EU epäonnistui vakavasti

EU:lta ”vakava epäonnistuminen” pakolaiskriisin ja koronan iskiessä – Tutkija varoittaa: ”Seuraava pakolaiskriisi voi olla yllättävän lähellä Suomen rajaa”

Euroopan unioni epäonnistui pahasti toiminnassaan tämän vuoden koronakriisin ja vuoden 2015 ”pakolaiskriisin” aikana, katsoo erikoistutkija Pasi Saukkonen.

Muuttoliikkeen ja maahanmuuton tutkija Pasi Saukkonen.Kuva: KIMMO HAAPALA
Muuttoliikkeen ja maahanmuuton tutkija Pasi Saukkonen.Kuva: KIMMO HAAPALA

”Vakava epäonnistuminen”. Näin kuvaa muuttoliikkeeseen ja maahanmuuttoon perehtynyt erikoistutkija Pasi Saukkonen Euroopan unionin toimintaa sekä koronapandemian iskiessä Eurooppaan tänä keväänä että turvapaikkailmiön ravistellessa maanosaa vuosina 2015–2016.

Saukkonen puhui asiasta Turun Eurooppa-foorumin perjantain keskustelussa, jossa ennakoitiin EU:n yhteisen pakolais- ja turvapaikkapolitiikan uudistusta. Komissiolta odotetaan tänä syksynä esitystä unionin yhteiseksi uudeksi raja- ja siirtolaislinjaksi.

Saukkosen mukaan yhteiselle linjalle on huutava tarve etenkin pakolaispolitiikassa, mutta muutenkin EU kaipaa enemmän yhteistyökykyä. Hän kuvasi EU:n saaneen usein aikaan jossain määrin tyydyttäviä kompromissiratkaisuja, mutta toimintaa on leimannut reaktiivisuus, ei ennakointi.

”Kun sitten ilmeni erittäin nopeasti eteneviä ja kansalliset ja maantieteelliset rajat ylittäviä globaaleja ongelmia, niin Euroopan unioni oli täydellisen kyvytön ottamaan niitä vastaan. Finanssikriisi 2008, niin sanottu pakolaiskriisi 2015 ja nyt koronakriisi 2020”, Saukkonen luetteli.

”Kun unioni ei pystynyt toimimaan nopeasti ja tehokkaasti, jäsenvaltiot ottivat ohjat omiin käsiinsä ja tekivät erilaisia tekoja. Päällimmäisenä oli ymmärrettävä, mutta primitiivinen keino: suljettiin rajoja”, Saukkonen viittasi sekä koronaepidemiaan että pakolaiskriisiin.

EU:n epäonnistumisesta koronaepidemian alkuvaiheessa on puhunut Uuden Suomen haastattelussa myös valtiovarainministeri, entinen pääministeri Matti Vanhanen (kesk).

Saukkosen mukaan yhteisen linjan puute on ollut ”vakava epäonnistuminen”.

”Tästä pitää päästä eteenpäin.”

Hänen mukaansa globaali kehitys näyttää nyt siltä, että Euroopassa tarvitaan yhä lisää yhteistyötä ja ”yhteistä maahanmuuttopolitiikkaa, mahdollisesti myös yhteistä kansanterveyspolitiikkaa”.

EU:n yhteisen maahanmuuttopolitiikan luominen on laaja ja monitahoinen kokonaisuus, mutta Saukkosen mukaan sitä ei voi lykätä ”parempaan aikaan”.

”Muuten käy samoin kuin aiemmin”, Saukkonen sanoo.

Hän otti esiin Valko-Venäjän viimeaikaiset levottomuudet ja spekuloidun Venäjän sotilaallisen väliintulon mahdollisuuden.

”Voi hyvin olla, että seuraava pakolaiskriisi on yllättävän lähellä Suomenkin rajoja – Minskiin on täältä lyhempi matka kuin Utsjoelle”, Saukkonen totesi.

Valko-Venäjään viittasi myös keskustelussa mukana ollut europarlamentaarikko Nils Torvalds (r).

”Sitten kun seuraava aalto tulee – ja se tulee – ja meidän pitäisi toimia nopeasti, ei meillä ole siihen hyviä edellytyksiä”, Torvalds soimasi EU:ta.

LÄHDE: Uusi Suomi/Teppo Ovaskainen 28.08.2020