Taakka tiedonjakosivusto – seuraa aikamme mielenkiintoisimpia aiheita
– seuraa aikamme mielenkiintoisimpia aiheita

Google puhuttaa jälleen

Onko Googlella sittenkin ketunhäntä kainalossaan? Uuden turvaominaisuuden tarkoitusperiä ihmetellään

LÄHDE: TIVI/Ari Karkimo 01.10.2019

Artikkeliin liittyvä kuva

Google hautasi jo aikapäiviä sitten luottamusta herättävän ”Don’t be evil” -mottonsa. Onko sillä pahuudet mielessä, kun yhtiö puhuu käyttäjiensä suojaamisesta?

Yksi nettikäytön kulmakivistä ovat dns–nimipalvelimet, jotka ohjaavat käyttäjät oikeille sivuille. Nimipalvelinten haltija on siis paljon haltija. Verkkorikollisetkin askaroivat usein asian kimpussa. Uhrien dns-asetuksia on haittaohjelmin muutettu siten, että väärä palvelin ohjaa oikeiden sivujen sijasta vaarallisempiin paikkoihin.

Google on selättämässä ainakin joitakin vanhan dns:n ongelmakohdista ottamalla Chrome-selaimessaan käyttöön uudemman DoH-protokollaan (DNS over HTTPS). DoH:n tarkoituksena on parantaa käyttäjien yksityisyydensuojaa ja estää liikenteen ohjauksen sorkkiminen sillä, että dns-liikenne käyttää suojattua https-protokollaa.
Android Authority kirjoittaa, että kaikki eivät kuitenkaan ole vakuuttuneita Googlen motiivien vilpittömyydestä. USA:ssa edustajainhuoneen komitea vaatii yhtiötä tekemään selkoa siitä, onko sillä pyrkimyksenä hyödyntää jollakin tavalla henkilökohtaista käyttäjädataa, joka sen käsiin päätyisi DoH-siirtymän jälkeen.

Tällä hetkellä usein käytetään verkko-operaattorien dns-palvelimia eli tiedot asiakkaiden nettikäyttäytymisestä ovat olleet operaattorien ulottuvissa. DoH siirtäisi ne operaattoreilta Googlelle. Tämä herättää epäilyksiä siitä, että Google olisi käyttämässä mahtiaan väärin – eikä suinkaan ensimmäistä kertaa. Chrome on nykyisin ylivoimaisesti käytetyin selain.

Lue myös: Nyt on kunnollista: Chrome esitteli liudan hyödyllisiä ominaisuuksia

”Meillä ei ole minkäänlaisia suunnitelmia muuttaa ihmisten dns-palvelujen käyttöä. Väitteet siitä, että pyrkisimme suojattujen dns-kyselyjen valtiaaksi, ovat perättömiä”, Googlen tiedottaja vakuuttaa Android Authoritylle.

Googlen uskotaan testaavat DoH-protokollaa Chromessa jo tässä kuussa.