– seuraa lopun ajan aiheita

Faktantarkistaja kypsyi Facebookiin

Faktantarkistaja kypsyi Facebookiin – Kamelin selän katkaisi painostus äärioikeistolaisen puolueen julkaisuista

Facebookin ainoa hollanninkielinen faktantarkistaja on irtisanonut sopimuksensa vastalauseena sille, että sen ei annettu nostaa esiin poliittisia valheita.

Toimitusjohtaja. Mark Zuckerberg todisti lokakuussa USA:n edustajainhuoneen finanssipalvelualaa valvovan valiokunnan kuulemisessa. Yhdysvaltalaiset lainsäätäjät ovat huolissaan Facebookin suunnittelemasta kryptovaluutta Librasta sekä vuoden 2020 presidentinvaaleihin mahdollisesti liittyvästä disinformaatiosta. Kuva: MICHAEL REYNOLDS

Verkkolehti Nu.nl on ollut Facebookin ainoa faktantarkistaja Hollannissa sen jälkeen, kun Leidenin yliopisto jättäytyi tehtävästä viime vuonna. Nu.nl on ollut vastuussa Facebookin ja Instagramin hollanninkielisten sisältöjen liputtamisesta valheellisiksi tai harhaanjohtaviksi. Työn on ollut tarkoitus estää disinformaation eli virheellisen tiedon levittämistä somealustoilla.

Nyt myös Nu.nl on irtisanonut sopimuksensa Facebookin kanssa. Syynä on se, ettei someyhtiö antanut faktantarkistajien nostaa esiin poliittisia valheita, kertoo The Guardian.

Nu.nl:n päätoimittaja Gert-Jaap Hoekman kertoi NPO 3 -kanavan haastattelussa syyksi yhteistyön päättymiseen Facebookin päätöksen kieltää poliitikkojen julkaiseman sisällön ja mainosten faktantarkistuksen.

”Mitä järkeä on vastustaa valeuutisia, jos poliitikkojen sanomisiin ei saa tarttua?” Hoekman kysyy The Guardianin mukaan.

Yhtiöiden välit ovat olleet hankalat toukokuusta lähtien. Silloin Nu.nl liputti hollantilaispoliitikon mainoksen virheelliseksi. Facebook perui liputuksen, mikä vahvisti someyhtiön sääntöä jättää poliitikkojen julkaisut tarkistamatta.

Kamelin selän katkaisi Facebookin hollantilaisiin kohdistuva painostus pyörtää päätös äärioikeistolaisen Vapauspuolueen (PVV) ja FvD-puolueen julkaisujen merkitsemisestä valheellisiksi.

Facebook sanoi tiedotteessa arvostavansa Nu.nl:n tekemään työtä, ja olevansa pahoillaan yhteistyön päättymisestä. Facebook kuitenkin kunnioittaa yhtiön päätöstä.

Facebook kertoo, että sillä on ympäri maailmaa 55 faktantarkistusta tekevää yhteistyökumppania, jotka toimivat 45 eri kielellä. Yhtiö aikoo laajentaa ohjelmaansa Euroopassa – ”ja toivottavasti Alankomaissa”.

Kiista osuu suoraan Facebookin päätökseen jättää faktantarkistus poliitikkojen osalta väliin. Yhtiö sanoo, ettei se halua olla tuomitsemassa, mikä on totta ja mikä ei. Viestintäjohtaja Nick Cleggin mukaan ”yhtiön ei ole sopivaa ottaa roolia poliittisten väittelyiden erotuomarina tai estää poliitikkojen puheita saavuttamasta yleisöä ja joutumasta julkiseen keskusteluun”.

Jotkut faktantarkistajat ovat huomauttaneet, että Facebook ei tarkista muitakaan faktoja palvelussaan. Yhtiö on ulkoistanut tehtävän kolmansille osapuolille aina siitä lähtien, kun se vuoden 2016 presidentinvaalien yhteydessä ilmoitti suunnitelmistaan vastustaa disinformaatiota. Monet faktantarkistusta Facebookille tekevät tahot ovat kokemattomia ja hyväksyvät poliitikkojen väärät väittämät.

LÄHDE: Uusi Suomi/Rosa Lampela 29.11.2019