja tulee kuitenkin yhä useamman kotitalouden kohdalle.
”Sähkökatkoja tulee useammin mutta ei yksittäiselle asiakkaalle. Useampi kuitenkin ehtisi katkon kokea”, hän sanoo.
Meri-Pori takaisin markkinoille
Tilannetta helpottanee kuitenkin se, että Fortum kertoi saman tien alkavansa valmistella Meri-Porin voimalaitosta kaupalliseen käyttöön. Voimalaitoksella tehdään perusteellinen vuosihuolto lokakuussa.
Energiavirasto hylkäsi perjantaina Fortum Power and Heatin tarjouksen. Yhtiö tarjosi Meri-Porin voimalaitoksen 440 megawatin kapasiteettia tehoreserviin vuodeksi marraskuun alusta alkaen.
Hylky tuli, koska yhtiö sisällytti tarjoukseensa tasesähköriskin kustannuksia, jotka eivät ole tehoreservilain mukaisesti hyväksyttäviä.
Energiavirasto tavoitteli 600 megawattia täksi talveksi varmistamaan sähkön toimitusvarmuutta.
Tehoreservilaitoksen ainoa tehtävä on ylläpitää käynnistysvalmiutta toimitusvarmuuden varmistamiseksi ja ottaa laitos pyydettäessä ajoon.
Tiedotteen mukaan Energiavirasto ei pidä hyväksyttävänä, että yhtiölle kustannettaisiin erikseen myös tasesähköriski osana kiinteää ylläpitokorvausta.
Tarjouksessa esitetty korvaus olisi ylittänyt tehoreservijärjestelmästä johtuvasta velvoitteesta aiheutuvat kustannukset.
”Energiaviraston tehtävänä on valvoa, että sähkönkäyttäjien maksettavaksi ei tule ylimääräisiä kustannuksia vaan ainoastaan tehoreservijärjestelmästä aiheutuvat kustannukset. Hylkäävä päätös perustuu täysin siihen, ettei Fortumin tarjous täytä tehoreservilain vaatimuksia”, Paananen sanoo.
Tehoreservijärjestelmän tavoitteena on varmistaa sähkön kulutuksen ja tarjonnan tasapaino, mikäli tätä ei saavuteta markkinaehtoisesti.
LÄHDE: Tekniikka&Talous/Tuula Laatikainen 16.09.2022
Tällainen olisi N-2-tilanne, jolloin Suomi pimenisi jopa päiviksi
Puhelin ja nettiyhteydet alkaisivat katkeilla kahden tunnin jälkeen, uutisoi Helsingin Sanomat.
Ensi talven mahdollisiin sähkökatkoksiin on varauduttu, mutta sähköpulan vuoksi koko Suomen sähköverkko voi kaatua suuren kulutuksen aikana. Silloin koko Suomi voi pimetä jopa vuorokausiksi, Helsingin Sanomat kirjoittaa.
Suomen kantasähköverkko Fingrid ei voi kaatua yksittäiseen vikaan, vaikka se olisi suurikin vika.
Jos sähköverkkoon kuitenkin tulee kaksi merkittävää vikaa, kutsutaan tilannetta N-2-tilanteeksi. Tällöin voidaan ajautua sähköpulaan ja verkon jännite ja taajuus romahtavat.
Silloin sähköllä toimiva liikenne pysähtyy saman tien eikä huoltoasemaltakaan saa polttoainetta. Vedentulo ja lämmitys katkeavat joissakin talouksissa.
Pienet ruokakaupat ja liikkeet joutuvat sulkemaan hyvin pian sähkökatkon jälkeen. Muutaman tunnin päästä myös suuret marketit ja ostoskeskukset sulkeutuvat.
Noin 2–6 tunnin päästä myös puhelin- ja nettiyhteydet katkeavat, sillä tukiasemat mykistyvät.
