Taakka tiedonjakosivusto – seuraa lopun ajan mielenkiintoisimpia aiheita
– seuraa lopun ajan mielenkiintoisimpia aiheita

Facebook kosti sovelluksen kehittäjälle

Mies kehitti sovelluksen auttaakseen ihmisiä eroon some-koukusta – Facebook ei sitä suvainnut, vaan kosti

Facebookin uutissyöte koukuttaa ihmisiä tehokkaasti. Brittimies loi selainlaajennuksen, jolla syötteen olisi saanut siivottua, mutta pian saapui ukaasi.

Somejätti. Facebook omistaa sekä Facebookin, Instagramin että WhatsAppin. Cris Faga
Somejätti. Facebook omistaa sekä Facebookin, Instagramin että WhatsAppin. Cris Faga

Facebook lienee monille käyttäjille kuin huume, jota on pakko saada aina vain lisää. Päättymätön uutissyöte tuttujen kuulumisia, jakoja, ryhmien julkaisuja ja kaikenlaista hassua ja mielenkiintoista koukuttaa tehokkaasti. Brittiläinen Louis Barclay kehitti työkalun, jolla koukusta olisi helppo pyristellä irti, mutta eihän siinä hyvin käynyt.

Barclay kertoo tarinansa Slate-sivustolla. Hän kertoo oivaltaneensa muutama vuosi sitten, ettei uutissyöte ole Facebookissa välttämätön ominaisuus. Palvelu on mainio kommunikaatioväline, mutta päättymätön, koukuttava uutissyöte ei ole pakollinen osa sitä.

Niinpä hän vietti tuntikausia siivotakseen oman syötteensä. Hän lopetti kaveriensa, ryhmien ja sivujen seuraamisen, mutta toimenpiteessä vierähti pitkä aika.

Prosessia nopeuttaakseen Barclay kehitti selainlaajennuksen nimeltä Unfollow Everything, suomeksi vapaasti käännettynä ”Lopeta kaiken seuraaminen”.

Nimensä mukaan se hoiti automaattisesti kaikkien seuraamisten lopettamisen. Kaveruuksia ei tarvitse katkaista eikä ryhmistä tarvitse erota, mutta niitä ei vain enää seurata, jolloin julkaisut eivät tule uutissyötteeseen. Ryhmän uudet tapahtumat tai kaverin viimeisimmät kuulumiset voi käydä katsomassa suoraan ryhmän tai kaverin sivulla.

Chrome-laajennus

Chromelle julkaistu laajennus sai nopeasti suosiota ja moni kiitteli tekijää siitä. Kun seuraamiset oli lopetettu, moni koki saaneensa uuden alun ja päässeensä irti koukuttavasta selaamisesta. Laajennus toimi niin hyvin, että sveitsiläisyliopisto ryhtyi sen avulla tutkimaan uutissyötteen vaikutusta ihmisten onnellisuuteen ja Facebookissa viettämään aikaan.

Muutama kuukausi sitten tilanne otti uuden käänteen. Facebook lähetti kirjeen, jossa Barclaytä vaadittiin ottamaan laajennus pois jakelusta ja samalla Barclayn käyttäjätilit Facebookissa ja Instagramissa suljettiin. Barclay kertoo olleensa Facebook-käyttäjä 15 vuoden ajan ja käytti palvelua pitääkseen yhteyttä perheeseensä ja kavereihinsa eri puolilla maailmaa.

Barclay jututti lakimiehiä, jotka pitivät yhtiön vaatimuksia kohtuuttomina, mutta brittinä Barclay olisi joutunut käymään oikeutta Britanniassa ja riskinä olisi ollut, että hävitessään hän olisi joutunut maksamaan Facebookin oikeudenkäyntikulut. Hän ei halunnut ottaa tuota riskiä, joten hän taipui yhtiön tahtoon ja laajennusta ei enää jaeta.

Facebookin toiminta ei ole vain kilpailun vastaista, vaan se on myös kuluttajien vastaista, Barclay kuvailee. Yhtiön palveluissa pysytään niiden käytännöllisyyden vuoksi, mutta niiden käyttötavat määrittelee yhtiö, ei suinkaan käyttäjä itse.

Barclayn mukaan hänen laajennuksensa olisi auttanut siivoamaan uutissyötteen, mutta huomion arvoista on, ettei Facebookin uutissyöte tätä nykyä enää perustu vain käyttäjän itse seuraamiin sivuihin, ryhmiin tai kavereihin. Syötettä täydennetään myös ”Sinulle ehdotettua” -julkaisuilla, eli käyttäjälle tarjotaan lisää mahdollisia seurattavia kohteita, jotka algoritmit arvelevat käyttäjää kiinnostaviksi.

LÄHDE: Tekniikka&Talous/Janne Laakso 10.10.2021