Facebookin vaarallisimmat käyttäjät

Facebookin vaarallisimmat käyttäjät ovat tässä – salainen musta lista julkaistiin, suomalaisia mukana

Yli puolet listan tileistä on luokiteltu terroristijärjestöiksi.

Salaisuus paljastui. Facebookin vaarallisten käyttäjien lista on ollut tähän asti salaista tietoa. Julien de Rosa
Salaisuus paljastui. Facebookin vaarallisten käyttäjien lista on ollut tähän asti salaista tietoa. Julien de Rosa

Facebookilla on jo vuosien ajan ollut niin sanottu musta lista, johon yhtiö on listannut vaarallisia yksilöitä ja järjestöjä. Mustalle listalle joutuvat tahot, joiden tiedetään harjoittavan terrorismia tai väkivaltaista rikollista toimintaa.

Kieltolista auttaa palvelun moderaattoreita päättämään, mitkä julkaisut ovat sallittuja ja mitkä tulee poistaa. Mikäli tavallinen käyttäjä esimerkiksi hehkuttaa mustalla listalla olevan terroristijärjestön sanomisia, moderaattorin tehtävä on poistaa julkaisu.

The Intercept on nyt julkaissut Facebookin vaarallisten ihmisten ja organisaatioiden listan sekä yhtiön sisäiset ohjeet mustan listan järjestöihin liittyvän puheen moderoimiseen. Voit katsoa koko listan täältä.

Yhtiötä on vaadittu jo pitkään julkaisemaan lista yhteisen hyvän nimissä. Viimeksi elokuussa yhtiön ylin valvontalautakunta (oversight board) kehotti yhtiötä julkaisemaan lista, jotta tavalliset käyttäjät tietäisivät minkä ryhmien toimista ei saa palvelussa puhua.

Listan käyttäjät on jaoteltu kategorioihin, joita ovat terrorismi, vihapuhe, rikollisuus, aseelliset liikkeet ja väkivaltaiset siviilijärjestöt. Tiedoissa on myös käyttäjätilin kotimaa ja joissakin tapauksissa tieto toimijan tyypistä eli onko kyse esimerkiksi islamistisesta järjestöstä tai vihapuhetta levittävästä musiikkiyhtyeestä.

Suomessa toimivista ryhmistä mustalle listalle ovat joutuneet uusnatsijärjestöt Suomen vastarintaliike sekä sen pohjoismainen katto-organisaatio Nordic Resistance Movement, ja äärioikeistolainen katupartioliike Soldiers of Odin.

Asiantuntijat ovat kritisoineet Facebookia siitä, että listalla on suurimmaksi osaksi sellaisia ihmisiä ja järjestöjä, jotka vastustavat amerikkalaisia arvoja. Merkittävä osa mustan listan toimijoista on Lähi-Idän ja Etelä-Aasian muslimeja. Listan perusteella yhtiö myös rajoittaa enemmän vähemmistöjen hallitusvastaisia ryhmiä kuin valkoihoisten vastaavia. Yhtiö on kiistänyt suosivansa valkoihoisia äärioikeistojärjestöjä.

LÄHDE: Tekniikka&Talous/Antti Kailio 14.10.2021