18 tunnissa puisten pientalojen, joissa ei ole puulämmitystä, sisälämpötila laskee +10 asteeseen, jos ulkona on –20 astetta pakkasta. Sama tapahtuu elementtikerrostaloille 36 tunnin kuluessa.
Vuonna 2014 Rovaniemellä tehdyn sähköverkon katkaisu- ja palautusharjoituksen pohjalta todettiin, että toimivan sähköverkon palauttaminen nollatilanteesta koko maahan voi kestää jopa yli vuorokauden.
LÄHDE: Iltalehti/Sirri Rimppi 12.09.2022
Nyt se on virallista, Fingrid myöntää: Sähköt voivat katketa ensi talvena – Kulutus voi nousta 15 gigawattiin, tuotantoa enintään 12 GW – Näin pulatilanteessa toimitaan
Fingridin mukaan poikkeuksellinen tilanne sähkömarkkinoilla aiheuttaa merkittäviä epävarmuuksia talven sähkön riittävyyden arviointiin
Kantaverkkoyhtiö Fingrid on julkaissut ensimmäisen arvion sähkön riittävyydestä tulevana talvena. Sota Euroopassa ja energiamarkkinoiden poikkeuksellinen tilanne on lisännyt sähkön saatavuuteen liittyviä epävarmuuksia.
”Suurten epävarmuuksien seurauksena suomalaisten on syytä varautua tulevana talvena mahdollisen sähköpulan aiheuttamiin sähkökatkoihin”, todetaan Fingridin tiedotteessa.
Tulevan talven arvio tehotaseesta on samankaltainen edellisen talven kanssa. Fingridin arvion mukaan tulevan talven kulutushuipputilanteessa sähkönkulutus voi nousta noin 15 100 megawattiin.
Kotimaisella tuotannolla pystytään arviolta kattamaan parhaimmillaan 12 300 megawattia, jonka lisäksi on arvioitu, että käytössä on 600 megawattia tehoreserviä. Olkiluoto 3 -ydinvoimalaitos korvaisi puuttuvan Venäjän tuonnin.
Sähkömarkkinoilla useita epävarmuustekijöitä
Fingridin mukaan poikkeuksellinen tilanne sähkömarkkinoilla aiheuttaa merkittäviä epävarmuuksia talven sähkön riittävyyden arviointiin. Sähkön ja sähköntuotannossa käytettävän maakaasun tuonnin päättyminen Venäjältä ovat heikentäneet edelleen tilannetta Suomessa verrattuna edellisiin talviin.
Muita sähkön riittävyyteen vaikuttavia tekijöitä ovat muun muassa Olkiluoto 3 -ydinvoimalan käyttöönoton aikataulu. Laitoksen käyttöönoton mahdollinen viivästyminen heikentäisi merkittävästi sähkön riittävyyttä Suomessa.
Riittävyyteen vaikuttaa myös sähkökauppa Ruotsin ja Viron kanssa. Aiempina vuosina huippukulutustilanteessa sähköä on tuotu merkittäviä määriä Ruotsista ja Virosta sekä Venäjältä. Sähkön saatavuuteen Ruotsista ja Baltiasta vaikuttavat maiden mahdolliset omat ongelmat sähkön riittävyydessä, kuten mahdolliset maakaasun saatavuusongelmat Baltiassa.
Lisäksi riskinä on käytössä olevien merkittävien kotimaisten voimalaitosten tai sähkönsiirtoyhteyksien vikaantumiset sekä voimalaitospolttoaineiden, etenkin maakaasun, saatavuusongelmat
Fingridin mukaan tuulivoimakapasiteetin nopea kasvu parantaa osaltaan sähkön saatavuutta Suomessa, mutta tuulivoiman vaikutus sähkön riittävyyteen määräytyy tuuliolosuhteista. Tuulivoimakapasiteettia arvioidaan olevan vuoden 2022 loppuun mennessä täydessä tuotannossa noin 5 000 megawattia.
