Taakka tiedonjakosivusto – seuraa aikamme mielenkiintoisimpia aiheita

Eurooppa-päivä

Wille Rydman: Eurooppa-päivä on irvokas

Kansanedustajan mielestä päivämäärää saisi vaihtaa.

Wille Rydman. LEHTIKUVA / MARTTI KAINULAINEN
Wille Rydman. LEHTIKUVA / MARTTI KAINULAINEN

– On erittäin kornia ja irvokasta, että toukokuun yhdeksättä, Neuvostoliiton ”voitonpäivää”, vietetään jonain ”Eurooppa-päivänä”, kokoomuksen kansanedustaja Wille Rydman katsoo.

Rydman viittaa entisissä neuvostotasavalloissa samana päivänä juhlittavaan voitonpäivään, jota vietetään natsi-Saksasta vuonna saadun voiton kunniaksi.

Kansanedustaja on jakanut Facebook-päivityksen yhteyteen Ilta-Sanomien uutisen, jossa kerrotaan Venäjän puna-armeijan väkivallasta ja joukkoraiskauksista natsi-Saksan lyömisen jälkeen.

– Toinen maailmansota Euroopassa ei todellakaan päättynyt mihinkään eurooppalaisuuden riemujuhlaan. Sen päättyminen täällä merkitsi vain yksien kauheuksien vaihtumista toisiin, Wille Rydman katsoo.

– Se merkitsi Euroopan kahtiajakoa ja itäisen puoliskon jäämistä stalinistisen terrorin kynsiin. Se merkitsi sosialististen diktatuurien pystyttämistä ja niiden harjoittamaa hirmuhallintoa vuosikymmeniksi sodan päättymisen jälkeen.

Kansanedustajan mukaan Eurooppa-päiväksi sopisi esimerkiksi 29.9., jolloin filosofi Immanuel Kant julkaisi teoksensa Zum ewigen Frieden (”Ikuiseen rauhaan”). Rydmanin mukaan teos oli eräs varhaisimmista yrityksistä hahmotella Eurooppaan yhteistä sääntöpohjaista ja sodista vapaata oikeudellista järjestystä.

Toinen hyvä vaihtoehto olisi kansanedustajan mukaan esimerkiksi 7.5., jolloin Ludwig van Beethovenin yhdeksäs sinfonia sai kantaesityksensä vuonna 1824. Euroopan unioni käyttää Beethovenin sävelmää tunnushymninään.

– Moni muukin päivä sopisi aivan hyvin yhteisen eurooppalaisuuden juhlistamiseen, mutta 9.5. ei todellakaan sovi. Natsiterrorin vaihtuminen neuvostoterroriin oli traaginen ja kammottava hetki Euroopan historiassa eikä lainkaan minkään suuren jubileerauksen arvoinen muistopäivä.

LÄHDE: Verkkouutiset/Elisa Hyvärinen 08.05.2020