Taakka tiedonjakosivusto – seuraa lopun ajan mielenkiintoisimpia aiheita
– seuraa lopun ajan mielenkiintoisimpia aiheita

Facebook ei tunnusta virheitään

Facebook tyri pahemman kerran eikä tehnyt elettäkään virheen korjaamiseksi: kriittinen tutkimus jätettiin huomiotta

Facebookin ylempi porras jätti kriittisen tutkimuksen huomioimatta.
Artikkeliin liittyvä kuva

The Wall Street Journal kertoo (maksumuurin takana), että Facebookin sisäinen tutkimus huomasi somealustan toiminnassa kriittisen virheen.

Facebook on pitkään pyrkinyt siihen, että sen käyttäjät pysyisivät alustalla mahdollisimman pitkiä aikoja. Näin alustan kautta tapahtuva mainostaminen olisi mahdollisimman tehokasta.

Tätä tarkoitusta varten Facebook pyrkii löytämään käyttäjilleen mielekästä sisältöä, jotta he eivät lähtisi tekemään jotain muuta.

Tämä toimiikin erinomaisen hyvin, mutta ei täysin toivotulla tavalla.

The Hill kirjoittaa, että ihminen tuntee vetoa mielipiteitä jakavaa sisältöä kohtaan. Facebookin algoritmit oppivat, että syöttämällä ihmisille yhä enemmän mielipiteitä polarisoivaa sisältöä, me vastaan ne -asetelma pitää tehokkaasti kävijät somepalvelun parissa.

Algoritmit siis onnistuivat vahvistamaan heimokäyttäytymistä ja poliittista jakautuneisuutta.

Tämä on vastoin Facebookin aiempia tavoitteita, sillä algoritmien toivottiin lähentävän ihmisiä sen sijaan, että ne ajaisivat ihmisiä kauemmas toisistaan.

Ymmärtämisen sijasta algoritmit kuitenkin lähinnä saivat ihmiset kaivautumaan syvemmälle poteroihinsa.

Kun sisäinen tutkimus asetti lopputuloksensa Facebookin johtoportaan eteen vuonna 2018, se sujautettiin nopeasti pöytälaatikkoon. Johtajat nimittäin pelkäsivät, että algoritmin toimintavirheiden korjaaminen vaikuttaisi suhteettomasti konservatiivisiin käyttäytyjiin.

Koska Facebookia pommitettiin jatkuvilla syytöksillä poliittisesta puolueellisuudesta, kiitos vuoden 2016 presidentinvaaleista nousseen jupakan somealustojen vaikuttamisvoimasta, johtajat katsoivat parhaaksi jättää tilanne ennalleen. Algoritmien muokkaaminen vain vetäisi lisää huomiota Facebookin suuntaan, ja se olisi kuin kaataisi bensaa liekkeihin.

Facebook siis jatkoi heimokäyttäytymisen lietsomista entiseen malliin.

WSJ ei kerro onko Facebook sittemmin muokannut algoritmiaan, nyt kun sitä ei enää grillata sosiaalisen median voiman mukana tulevasta vastuusta.

LUE MYÖS

LÄHDE: Tekniikka&Talous/Jori Virtanen 27.05.2020