Taakka tiedonjakosivusto – seuraa aikamme mielenkiintoisimpia aiheita

Fingrid ja verkon blackout

Olisiko sähköverkon totaalinen blackout mahdollinen Suomessa? – Fingrid: ”Periaatteessa mahdollista, mutta epätodennäköistä”

LÄHDE: Tekniikka&Talous/Eeva Eronen 17.06.2019

Pimeää. Ihmiset äänestivät paikallisvaaleissa Rosariossa Argentiinassa sähkökatkon aikana. Franco Trovato Fuoco

Epätodennäköisyydestä huolimatta Fingrid varautuu jatkuvasti suureen sähkökatkoon Suomessa. Varautuminen merkitsee esimerkiksi sähköjen palauttamisen harjoittelua energiayhtiöiden kanssa.

Argentiinassa ja Uruguayssa sattuneen sähkökatkon syytä selvitellään yhä. Argentiinan energiasta vastaavan ministerin Gustavo Lopeteguin mukaan sähkökatkos alkoi viasta maan kantaverkossa. Varsinainen syy on ministerin mukaan kuitenkin yhä epäselvä, kertoo uutistoimisto Reuters.

Argentiina tutkii edelleen myös sitä mahdollisuutta, että kyseessä oli kyberhyökkäys.

”Vaikka se se ei ole ensisijainen hypoteesi, sitä ei voida sulkea pois”, maan energiasihteeri Gustavo Lopetegui kertoi uutistoimisto Bloombergille.

”Tekninen ongelma” tai yksinkertaisesta kosteus on voinut laukaista tilanteen”, sanoi Argentiinan suurimman sähköverkkoyhtiön Transenerin päällikkö Carlos Garcia Pereira uutistoimistolle.

Paikallisten vikojen ei kuitenkaan yleensä pitäisi vaikuttaa muuhun sähköverkkoon.

Sähköjärjestelmistä vastaava johtaja Reima Päivinen Fingridistä kertoo, että vian sattuessa suojausautomatiikan pitäisi irrottaa kyseinen voimalaitos tai siirtojohto muusta järjestelmästä eikä vian silloin pitäisi vaikuttaa muuhun sähköverkkoon.

”Sähköjärjestelmissä kulutuksen ja tuotannon pitää olla koko ajan tapapainossa. Jos voimalaitos irtoaa verkosta, muut voimalaitokset paikkaavat vajeen hyvin nopeasti”, Päivinen kertoo.

Mutta jos viat ovat isoja, voi käydä niin, että kulutuksen ja tuotannon tasapaino ei palaudu, ja se voi johtaa kantaverkon romahtamiseen.

”Eli vaikka vika olisi hyvin paikallinen, sen seurauksena jopa koko maan sähköverkko tai verkko useamman valtion alueella voi romahtaa”, Päivinen sanoo. Hänen mukaansa mediasta saatujen tietojen perusteella Argentiinassa ja Uruguayssa näyttää käyneen juuri näin.

Päivisen mukaan vastaavia tapauksia on nähty muuallakin. Vuonna 2015 sähkökatko pimensi suuren osan Turkkia. Vuonna 2003 New York kärsi suuresta sähkökatkosta, samoin Etelä-Ruotsi ja Kööpenhaminan alue.

Suomessakin blackoutin mahdollisuudesta käytiin kiivasta keskustelua runsas kymmenen vuotta sitten, kun Fingrid esti sähkökaapelin vetämisen Pietarin läheltä Suomeen juuri verkkohäiriömahdollisuuden vuoksi.

Lue: Pietari pimenee, Suomi pimenee

Suomessa viimeksi 1970-luvulla

Voisiko näin käydä siis Suomessa?

”Se on periaatteessa mahdollista mutta epätodennäköistä”, Päivinen sanoo. Hänen mukaansa Suomessa sattui 1970-luvun puolivälissä pari vastaavaa häiriötä, mutta sen jälkeen niitä ei ole ollut.

Suuri sähkökatko Suomessa edellyttäisi useita vakavia virheitä kantaverkossa samanaikaisesti.

Epätodennäköisyydestä huolimatta Fingrid varautuu jatkuvasti suuren sähkökatkon tapahtumiseen. Varautuminen merkitsee esimerkiksi sähköjen palauttamisen harjoittelua energiayhtiöiden kanssa.

”Jos meillä sattuisi tällainen valtakunnallinen katkos, palautusprosessi voisi kestää tunteja”, Päivinen sanoo. Hänen mukaansa sähkön palauttaminen suurissa sähkökatkoissa on hidasta ja hankalaa, kun järjestelmä pitää nostaa pystyyn pala kerrallaan.

Sairaalat ja muut kriittiset kohteet varautuvat sähkökatkoihin varavoimalla. Suuri sähkökatkos kuitenkin lamauttaisi yhteiskunnan pahasti Suomessakin.

Liikenne kärsisi, kun junat ja metrot lakkaisivat toimimasta. Maksuliikenne pysähtyisi todennäköisesti ja kännyköiden toiminta alkaisi varmaankin hiipua muutaman tunnin jälkeen. Myös vedenjakelu häiriytyisi jossakin vaiheessa.

”Yksi tärkeä tekijä olisi, että huoltoasemilta ei saisi polttoaineitta, kun ei olisi sähköä millä sitä pumpata”, Päivinen sanoo.

Oppia maailmalta

Fingrid seuraa tarkasti muualla maailmalla tapahtuneita sähkökatkoja. Suomeenkin saadaan raportit siitä, mitä tapahtui ja mitä ongelmista opittiin.

Päivisen mukaan sähköjärjestelmät ovat varsin samanlaisia eri puolilla maailmaa, ja täysin riskittömien sähköjärjestelmien rakentaminen on hyvin vaikeaa. Riskit vain pitää minimoida.

Perinteisesti suuret sähkökatkot johtuvat teknisistä vioista, mutta viime aikoina Fingridinkin on pitänyt alkaa huomioida kyberuhat. Voimalaitosten käyttö ja sähkönjakelu on täysin riippuvaista tietoliikenneyhteyksistä.

”Järjestelmät täytyy pitää mahdollisimman suojattuina, jotta niihin eivät pääse ulkopuoliset tunkeutumaan”, Päivinen sanoo.