Facebook halusi houkutella lapsia

Dokumenttivuoto: Facebook halusi houkutella jopa 6-vuotiaat palveluunsa

NBC Newsin käsiinsä saamat tiedot paljastavat, että teknologiajätti rekrytoi lapsia tutkineita asiantuntijoita kehittämään uusia sovelluksia.

Facebook. Yhtiötä on kritisoitu siitä, ettei se välitä lasten hyvinvoinnista. Ingvar Bjork
Facebook. Yhtiötä on kritisoitu siitä, ettei se välitä lasten hyvinvoinnista. Ingvar Bjork

Facebookin sisäiset dokumentit paljastavat, että yhtiö on palkannut työntekijöitä hankkimaan nuorimmillaan 6-vuotiaita lapsia käyttäjikseen. NBC Newsin saamien tietojen mukaan yhtiö yritti rakentaa tuotteita 6–9-vuotiaille sekä 10–12-vuotiaille lapsille. Facebookin käytön ikäraja on tällä hetkellä 13 vuotta.

Yhtiötä kritisoivat näkevät pyrkimykset osana laajempaa trendiä, jossa Facebook pyrkii houkuttelemaan yhä nuorempia ihmisiä käyttäjäkseen. Lasten ja digitaalisen maailman suhteita tutkivan Common Sense Median toimitusjohtaja James Steyer sanoi, etteivät Facebook ja Instagram välitä lasten ja nuorten hyvinvoinnista.

”Heidän pitäisi keskittyä siivoamaan sisältöjään, eikä yrittää koukuttaa yhä nuorempia lapsia addiktoiville alustoilleen”, Steyer kommentoi NBC Newsille.

Facebook kommentoi syytöksiä blogikirjoituksessa, jonka se oli kirjoittanut vastauksena Wall Street Journalin raportointiin. Yhtiö korosti kirjoituksessaan, että sen kilpailijat toimivat samalla tavalla.

”Yhtiöt, jotka operoivat kovan kilpailun ympäristöissä pyrkivät vetoamaan nuorempiin sukupolviin. Uutisarvoista olisi se, jos Facebook ei tekisi tätä työtä”, yhtiö kirjoitti blogissa.

Vuodetut dokumentit olivat alun perin julkaistu Facebookin sisäisellä viestikanavalla. Niistä selviää, että yhtiö pyrki palkkaamaan erityisesti lapsia ja nuoria tutkineita asiantuntijoita kehittämään sovelluksiaan. Sovelluksiin lukeutuu muun muassa viestintäpalvelu Messenger Kids sekä lainsäätäjien ja vanhempien huolten takia hyllytetty Instagram Kids.

Facebook julkaisi dokumentit viestintäkanavallaan vain viikkoa ennen kuin 35 organisaatiosta ja 64 asiantuntijasta koostuva liittouma otti yhteyttä toimitusjohtaja Mark Zuckerbergiin. Liittouma korosti kirjeessään huoliaan lasten yksityisyydestä, ruutuajasta, mielenterveydestä, itsetunnosta sekä kaupallisesta painostuksesta.

LÄHDE: Tekniikka&Talous/Joakim Kullas 01.11.2021