Taakka tiedonjakosivusto – seuraa aikamme ilmiöitä

Haluatko eroon Facebookista?

Haluatko eroon Facebookista? Ohjeet tilin huolelliseen poistamiseen

LÄHDE: Mikrobitti/Antti Kallio 25.10.2018
Kuva: Colourbox
New York Timesin toimittaja Brian X. Chen päätti lopettaa Facebookin käytön kokonaan poistamalla tunnuksensa. Homman hoitaminen osoittautui kuitenkin niin aikaa vieväksi ja monivaiheiseksi, että siitä oli syytä kirjoittaa seikkaperäinen opas. Mikäli haluat olla kuten Chen ja poistaa Facebookin pysyvästi elämästäsi, kannattaa seurata näitä ohjeita.

Arvioi seuraukset

Kirjautuminen moniin muihin palveluihin Facebook-tunnuksia käyttämällä on ollut mahdollista jo vuosia. Tämä on ollut helppo ja nopea tapa ottaa uudet palvelut käyttöön. Samalla käytäntö on kuitenkin tehnyt Facebookista eräänlaisen solmukohdan eri käyttäjätunnusten välille. Poistamalla Facebook-tunnukset tulee helposti estäneeksi myös monen muun sovelluksen käytön itseltään. Elämää ilman Facebookia voi kokeilla seurauksetta poistamalla käyttäjätilinsä käytöstä väliaikaisesti. Tämä tapahtuu palvelun asetusvalikosta, johon pääsee yläkulman nuolisymbolin kautta. ’Yleiset’-välilehdeltä löytyy kohta ’hallitse käyttäjätiliä’ ja sen alta ’poista käyttäjätilisi käytöstä’. Käyttäjätunnuksen poistaminen käytöstä voi aiheuttaa ongelmia esimerkiksi yrittäjälle, joka käyttää Instagramia mainonnassa. Instagramin mainospalvelut on nimittäin suoraan kytketty Facebook-tunnuksiin. Näin ollen tilalle täytyy keksiä vaihtoehtoinen mainoskanava. Ennen tunnusten lopullista poistamista onkin hyvä tarkastaa, mitkä palvelut ovat kytköksissä Facebook-tunnuksiin. Tyypillisiä esimerkkejä ovat Instagramin lisäksi Pinterest ja Spotify. Ennen delete-napin painamista kannattaa varmistaa, että pääsee käsiksi muiden palvelujen tileihin erillisillä tunnuksilla.

Lataa kopio tiedoistasi

Kun muiden palvelujen toiminta ilman Facebookia on varmistettu, kannattaa ladata itselleen kopio kaikesta Facebookin keräämästä datasta. Tiedot omista valokuvista, viesteistä, kaverilistasta ja muusta henkilökohtaisesta datasta voi ladata helposti yhdellä klikkauksella. Tietojen lataaminen onnistuu asetusten välilehdeltä ’Facebook-tietosi’. Kohdasta ’Lataa tietosi’ pääsee luomaan kaikesta henkilökohtaisesta datasta koostetun tiedoston, joka ladataan omalle kovalevylle. Vaihtoehtona on myös valita, mitä tietoja tiedostoon haluaa kerätä. Chen kirjoittaa, että hänen tapauksessaan Facebookilla meni noin tunti koostaa tiedosto, jonka koko oli noin 700 megatavua. Tiedoston lataamisessa meni noin 10 minuuttia, jonka jälkeen tiedot oli helposti löydettävissä erillisistä kansioista. Tietojen kopioiminen ei kuitenkaan poista tietoja Facebookin servereiltä.

Tilin poistaminen

Kun suuri hetki henkisen ja tietoteknisen valmistautumisen jälkeen koittaa, löytyy tilin poisto samaiselta ’Facebook-tietosi’-välilehdeltä kohdasta ’poista tilisi ja tietosi’. Tähän vaaditaan luonnollisesti myös tilin salasana. Tili ei kuitenkaan poistu välittömästi, vaan tästä alkaa 30 päivän jakso, jonka aikana on mahdollista vielä pyörtää päätöksensä. Facebookin mukaan syynä on myös se, että kaiken käyttäjätiedon poistamiseen servereiltä saattaa kulua jopa 90 päivää. Kannattaa siis olla kärsivällinen ja vastustaa sinnikkäästi kiusausta palata linjoille.

Poista Instagram

Mikäli haluaa 100-prosenttisesti eroon Facebookin lonkeroista, kannattaa poistaa myös Instagram-tunnus. Tämä on kuitenkin huomattavasti emopalvelusta luopumista helpompaa, sillä Instagram ei ole kytkeytynyt muihin palveluihin yhtä laajasti kuin Facebook. Instagramin keräämän datan saa ladattua samaan tapaan kuin Facebook-tiedot sovelluksen asetuksista. Tämän jälkeen tulee suunnistaa tilin poistavalle verkkosivulle ja toimia ohjeiden mukaisesti.

Varmista, ettei Facebook seuraa tekemisiäsi

Tilien poistamisen jälkeen kannattaa varmistua siitä, ettei Facebook seuraa käyttäjää evästeillä ja mainosten kohdentamisella. Asian voi varmistaa poistamalla evästeet käytöstä, nollaamalla mainostunnuksen Android- tai iOS-laitteiden asetuksista ja käyttämällä seurauksen estävää sovellusta. Brian X. Chen kertoi viime yönä Suomen aikaa Twitterissä, ettei kaipaa Facebookia lainkaan oltuaan poissa nyt 14 päivän ajan.