Taakka tiedonjakosivusto – seuraa aikamme ilmiöitä

Facebookin supertyökalusta

Facebookin supertyökalu sai aikaan älähdyksen – ”pitäisikö pääsyä ihmisten tietoihin varjella vai edistää”

LÄHDE: Tekniikka&Talous/TIVI 11.06.2019

Facebookin Graph Search -haku tarjoaa mahdollisuuden etsiä palvelun käyttäjistä tietoa paljon tarkemmin kuin tavallinen haku. Graph Searchin avulla voi esimerkiksi penkoa tietyllä aikavälillä tehtyjä ja tietyn avainsanan sisältäviä julkaisuja tai haravoida samoista sivustoista tykänneitä ja samoissa paikoissa vierailleita käyttäjiä.

Artikkeliin liittyvä kuva
Viime viikolla Facebook päätti tehdä muutoksia näihin tehokkaisiin työkaluihin, joiden avulla suurista käyttäjämassoista saa tarkkaa tietoa pelkästään julkisten profiilien perusteella, kertoo Motherboard. Muutokset aiheuttivat älähdyksiä etenkin osint-tutkijoiden (open source intelligence) keskuudessa, joiden työn kannalta Facebookin tehotyökalut ovat välttämättömiä.

Graph Searchia hyödyntävät monet hyväntekijät kuten ihmisoikeuksien puolesta taistelevat tutkijat, korruptiota kitkevät toimittajat sekä ihmiskauppaa ja seksiorjuutta vastaan painiskelevat viranomaiset. Toisaalta työkaluja pyrkivät hyödyntämään myös monet yritykset, jotka haluaisivat varmasti kerätä valtavia datamääriä käyttäjistä liiketoimintaansa vauhdittaakseen.

Graph Search -haku toimii syöttämällä selaimeen url-osoite, jonka sisään on leivottu haun parametrit sisältävä tieto. Useilla osint-yhteisön nettisivuilla on tosin työkaluja, jotka tekevät työn helpommaksi.

Viime perjantaina Graph Searchin käyttöä hankaloitettiin huomattavasti, ja muutos tuhosi useiden osint-tutkijoiden luomia työkaluja. Nyt osa työkaluista on saatu jo takaisin toimintaan.

Facebookin nimettömänä pysyttelevä työntekijä kertoo Motherboardille, että ”sekä yhtiön sisä- että ulkopuolella painitaan sen kanssa, pitäisikö pääsyä ihmisten tietoihin varjella vai edistää, jotta ihmiset voisivat tutkia asioita ja löytää ystäviä”.

Aiemmin tänä keväänä Facebookin toimitusjohtaja Mark Zuckerberg kertoi uudesta linjauksesta, jonka mukaan Facebook alkaa tulevaisuudessa avoimuuden ja jakamisen sijaan intiimimpään yhteydenpitoon ja yksityisyyden varjeluun.