Facebookin skandaali syvenee

Facebookin skandaali syvenee, ilmiantaja astui esiin – ”valitsee ennemmin tuotot kuin ihmisten turvallisuuden”

Facebookin sisäisiä dokumentteja vuotanut ilmiantaja astui viikonloppuna julkisuuteen.

Artikkeliin liittyvä kuva: Andre M. Chang
Artikkeliin liittyvä kuva: Andre M. Chang

Facebookin sisäisiä dokumentteja laajasti vuotanut ”whistleblower” eli ilmiantaja astui sunnuntaina julkisuuteen, kun hän esiintyi uutiskanava CBS:n 60 Minutes -ohjelmassa. Medialle ja Yhdysvaltojen kongressille laajasti tietoja vuotanut pillinpuhaltaja on Facebookilla misinformaation vastaisessa tiimissä tuotepäällikkönä työskennellyt Frances Haugen.

Haugen on aiemmin työskennellyt useissa teknologia-alan yrityksissä, muun muassa Pinterestillä ja Googlella, mutta kertoo toiminnan Facebookilla olleen merkittävästi pahempaa kuin missään muualla.

NBC News kertoo, miten Haugen kuvailee huolestuneensa aina vain enemmän Facebookin toiminnasta yhtiössä työskennellessään. Yhtiössä on tiedetty sen palveluiden ja toiminnan haitallisuudesta, mutta toistuvasti Facebook valitsi kasvun ja rahan tekemisen ihmisten turvallisuuden kustannuksella.

Toukokuussa Facebookilta lähtenyt Haugen kertoo suunnitelleensa paljastukset tarkkaan ja halusi tuoda järjestelmällisesti esiin niin paljon materiaalia, ettei asiaa voida vain ohittaa olankohautuksella.

LUE MYÖS:

Kohu itsetuhoisista ajatuksista ja mielenterveysongelmista oli liikaa – Instagram laittaa uuden palvelun kehityksen jäihin

“Instagram ei ole myrkkyä teineille” – Facebook vähättelee omaa tutkimustaan kohun vuoksi

Facebook myöntää sen itsekin – suosikkisome vahingoittaa käyttäjiään kylmäävällä tavalla

Wall Street Journal teki Haugenin paljastusten pohjalta moniosaisen artikkelisarjan, jossa kerrottiin muun muassa Facebookin sisäisestä tutkimuksesta. Sen mukaan yhtiön omistama Instagram voi olla haitallinen erityisesti nuorille käyttäjille ja aiheuttaa käyttäjissä jopa mielenterveysongelmia ja itsetuhoisia ajatuksia.

Lisäksi Haugenin paljastuksissa on käsitelty muun muassa Yhdysvaltojen viimevuotisia presidentinvaaleja sekä niitä seurannutta tammikuista Capitolin mellakointia.

Facebook on ottanut kantaa paljastuksiin ja muun muassa moittinut Wall Street Journalia valikoivasta tietojen poimimisesta sekä koettanut vähätellä sisäisen Instagram-tutkimuksensa löydöksiä.

Vox Recoden kirjoittaja Shirin Ghaffary kommentoi, että tämänkertainen Facebook-skandaali poikkeaa aiemmista paljastuksista. Hänen mukaansa yhtiön reagointi osoittaa, kuinka merkittävistä paljastuksista tällä kertaa on kyse.

Paljastukset ovat herättäneet huomiota molemmissa Yhdysvaltojen suurista puolueista. Maaliskuussa Yhdysvaltain kongressin kuultavana ollut toimitusjohtaja Mark Zuckerberg muun muassa jätti sujuvasti kertomatta yhtiön oman tutkimuksen löytämistä huonoista vaikutuksista, kun hän kehui sosiaalisten sovellusten voivan vaikuttaa positiivisesti ihmisten mielenterveyteen.

Nyt esiin astunut Haugen on menossa tiistaina kongressin alakomitean kuultavaksi.

LÄHDE: TIVI/Janne Laakso 04.10.2021


Facebookin ilmiantajalle riittää nyt kuulijoita – yhtiön vastauksia verrataan tupakkafirmojen likaisiin touhuihin

Facebook-ilmiantaja Frances Haugen tuntuu todella osuneen hermoon tuodessaan julki Facebookin ongelmallisia toimia.

Artikkeliin liittyvä kuva
Artikkeliin liittyvä kuva

Facebookin toiminta on joutunut todella tarkkaan syyniin, ja merkittävää roolia kaikessa näyttelee nyt yhtiön entinen työntekijä Frances Haugen. Haugen astui viime viikolla julkisuuteen yhdysvaltalaisessa tv-ohjelmassa ja myönsi vuotaneensa hurjan määrän yhtiön sisäisiä dokumentteja Wall Street Journalille. Lehti julkaisi dokumentteihin ja muihin tietoihinsa perustuen sarjan artikkeleita, joissa ruodittiin somejättiläisen toimintaa ja kyseenalaisia ratkaisuja.

