Euroopan sähkökriisi karkaamassa käsistä

Sähkökriisi karkaamassa käsistä täysin: ”Eurooppa tarvitsee pitkän aikavälin suunnitelman”

Italialainen Eni ja Espanja vaativat EU:ta ryhtymään toimeen pahenevan sähkökriisin vuoksi. Asian odotetaan nousevan myös EU-maiden valtiojohtajien asialistalle lokakuussa.

Eurooppalainen ratkaisu. Sähkön ja kaasun hintojen raju nousu on tulossa EU:n valtiojohtajien keskusteluun viimeistään lokakuussa.Kuva: Hollandse-Hoogte
Eurooppalainen ratkaisu. Sähkön ja kaasun hintojen raju nousu on tulossa EU:n valtiojohtajien keskusteluun viimeistään lokakuussa.Kuva: Hollandse-Hoogte

Kaasu- ja öljyjätti Enin toimitusjohtaja Claudio Descalzo vaatii Euroopalta yhteisiä toimia rajusti nousevien sähkön ja kaasun hintojen saamiseksi kuriin.

LUE MYÖS

Varoitukset Euroopan energiakriisin vaikutuksista yltyvät nyt päivittäin – Ensimmäinen todella ikävä merkki tuli tällä viikolla

Sähkön hinta tehtailee poikkeuksellisen kovia uusia ennätyksiä – Millainen sähkösopimus nyt kannattaa?

Varoitukset koko Euroopan sähkökriisistä yltyvät: ”Tiedossa on kova shokki niille, jotka luulevat tämän olevan väliaikaista”

Enin kotimaassa Italiassa sähkön hinnan on varoitettu nousevan ainakin 40 prosenttia lähikuukausina. Kaasun hinnalle ennustetaan 30 prosentin nousua. Myös Espanjassa ja Portugalissa sähkön pörssihinta on jopa kolminkertaistunut kuudessa kuukaudessa.

”Eurooppa tarvitsee rakenteellisen pitkän aikavälin energiaturvallisuussuunnitelman, jollaista sillä ei tänään ole”, Descalzo kommentoi italialaismedioille viikonloppuna.

Myös Espanja on vaatinut Euroopan komissiota ryhtymään toimeen sähkökriisin vuoksi. Asian odotetaan nousevan myös EU-maiden valtiojohtajien asialistalle lokakuussa.

Espanja on varoittanut myös kallistuvan sähkön ja kaasun vaikutuksista ilmastotoimiin. Saman asian nostaa esiin konsulttiyhtiö Rud Pedersen Public Affairsin neuvonantaja Peter Vis.

”Nykyiset energian hinnat saattavat johtaa siihen, että keskustelu ilmastotoimista vaikeutuu tai monimutkaistuu. Ilmastopaketin heikentäminen nykyisen energiakriisin vuoksi heikentäisi kuitenkin pitkän aikavälin ratkaisua, jolla vähennetään Euroopan riippuvuutta fossiilisista polttoaineista ilman, että puututaan kaasun toimitusvaikeuksien todellisiin syihin”, hän kommentoi uutistoimisto Bloombergille.

LÄHDE: Uusi Suomi/Katja Incoronato 26.09.2021