Ajoitus tärkeää, mutta sähköpula mahdollinen
Huippukulutustilanteissa sähköjärjestelmän ja sähkömarkkinoiden normaali toiminta edesauttavat järjestelmän ylläpitoa.
Samanaikaiset häiriöt merkittävissä sähkön tuotantolaitoksissa tai sähkönsiirtoyhteyksissä voivat aiheuttaa haasteita sähkön riittävyydelle.
Kireä pakkasjakso, joka koettelee yhtäaikaisesti Suomea ja muita Itämeren alueen maita, aiheuttaa erityisen haastavan tilanteen. Tällöin sähkönkulutus on korkealla tasolla, ja tuontisähkön saatavuus voi vaarantua.
Sähköpula katsotaan syntyneeksi, kun tuotanto ja tuonti eivät riitä kattamaan kulutusta. Fingrid hoitaa ja johtaa sähköjärjestelmän toimintaa järjestelmävastuunsa mukaisesti siten, että koko Suomen voimajärjestelmän luotettava toiminta voidaan varmistaa. Sähköpulassa tämä tarkoittaa käytännössä sähkön kulutuksen rajoittamista, kunnes sähköpulatilanne on ohi.
”Käytännössä sähköpulaan jouduttaessa Fingrid antaa paikallisille jakeluverkkoyhtiöille tiedoksi irti kytkettävän tehon kokonaismäärän jokaisen jakeluverkkoyhtiön alueelta ja tämän jälkeen sähkökatkoja kierrätetään kahden tunnin katkoina, kunnes sähköpulatilanne on päättynyt”, toteaa voimajärjestelmän käytön johtaja Tuomas Rauhala Fingridiltä.
Fingrid päivittää arviota sähkön riittävyydestä tulevana talvena tilannekuvan muuttuessa
LÄHDE: Tekniikka&Talous/Kyösti Jurvelin 02.09.2022
Suomessa syytä varautua sähkökatkoihin – Talvella voi iskeä sähköpula, varoittaa Fingrid
Fingrid julkaisi arvion sähkön riittävyydestä tulevana talvena.
Suomalaisten on syytä varautua tulevana talvena mahdollisen sähköpulan aiheuttamiin sähkökatkoihin. Näin kertoo kantaverkkoyhtiö Fingrid, joka julkaisi maanantaina ensimmäisen ennusteensa ensi talven sähkötilanteesta.
LUE MYÖS
Sota Euroopassa ja energiamarkkinoiden poikkeuksellinen tilanne ovat lisänneet sähkön saatavuuteen liittyviä epävarmuuksia.
Arvion mukaan tulevan talven kulutushuipputilanteessa sähkönkulutus voi nousta noin 15 100 megawattiin. Kotimaisella tuotannolla pystytään kattamaan parhaimmillaan 12 300 megawattia, jonka lisäksi on arvioitu, että käytössä on 600 megawattia tehoreserviä. Olkiluoto 3 -ydinvoimalaitos korvaisi puuttuvan Venäjän tuonnin.
Epävarmuustekijät
Olkiluoto 3 ydinvoimalan käyttöönoton aikataulu. Laitoksen käyttöönoton mahdollinen viivästyminen heikentäisi merkittävästi sähkön riittävyyttä Suomessa.
Sähkökauppa Ruotsin ja Viron kanssa. Aiempina vuosina huippukulutustilanteessa sähköä on tuotu merkittäviä määriä Ruotsista ja Virosta sekä Venäjältä. Sähkön saatavuuteen Ruotsista ja Baltiasta vaikuttavat maiden mahdolliset omat ongelmat sähkön riittävyydessä, kuten mahdolliset maakaasun saatavuusongelmat Baltiassa.