Tällä viikolla Haugen oli Yhdysvaltain kongressin alakomitean kuultavana. Kuluttajansuojaa, tuoteturvallisuutta ja tietoturvaa käsittelevä alakomitea kuuli Haugenia todistajana tiistaina tuntien ajan. Haugen ei suinkaan halua sulkea Facebookia, vaan sen sijaan hän haluaa vain korjata sen toiminnan, kirjoittaa CNN.

Haugen on työskennellyt useissa teknologiayhtiöissä ja tietää, miten algoritmit niissä valitsevat käyttäjille sisältöä. Hän toivoo, että Facebook ja lainsäätäjät kehittävät keinoja pitää somepalvelun toiminnan käyttäjiä palvelevana.

Facebookin toiminta perustuu mainosmyyntiin ja mainoksia voidaan näyttää sitä enemmän, mitä pidempään käyttäjä palvelussa viipyy. Niinpä sisällöstä on haluttu tehdä mahdollisimman koukuttavaa, Haugenin mukaan jopa käyttäjien kannalta haitallisin keinoin.

LUE MYÖS:

Facebook-ilmiantajalla yksinkertainen parannusehdotus – ”emme halua tietokoneiden päättävän puolestamme”

Zuckerberg rikkoi hiljaisuuden – kirjoitti Facebookia puolustavan jättipäivityksen

Facebookin skandaali syvenee, ilmiantaja astui esiin – ”valitsee ennemmin tuotot kuin ihmisten turvallisuuden”

Facebookin toimintatapa

Tämä ei suinkaan ole edes ensimmäinen kerta, kun entinen työntekijä moittii Facebookin toimintatapaa. Datatieteilijä Sophie Zhang julkaisi vuosi sitten lähes 7800 sanan muistion, jossa hän kuvaili sitä, miten huonosti Facebook tarttuu palvelussa tapahtuviin väärinkäytöksiin.

Nyt kongressin alakomitean kuultavana olleelle Haugenille on kysyntää, koska Facebookin toimintaa tarkastellaan hyvin kriittisesti myös EU:ssa ja Britanniassa. Haugenin kuulemisesta kertoneen New Yorkerin mukaan monet haluavat laittaa somejättiläisen kuriin ja mahdollisesti pilkkoa sen pienemmäksi ja helpommin hallittavaksi. Haugen onkin lähiaikoina menossa myös Brysseliin Euroopan parlamentin kuultavaksi sekä Britanniaan sen parlamentin jäsenten haastateltavaksi.

Samalla, kun päättäjät miettivät keinoja Facebookin toiminnan sääntelyyn, on yhtiö pyrkinyt puolustautumaan syytöksiä vastaan. Facebookin edustajien kommentit eivät kuitenkaan miellytä kaikkia.

Esimerkiksi The Verge ja Gizmodo vertaavat yhtiön puolustautumista tupakkayhtiöiden takavuosien kampanjointiin.

Facebookin toimitusjohtaja Mark Zuckerbergin tiistaina kirjoittamassa 1300 sanan julkaisussa muun muassa kysytään, miksi yhtiö tekisi tutkimuksia vain voidakseen jättää tutkimustiedon huomioimatta. Tiedossa kuitenkin on, että tupakkayhtiötkin tiesivät vuosikymmeniä tuotteidensa vahingollisuudesta, mutta pitivät palkkalistoillaan tieteilijöitä ja tutkijoita, jotka puolustivat tuotteiden turvallisuutta ja kiistivät niiden koukuttavuuden.

Samaten Zuckerberg toteaa, että pahan mielen ja vahingon aiheuttaminen käyttäjille olisi epäloogista. Tupakkayhtiötkin tiesivät tuotteidensa aiheuttavan vahinkoa, mutta kehittivät silti keinoja ja tuotteita, joilla polttajat saataisiin entistäkin riippuvaisemmiksi, Gizmodo rinnastaa.

LÄHDE: TIVI/Janne Laakso 08.10.2021

LUE MYÖS

Facebook halusi hyötyä jopa lasten leikeistä – kilpailijat ajamassa somejätin ohi?

“Instagram ei ole myrkkyä teineille” – Facebook vähättelee omaa tutkimustaan kohun vuoksi

Raju väite: Facebook maksoi miljardeja suojellakseen Zuckerbergiä