Taakka tiedonjakosivusto – seuraa aikamme mielenkiintoisimpia aiheita
– seuraa aikamme mielenkiintoisimpia aiheita

Facebook kuuntelee puhettasi

Facebook kuuntelee puhettasi, tallenteet päätyivät myös toisten ihmisten korviin – kohu pakotti vetämään hätäjarrusta

LÄHDE: TIVI/Samuli Känsälä 14.08.2019

Tänä kesänä on kohistu useaan otteeseen siitä, kuinka puhetta tulkitsevat digiapurit ottavat ihmisten keskusteluita talteen ja lähettävät niitä ihmistyöntekijöiden kuunneltavaksi.

Artikkeliin liittyvä kuva

Tallenteiden kuunteluttamista ihmisillä on perusteltu laadunvalvonnalla: äänitteitä läpi kahlaavien työntekijöiden on tarkoitus varmistaa, että tekoäly on käsittänyt ihmisten tiedustelut ja käskyt toivotulla tavalla. Tätä kuuntelutyötä ovat teettäneet alihankkijoillaan kaikki suurimmat teknologiajätit: Apple, Google ja Amazon.

Nyt joukon jatkoksi liittyy amerikkalaisen GAFA-nelikon täydentävä Facebook, kirjoittaa CNET. Se kertoo kuunteluttaneensa Messenger-sovelluksesta kerättyjä äänitallenteita alihankkijoillaan. Digiapureista nousseen kohun vuoksi se sanoo kuitenkin lopettaneensa tallenteiden litteroimisen ihmisvoimin – aivan kuten Apple, Google ja Amazonkin.

Facebookin mukaan äänitteitä ihmistyöntekijöiden kuunneltavaksi lähettäneet Messenger-käyttäjät olivat valinneet asetuksista kohdan, joka salli heidän lähettämiensä ääniviestien litteroimisen.

Samalla somejätti muistuttaa, että kaikki äänitallenteet anonymisoitiin ennen niiden lähettämistä alihankkijoille. Tätä ovat toistelleet kaikki muutkin digiapureidensa laatua valvovat yritykset, mutta asiassa on yksi ongelma: tallenteiden arkaluontoinen sisältö paljastaa usein äänessä olevien ihmisten henkilöllisyyden.

Facebookin toimitusjohtaja Mark Zuckerberg on todennut aiemmin Yhdysvaltain senaatille, että ”Facebook ei käytä laitteiden mikrofoneja käyttäjien kuunteluun ja sitä myöten mainosten kohdentamiseen”.