Facebookista lähteminen tekee onnellisemmaksi

Tutkimus: Facebookista lähteminen tekee onnellisemmaksi – ”Huonot puolet ovat todellisia”

LÄHDE: Tekniikka&Talous/Rosa Lampela 11.02.2019

Artikkeliin liittyvä kuva: Colourbox
Kuva: Colourbox

Stanfordin ja NYU:n huippuyliopistojen uuden tutkimuksen mukaan Facebookin käytön lopettaminen parantaa hyvinvointia, kirjoittaa The Guardian.

Tutkimusta pidetään yhtenä perusteellisimmista analyyseistä siitä, mitä tapahtuu, kun ihmiset lähtevät somesta. Myönteisinä vaikutuksina havaittiin, että koehenkilöihin yksilöllinen hyvinvointi kohosi, heillä oli vähemmän poliittista draamaa, heidän keskittymiskykyään koeteltiin vähemmän, ja he viettivät enemmän aikaa perheen ja ystävien kanssa.

Lisäksi koehenkilöt olivat vähemmän tietoisia uutisista, mikä ei välttämättä ole huono asia.

Tutkimuksessa oli mukana 2 844 Facebook-käyttäjää, joista puolet ohjattiin sulkemaan tilinsä kuukaudeksi. Koehenkilöille maksettiin ja heidän tilejään tarkkailtiin, jotta he eivät lipsuisi vilkuilemaan Facebookia. Tutkijat kyselivät koehenkilöiden hyvinvointia säännöllisesti tekstiviestein.

”Käyttäjätilin sulkeminen aiheutti pieniä mutta merkittäviä parannuksia hyvinvointiin ja erityisesti koehenkilöiden itsensä raportoimaan onnellisuuteen, tyytyväisyyteen elämään, masennukseen ja ahdistukseen.”

Yksilöllistä hyvinvointia tarkasteltiin vastauksista lyhyisiin päivittäisiin tekstiviesteihin. Vaikutukset olivat ”positiivisia, mutta eivät merkittäviä”.

Osa käyttäjistä jatkoi Facebookin käytöstä pidättäytymistä myös tutkimuksen jälkeen.

Tutkimuksessa huomioidaan, että Facebookilla ja sosiaalisella medialla yleensä on myös hyviä puolia. Facebook on edelleen kaikkine vikoineen tärkeä keino pitää yhteyttä ystäviin ja perheeseen. Se tarjoaa tietoa, viihdettä ja yhteisön erityisesti niille, jotka ovat muuten sosiaalisesti eristäytyneitä.

”Tuloksemme osoittavat, että huonot puolet ovat todellisia”, tutkijat kuitenkin kirjoittavat.

”Saimme selville, että neljä viikkoa ilman Facebookia parantaa yksilöllistä hyvinvointia ja vähentää merkittävästi käytön jälkeistä tarvetta, mikä vihjaa, että riippuvuus ja näkökulmaharha saavat ihmiset käyttämään Facebookia enemmän, kuin he muuten käyttäisivät.