Ongelmat. Käytössä olevien merkittävien kotimaisten voimalaitosten tai sähkönsiirtoyhteyksien vikaantumiset sekä voimalaitospolttoaineiden, etenkin maakaasun, saatavuusongelmat
Tuuliolosuhteet. Tuulivoimakapasiteetin nopea kasvu parantaa osaltaan sähkön saatavuutta Suomessa, mutta tuulivoiman vaikutus sähkön riittävyyteen määräytyy tuuliolosuhteista. Tuulivoimakapasiteettia arvioidaan olevan vuoden 2022 loppuun mennessä täydessä tuotannossa noin 5 000 megawattia.
Riittävyys. Energiansäästöllä ja sähkön käytön ajoittamisella on merkittävä vaikutus sähkön riittävyyteen.
Sähköpula voi iskeä
Jos tuotanto ja tuonti eivät kata kulutusta, on sähköpula.
Fingrid hoitaa ja johtaa sähköjärjestelmän toimintaa järjestelmävastuunsa mukaisesti siten, että koko Suomen voimajärjestelmän luotettava toiminta voidaan varmistaa. Sähköpulassa tämä tarkoittaa käytännössä sähkön kulutuksen rajoittamista, kunnes sähköpulatilanne on ohi.
”Käytännössä sähköpulaan jouduttaessa Fingrid antaa paikallisille jakeluverkkoyhtiöille tiedoksi irti kytkettävän tehon kokonaismäärän jokaisen jakeluverkkoyhtiön alueelta ja tämän jälkeen sähkökatkoja kierrätetään kahden tunnin katkoina, kunnes sähköpulatilanne on päättynyt”, kertoo Fingridin Tuomas Rauhala tiedotteessa.
Fingrid päivittää arviota sähkön riittävyydestä tulevana talvena tilannekuvan muuttuessa.
LÄHDE: Uusi Suomi/Aleksanteri Pikkarainen 22.08.2022
Sähkön hinta hirvittää – jätä nämä arkiset tavat ja säästä selvää rahaa
Selvitimme, millaiset arkiset valinnat kerryttävät sähkölaskua kuin huomaamatta – ja miten niitä voi hillitä. Kauko- ja sähkölämmitteisten kotien asukkaille on koottu omat vinkkinsä, sillä samat neuvot eivät päde kaikille.
Sähkön hinta on noussut merkittävästi – tällä hetkellä jopa yli 30 prosenttia vuodentakaiseen verrattuna.
Hiljattain Ilta-Sanomissa julkaistiin artikkeli, jossa eräs lukija kertoi sähkölämmitteisen omakotitalonsa uuden sähkölaskun verottavan jopa 5 000 euroa lisäkuluja vuodessa.
Moni pohtiikin nyt, miten omaa sähkölaskuaan voisi pitää edes jotenkin kurissa.
”
Kaukolämpö on tyypillinen etenkin kerrostaloasunnoissa.
Kattovalojen sammuttelulla ei ole vaikutusta kuin vähän. Moni muu asia kuluttaa sähköä kotona huomattavasti enemmän.
Paljon riippuu kuitenkin siitä, lämpiääkö koti kaukolämmöllä vai sähköllä. Kaukolämpö on tyypillinen etenkin kerrostaloasunnoissa.
Näihin asioihin kannattaa kiinnittää siis huomiota omissa sähkönkulutustottumuksissa.
Jos asut sähkölämmitteisessä talossa…
Sähkölämmitteisessä talossa kaikki sisällä kulutettu sähkö muuttuu lopulta lämmöksi ja vähentää lämmitystarvetta, kertoi Vattenfallin energia-asiantuntija Malkus Lindroos aiemmin Ilta-Sanomille. Lämmitykseen itsessään sähköä ei siis kulu paljoa.
”
Saunominen itsessään ei sähkölämmitteisessä talossa olekaan niin kallista kuin moni ajattelee.
Veden lämmittämiseen uppoaakin eniten sähköä, ja veden lämpö valuu suoraan viemäristä alas. Siksi pitkiä kuumia suihkuja kannattaa vältellä. Viitisenkin minuuttia lämpimässä suihkussa kuluttaa sähköä tuplasti enemmän kuin vaikkapa aterian kokkaaminen liedellä.
