Taakka tiedonjakosivusto – seuraa lopun ajan mielenkiintoisimpia aiheita

Facebookille oma valvontaelin

Facebookille nimitettiin oma valvontaelin – mukana pääministeritason henkilöitä

Facebook pyrkii parantamaan uskottavuuttaan nimeämällä itse arvovaltaisen joukkion toimintaansa valvomaan.

Kartta esittää, minkälaisella maantieteellisellä haravalla raadin jäsenet on haalittu.
Kartta esittää, minkälaisella maantieteellisellä haravalla raadin jäsenet on haalittu. Artikkeliin liittyvä kuva

Kun Facebook tekee muutoksia esimerkiksi siihen, mitä käyttäjät näkevät uutisvirrassaan, ei näillä ole siihen yleensä nokan koputtamista. ”My way or highway” tuntuu olevan yhtiön perustajan ja yliherran Mark Zuckerbergin mottona.

Yhtä lailla avuttomia ovat käyttäjät olleet Facebookin julkaisuja koskevien linjanvetojen edessä. Jos tilisi jäädytetään, se jäädytetään – vaikka siihen ei olisi syytäkään. Ja jos FB toisaalta päättää olla poistamatta törkyä ja vihapuhetta, sinne se myös jää. Muun muassa näistä asioista on toistuvasti kuultu kritiikkiä.

Jotta tilanne ainakin näyttäisi paremmalta, Facebook on nimittänyt 20-henkisen raadin, jolle annettiin nimeksi Oversight Board. Sillä on yhtiön mukaan viimeinen sana siihen, mitä sisältöjä poistetaan ja mitä ei.

Raatiin ei ole kutsuttu mitä tahansa sukankuluttajia, vaan sen puheenjohtajistoon kuuluu esimerkiksi Tanskan entinen pääministeri Helle Thorning-Schmidt. Mukana on muun journalisteja, juristeja ja digitaalisten oikeuksien aktivisteja eri puolilta maailmaa. Tarkoituksena on vielä kasvattaa raadin koko kaksinkertaiseksi.

Selvää on, että OB-raati ei ole valvomassa reaaliaikaisesti Facebook-julkaisuja. Sen on tarkoitus ottaa purtavakseen vain kaikkein kovimpia pähkinöitä. Käytäntö tulee osoittamaan, millaisia nämä tulevat olemaan ja minkälaisella aikataululla ratkaisuja voidaan odottaa.

Enemmän merkitystä raadilla voi olla siinä, että sen tekemien ratkaisujen toivotaan ohjaavan Facebookin linjauksia yksittäistapauksia laajemmassa mittakaavassa, BBC kirjoittaa.

LÄHDE: Tekniikka&Talous/Ari Karkimo 07.05.2020