Facebook kerää biometrisiä tietoja

Facebook kerää edelleen luvatta biometrisiä tietoja – saattaa käydä erittäin kalliiksi

Facebookia syytetään jälleen kasvokuvien luvattomasta keräämisestä. Tällä kertaa uhreina ovat Instagram-käyttäjät.

Artikkeliin liittyvä kuva

Facebookia vastaan on nostettu kanne biometristen tietojen keräämisestä luvatta. Yhtiötä syytetään siitä, että se on kerännyt Instagram-kuvapalvelusta ihmisistä otettuja valokuvia luvatta, Appleinsider kirjoittaa. Facebook omistaa Instagramin.

Maanantaina Yhdysvaltojen Kaliforniassa kirjatussa kanteessa väitetään, että Facebook on kerännyt, varastoinut ja tienannut biometrisella datalla, joka on kerätty yli 100 miljoonan Instagram-käyttäjän tileiltä.

”Kun Facebook on tallentanut Instagram-käyttäjien suojatut biometriset tiedot, se käyttää niitä vahvistamaan kaikkien tuotteidensa kasvojentunnistuskykyä, myös Facebook-sovelluksessa, ja jakaa nämä tiedot eri yksiköiden kesken”, oikeusjutussa lukee.

Instagram käyttää kanteen mukaan kasvojentunnistustyökalua automaattisesti ilman käyttäjän suostumusta jopa silloin, kun kuvissa esiintyvillä henkilöillä ei ole itsellään tiliä palvelussa.

Käytäntö rikkoo Yhdysvaltojen Illinoisin tietosuojalakia, joka kieltää biometristen tietojen keruun luvatta, Bloomberg kirjoittaa. Tämän lain mukaan Facebookille voitaisiin asettaa 1000–5000 dollarin sakko per rikkomus. Kun summan kertoo kerättyjen kuvien määrällä, se kohoaa melkoiseksi.

Facebook on jo aiemmin joutunut samanlaisen syytteen alle oman lippulaivapalvelunsa kohdalla. Heinäkuussa yhtiö sitoutui maksamaan 660 miljoonaa dollaria sovitteluna Yhdysvaltojen Illinoisissa nostetussa ryhmäkanteessa, jossa sitä syytettiin kasvokuvien keräämisestä Facebook-palvelussa.

LÄHDE: Tekniikka&Talous/Sonia Savonen 14.08.2020