Saunominen itsessään ei sähkölämmitteisessä talossa olekaan niin kallista kuin moni ajattelee. Työtehoseuran kouluttaja ja kotitalousopettaja Tarja Marjomaa kertoi aiemmin, että saunomisen yhteydessä suihkuttelu lämpimällä vedellä voi syödä enemmän energiaa kuin itse saunan lämmitys.
Samalla logiikalla myös pyykinpesu- ja tiskaamistavoilla voi laskea sähkölaskun summaa. Oli pyykinpesu- tai tiskikone mitä mallia tahansa, aina kannattaa pestä täysiä koneellisia.
Monissa tiski- ja pyykinpesukoneissa eko-ohjelma on sinänsä hyvä valinta, sillä niissä energiaa ei kulu veden lämmittämiseen. Tarja Marjomaan mukaan sähkönkulutus voi nimittäin jopa kaksinkertaistua, kun pesuohjelman lämpötilaa nostetaan parikymmentä astetta.
”
Etenkin käsin tiskaaminen voi tulla kalliiksi.
Motivan asiantuntija Päivi Suur-Uski huomautti aiemmin Ilta-Sanomissa, että etenkin käsin tiskaaminen voi tulla kalliiksi. Se vie paljon enemmän vettä ja energiaa kuin tiskikoneen käyttö.
Eko-ohjelman käyttöä kannattaa Suur-Uskinkin mukaan harkita. Jos eko-ohjelma ei riitä pesemään omia astioita tarpeeksi puhtaiksi, on kallista, jos astioita pitää pestä uudelleen käsin tai kuumemmalla pesuohjelmalla. Mahdollisimman lyhyt ja tehokas ohjelma tiskikoneessa on silloin paras ratkaisu kukkaron kannalta.
Sähkölämmitteisissä kodeissa on olennaista kiinnittää huomio mahdollisiin lämpövuotoihin, sillä ne nostavat sähkölaskua, Malkus Lindroos huomautti myös.
Lämpövuotoja syntyy, jos esimerkiksi vanhat ikkunat falskaavat, lämpö karkaa ilmastoinnin kautta tai lämpimän veden mukana viemäriin. Myöskään liesituuletinta ei kannata pitää tarpeettomasti päällä, sillä sen kautta karkaa uunin ja lieden tuottamaa lämpöä.
”
Ilmalämpöpumpulla voi säästää 500–800 euroa vuodessa, kunhan laitetta käyttää oikein.
Yksi keino pienentää sähkölaskua on myös hankkia kotiin ilmalämpöpumppu tai laskea kodin lämpötilaa. Lindroosin mukaan ilmalämpöpumpulla voi säästää tyypillisimmin 500–800 euroa vuodessa, kunhan laitetta käyttää oikein.
”
Märkä pyykki laskee kuivuessaan huoneen lämpötilaa, mikä saa lämmitysjärjestelmän toimimaan tehokkaammin.
Pyykki kannattaa myöskin lingota hyvin ja kuivata nykyaikaisessa kuivausrummussa, yleisessä pyykkituvassa tai ulkoilmassa, eikä esimerkiksi olohuoneessa.
Marjomaan mukaan märkä pyykki laskee kuivuessaan huoneen lämpötilaa, mikä saa lämmitysjärjestelmän toimimaan tehokkaammin ja kuluttamaan enemmän sähköä.
Jos asut kaukolämmitteisessä talossa…
Lindroosin mukaan kaukolämmitteisessä talossa sähkönsäästökeinot ovat puolestaan hyvin erilaiset.
Niissä asuvien ei nimittäin tarvitse maksaa samalla tavoin veden lämmittämisestä – vaikka ympäristön kannalta veden säästäminen toki kannattaa, oli kodin lämmitysjärjestelmä millainen hyvänsä.
”
Huomiota kannattaa kiinnittää etenkin suuritehoisiin tai jatkuvasti päällä oleviin laitteisiin, kuten jääkaappiin.
