Greenpeace: EU:n Vihreä Siirtymä vaarantaa maailman ja Euroopan ruokaturvan
Eurooppa pistää Vihreän Siirtymän nimissä 3,7 miljoonaa tonnia vehnää liikenteen biopolttoaineisiin vuodessa maaliskuun lopussa julkaistun Greenpeacen teettämän tutkimuksen mukaan. Se tarkoittaa, että Euroopan Unionin maiden kansalaiset tankkaavat autoihinsa 15 miljoonaa leipää joka päivä. Saman tutkimuksen mukaan tämän ympäristölle turmiollisen ja Suomen valtiovarainministeriön tammikuisen ympäristöministeriölle antaman lausunnon mukaan äärettömän kalliin politiikan lopettaminen EU:ssa lieventäisi 20 %:lla Ukrainan sodan vuoksi pienentyneen vehnän maailmankaupan kielteisiä vaikutuksia.
Muistettakoon, että nimenomaan vihreät ympäristöjärjestöt Greenpeace mukaan lukien – myös mm. Helsingin valtuuston vihreät – vannoivat 10-15 vuotta sitten bioenergian nimiin väittäen bioenergian ollevan ympäristöystävällistä.
Suomenkin valtiojohto – muun Euroopan eliitin tapaan – on antanut pitkin kevättä EU:n Vihreää Siirtymää puoltavia lausuntoja. Lausunnoissa on taajaan toisteltu, että on toivottavaa, että Vihreän Siirtymän mukainen energia korvaa Venäjän fossiilienergiatuontia.
Vihreät lobbaajat takapiruina
Eurooppalaisten valtapoliitikkojen lausuntojen rohkaisemana vihreät lobbaajat ePure ja European Biodiesel Board ovat pitkin kevättä vaatineet, että venäläinen öljy korvataan biopolttoaineilla, vaikka eintarvikkeiden hinnat ovat lähteneet huimaan nousuun Ukrainan sodan vuoksi. Biopolttoaineita on valmistettu viljelykasveista, kuten vehnä-, maissi-, ohra-, auringonkukka-, rapsi- ja muista kasviöljyistä. Ukrainan ja Venäjän vehnän viennin osuus maailmankaupassa on noin neljännes, ohran osuus 15 % ja auringonkukkaöljyn osuus 60 %.
USA:ssa 40 % kasvatetusta maissista tankataan vuosittain autoihin alunperin vihreiden ympäristöjärjestöjen vaatimusten vuoksi.
Greenpeacen tutkimuksesta selviää, että vaikka Eurooppa kaksinkertaistaisi biopolttoaineille käyttämänsä viljelymaan määrän – mikä vastaa vähintään 10 prosenttia EU:n viljelymaasta – tämä korvaisi vain 7 prosenttia EU:n öljyn tuonnista Venäjältä. Koko Venäjän öljyntuonnin korvaaminen kotimaisilla biopolttoaineilla vaatisi vähintään kaksi kolmasosaa blokin viljelymaasta viljelyyn.
Greenpeace’n Maik Marahrens julisti tutkimuksen julkistamisen jälkeen:
”Biopolttoaineteollisuus tehostaa lobbauspyrkimyksiään voidakseen lisätä viljaa, kuten vehnää ja maissia, korvaamaan venäläistä öljyä. Näin tehdessään se käyttää kyynisesti hyväkseen ihmisten huolta polttoaineiden hinnoista ja asettaa voiton elintarviketurvan edelle. Tämä on moraalitonta, vaikka miljoonilla ihmisillä ympäri maailmaa ei ole varaa edes leipään.”
Diplomatian kulissien takana – Venäjän yhtenäisen tuomitsemisen lomassa – valmistellaan esimerkiksi Valko-Venäjän sanktioiden väliaikaista purkamista, jotta Valko-Venäjän ja Liettuan väliin saataisiin luotua vehnäkäytävä. Myös Venäjän sanktioiden osittaisesta purkamisesta on puhuttu vastikkeeksi siitä, että sekä Venäjän että Ukrainan (Odessa) satamat kykenisivät viemään maataloustuotteita näistä maista Mustan Meren kautta maailmanmarkkinoille.
Vaikka Euroopankin ruokahuolto on vakavassa vaarassa ursulavonderkreisien ja muiden eliittipoliitikkojen puheet jatkavat samaa jauhantaa Euroopan Vihreän Siirtymän auvoisuudesta. Enpä olisi uskonut, että jonain päivänä kirjoitan blogin Greenpeacen tutkimuksen innoittamana!
Food crisis: Europe burns equivalent of 15 million loaves of bread every day in cars
LÄHDE: Verkkouutiset/blogi/Mikko Paunio 27.05.2022
[ Väliotsikko taakkatoimitus ]