Anna Kontula ennustaa talousjärjestelmän sortumista KU:ssa: ”Se on matemaattinen fakta”
Anna Kontulan mukaan olisi syytä katsoa, mitä muita yhteiskunnan ja tuotannon järjestämisen tapoja ja mekanismeja meiltä löytyy.
”Se on matemaattinen fakta. Niin kauan kuin irtikytkentää ei ole tapahtunut, me emme voi pitää palloa elinkelpoisena ihmislajille ja jatkaa nykyisellä talousjärjestelmällä”, hän sanoo Kansan Uutisten haastattelussa.
”Tässä tilanteessa me voimme keksiä uusia asioita, mutta uudet asiat harvoin syntyvät tyhjästä. Usein uudet asiat syntyvät vanhan päälle. Sen tähden olisi syytä katsoa, mitä muita yhteiskunnan ja tuotannon järjestämisen tapoja ja mekanismeja meiltä löytyy. Minä kun olen kommunisti, tässä kohdin puhun kommunismista”, Kontula jatkaa.
Kapitalismin kriisi nousi puheenaiheeksi, kun arvostettu talouslehti Financial Times (FT) vaati kapitalismin nollausta. Lehden mukaan yritysten täytyisi nykyisin ottaa huomioon omistajien lisäksi laajemmat joukot.
Kontula tiivistää FT:n jutun ongelmaksi sen, että siinä kapitalismin ongelmina pidettiin muun muassa pääomien kasautumista ja valtavien monopolien syntymistä.
”Nämähän ovat kaikki kapitalismin ominaisuuksia. Eivät ne ole sen vikatiloja vaan ominaisuuksia. Itse asiassa kapitalismin tämänhetkinen vikatila on pysähtyminen, sillä kapitalismi voi elää vain laajentumalla. Ja kun kapitalismi ei pysty kasvamaan, on siitä aina seurauksena kriisi. Mistään ensimmäisestä kapitalismin kriisistä kun ei ole kyse. Ikäävähän tässä on se, että kun kapitalismi ajautuu kriisiin, se usein ratkaisee asian sodalla tai jollakin muulla ihmisten – ja erityisesti köyhien ihmisten – elinolosuhteita heikentävällä katastrofilla.”
Kontula ei silti pidä kapitalismin loppua varmana. Hän sanoo, että kapitalismi ei välttämättä ole loppu, mutta yksi vaihe on.
”Tällä viittaan kylmän sodan aikaan. Sille oli ominaista, että reaalisosialismin aiheuttaman uhan alla kapitalismi taipui myönnytyksiin, jotka synnyttivät esimerkiksi pohjoismaisen hyvinvointivaltion rakenteen.”
Lue myös:
Talousvaikuttaja, Sammon ja UPM:n hallitusten puheenjohtaja Björn Wahlroos puolestaan ihmettelee tuoreessa kirjassaan, sitä, että sosialistinen ja sosiaalidemokraattinen ideologia on yhä säilynyt hengissä.
”Sosialismi on nimittäin aina ja kaikkialla ollut varma tie tuhoon. Sitä se oli Venäjällä ja Kiinassa sekä niiden monissa vasallivaltioissa. Sitä se on ollut Kuubassa ja ennen niin rikkaassa Venezuelassa, Zimbabwesta tai Pohjois-Koreasta puhumattakaan. Itse asiassa maailman taloushistoriasta ei löydy yhtään ainutta esimerkkiä sosialismin menestyksestä. Eikä kyse ole vain sosialismin aggressiivisemmista muodoista. Kotoisampi demokraattinen sosialismi on takavuosina tehnyt tuhoisaa jälkeä niin Labourin Britanniassa, kongressipuolueen Intiassa kuin sosiaalidemokraattisessa Ruotsissa”, Wahlroos kirjoittaa.
”Mutta sosialismi on monelle niin kaunis ajatus. Ongelma on vain siinä, että se ei toimi. Se ei tarjoa kannustimia menestykseen ja siinä on vapaamatkustajaongelma. Kaikki haluavat auttaa avun tarpeessa olevia, mutta harva haluaa siitä maksaa”, hän jatkaa.
LÄHDE: Uusi Suomi/Katja Incoronato 26.10.2019