Sen sijaan kaukolämpökodeissa huomiota kannattaa kiinnittää sähkölaitteiden kokonaiskulutukseen, lattialämmityksen tehoon sekä esimerkiksi siihen, kuinka usein lämmittää sähkökiukaan saunomista varten.
Jos kylpyhuoneessa on lattialämmitys, ovet kannattaa myöskin muistaa sulkea joka kerta. Silloin lattialämmityksen teho ei nouse turhaan lämmön karatessa, energia-asiantuntija Sari Loukasmäki kertoi Ilta-Sanomien vanhemmassa artikkelissa.
Etenkin suuritehoiset tai jatkuvasti päällä olevat laitteet, kuten uuni tai pakastin, kuluttavat paljon sähköä. Kodinkoneisiin pätee hyvä nyrkkisääntö: mitä uudempi energiatehokas laite, sen vähemmän sähköä se kuluttaa.
”
Jääkaapissa riittää + 5 astetta ja pakastimessa -18.
Loukasmäki neuvoo säätämään etenkin jääkaappiin ja pakastimeen oikeat säilytyslämpötilat, sillä jo asteen kylmempi lämpötila lisää sähkönkulutusta noin viisi prosenttia. Jääkaapissa riittää + 5 astetta ja pakastimessa -18.
Jääkaapin ovea ei kannata myöskään pitää turhaan auki, ja ruoat tulee jäähdyttää hyvin ennen kuin ne laittaa kylmään. Myös jääkaapin tiivisteiden puhtaanapidosta ja pakastimen säännöllisestä sulattamisesta kannattaa pitää huoli, jotta energiaa ei mene hukkaan.
Keittiössä voi säästää sähköä muillakin tavoilla. Uunia käyttäessä kannattaa kokata mahdollisimman suuria määriä ruokaa kerralla, jotta sitä ei tarvitse lämmittää aina uudelleen. Uunin kiertoilmaominaisuutta kannattaa myös hyödyntää.
”
On kallista joutua pyörittämään koneellista pyykkiä toistamiseen liian tehottoman pesuohjelman jälkeen.
Pyykkiä pestessä kannattaa pestä pyykit ennen kaikkea niiden likaisuuden mukaan. Hyvin likainen pyykki vaatii korkeamman pesulämpötilan ja tehokkaamman ohjelman. On kallista joutua pyörittämään koneellista pyykkiä toistamiseen liian tehottoman pesuohjelman jälkeen.
Myös huolellinen linkoaminen suuremmilla kierrosnopeuksilla säästää sähköä enemmän kuin hyvin märäksi jääneen pyykin kuivattaminen kuivausrummussa – etenkin, jos kuivausrumpu on vanha, eikä hyödynnä lämpöpumpputekniikkaa.
viihde-elektroniikkalaitteet eivät Tarja Marjomaan mukaan yksinään kuluta yhtä paljoa sähköä kuin vaikkapa keittiön kodinkoneet.
”
Televisiot ja tietokoneet kannattaa aina sammuttaa eikä jättää valmiustilaan.
Koska nykypäivänä omistamme kuitenkin yksiä jos toisiakin vempaimia, viihde-elektroniikan kokonaissähkönkulutus on melkein samaa luokkaa kodinkoneiden kanssa. Esimerkiksi televisiot ja tietokoneet kannattaakin Marjomaan mukaan aina sammuttaa eikä jättää valmiustilaan.
LÄHDE: Iltasanomat/Karoliina Ojala 23.08.2022
Suuri suomalainen energiayhtiö Helen varoittaa, ettei sähkömarkkinoiden epävarmuuteen ole luvassa helpotusta. Sen tulos heikkeni alkuvuonna.
