Eurooppalainen kasvojentunnistuksen tietokanta

Juurihan tätä oltiin kieltämässä? Vuoto paljastaa: tekeillä laaja eurooppalainen kasvontunnistuksen tietokanta

Uusimman tietovuodon mukaan EU pyrkii luomaan kaikki jäsenmaat kattavat kasvotietokannan, joka olisi ajoneuvo-, sormenjälki- ja dna-rekisterien tapaan jäsenmaiden poliisien ja Europolin käytössä.

Vuoto paljastaa: tekeillä laaja eurooppalainen kasvontunnistuksen tietokanta
Artikkeliin liittyvä kuva

5 vuoden määräajaksi, kerrottiin kuukausi sitten. Väliaikaisen kiellon tarkoituksena oli antaa lisäaikaa kasvojentunnistukseen liittyvien riskien hallintaan.

Sen jälkeen julkisuuteen tulleet tiedot saavat unionin suunnitelmat vaikuttamaan kosolti vähemmän selkeiltä. Ensiksikin Financial Times kertoi kaksi viikkoa sitten (maksumuurin takana), että edellä mainittu aie on hylätty turvallisuusalan lobbauksen vuoksi.

Uusimman tietovuodon mukaan EU pyrkii luomaan kaikki jäsenmaat kattavat kasvotietokannan, joka olisi ajoneuvo-, sormenjälki- ja dna-rekisterien tapaan jäsenmaiden poliisien ja Europolin käytössä. Hanke on ollut vireillä jo viime vuoden puolella, mutta tieto siitä tuli julki vasta perjantaina.

Asiasta kertoo muun muassa The Next Web, joka siteeraa The Intercept -sivuston raportoimaa vuotoa.

Hankkeen suunnittelussa on mukana toistaiseksi 10 jäsenmaata, ja sitä johtaa Itävalta. Tietokanta toteutettaisiin laajennuksena niin sanottuun Prümin sopimukseen, jonka nojalla viranomaiset vaihtavat henkilöiden tunnistetietoja nykyisin.

Kasvotietokanta olisi tarkoitus luoda ”niin pian kuin mahdollista”, ja ensimmäiset valmistelevat työt tulevia mahdollisia lakimuutoksia ajatellen on jo aloitettu.

The Interceptin mukaan asiakirjat ehdottavat, että Europolilla pitäisi olla oikeus jakaa kasvotietoja tarvittaessa myös EU:n ulkopuolelle. Tämä tarkoittanee käytännössä erityisesti Yhdysvaltoja, joka on jo pitkään ilmaissut halunsa saada Euroopasta nykyistä enemmän tunnistetietoja.

LÄHDE: TIVI/Tuomas Kangasniemi 25.02.2020