Lue koko artikkeli 31.07.2022
Sähkön hurja hinta ajaa monen perheen talouden katastrofin partaalle – hallituksen kerrottava nopeasti helpotuksista
Talvella on edessä niin kovia sähkön hinnan korotuksia, että moni perhe joutuu kestämättömään tilanteeseen. Hallituksen pitää keksiä jokin helpotus sähkön nouseville hinnoille. Esityksiä odotetaan budjettiriiheen.
Kansalaiset alkavat nyt herätä, miten Venäjän hyökkäyksen aiheuttama energiakriisi vaikuttaa tulevana talvena sähkön hintaan. Sähköyhtiöt lähettävät tietoja uusista sähkösopimuksista, joissa hinta saattaa olla nelikertainen viime talveen verrattuna, paikoin enemmänkin.
Osa sähköyhtiöistä, esimerkiksi Oomi ja Tampereen sähkölaitos eivät enää edes tee kiinteitä hintasopimuksia. Pörssisähkön arvaamattoman korkeista hinnoista moni sai jo viime talvena karuja kokemuksia, ensi talvena tilanne on pahempi. Sähköyhtiöt eivät itsekään saa kattavia hintasuojauksia pörssisähkön hinnan heilahteluihin.
Moni kotitalous on hintojen noustessa kestämättömässä tilanteessa. Joillekin tilanne on jopa katastrofaalinen. Suomessa on miljoona kotitaloutta, jotka lämmittävät talonsa ainakin osittain sähköllä. Sähkön hinnan karkaaminen koskettelee erityisesti pieni- ja keskituloisia, kun kaikki kallistuu muutenkin.
Hallitukselle tilanne on tukala ja huhtikuussa odottavat eduskuntavaalit. Elinkeinoministeri Mika Lintilä (kesk) on esittänyt ratkaisuksi sähkön arvonlisäveron tilapäistä laskemista 24 prosentista 14:ään tai 10 prosenttiin talvikuukausien ajaksi. Osa tutkijoista on arvellut, että arvonlisäveron alennus ei näkyisi hinnoissa.
Energiateollisuus on toista mieltä. Ylen haastattelussa Energiateollisuuden toimitusjohtaja Jukka Leskelä sanoo uskovansa, että alennus näkyisi hinnoissa, sen takaa yhtiöiden kilpailu.
Joka tapauksessa jotakin on tehtävä. Valtiovarainministeri Annika Saarikko (kesk) lupasi keskiviikkona ehdotuksia kuun vaihteen budjettiriiheen.
Nyt tarvitaan nopeita ja selkeitä toimia. Lintilänkään esitystä ei kannata torjua suoraan, ellei parempaa keksitä tilalle. Vaikutus valtion verotuloihin on esitettyä pienempi, sillä sähkön hinnan nousu nostaa automaattisesti myös verotuottoja. Hallitus tuki yrityksiä koronan iskiessä, nyt tulee tukea yksittäisiä kuluttajia.
Pääministeri Sanna Marin (sd) on väläyttänyt sähkölle kattohintaa. Se on käytännössä mahdotonta, sillä Suomikin on osa Euroopan sähkömarkkinoita. Jos Suomi asettaisi esimerkiksi Saksaa matalamman sähkön kattohinnan, sähköä vietäisiin Pohjoismaista Saksaan juuri paremman tuoton takia. Ainoa keino puuttua säätelyn kautta sähkön hintaan olisi valmiuslaki.
Lue lisää: Kommentti: Eurooppa tuskin selviää ensi talvesta pelkällä taantumalla
Sähkö ei ole sentään Suomessa loppumassa. Tilannetta helpottaa ratkaisevasti Olkiluoto 3:n valmistuminen ja sen 1 600 megawatin tehojen täysimääräinen käyttöönotto joulukuussa. Uusi ydinvoimala kattaa Suomen sähkönkulutuksesta 14 prosenttia ja nostaa sähköomavaraisuuden 90 prosenttiin. Sitä vaihtoehtoa harva uskaltaa edes ajatella, että Olkiluodon kolmas reaktori vielä lykkääntyisi.
LÄHDE: IS.fi 10.08.2022