– seuraa lopun ajan aiheita

Hätähuuto maatalouden puolesta

Hätähuuto maatalouden kriisistä: Laskut paisuvat, rahaa ei tule mistään

Petri Sarvamaan mukaan ruoantuottajien mitta ja jaksaminen ovat äärirajoilla.

Maalaismaisemaa Orimattilan Luhtikylässä. LEHTIKUVA / MARTTI KAINULAINEN
Maalaismaisemaa Orimattilan Luhtikylässä. LEHTIKUVA / MARTTI KAINULAINEN

Europarlamentaarikko Petri Sarvamaan (kok./EPP) mukaan Suomen ruoantuotanto on kriisissä.

– Tuottajia on isketty kovaa ja usealta taholta liian pitkään. EU:n eläinpalkkiojärjestelmän yllättävä uudistus ja raaka-aineiden ja energian hinnan nousu ovat vain yksiä tekijöitä yhtälössä, joka on koitumassa monen tuottajan elinkeinon kohtaloksi, hän kirjoittaa Maaseudun Tulevaisuudessa julkaistussa kolumnissaan.

Mepin mukaan tuottajien mitta ja jaksaminen ovat äärirajoilla.

– Tuottajien hätähuutoja on kuultu jo pitkään. Kukaan ei tunnu kuitenkaan vastaavan, vaikka tosiasiat ovat kaikkien tiedossa, hän toteaa.

– Tuottajahinnat eivät ole pysyneet kasvavien kustannusten perässä. Laskut paisuvat, mutta rahaa ei tule mistään lisää. Niin sähkön, lannoitteiden, rehujen kuin polttoaineenkin kohonneet hinnat kouraisevat kauhakuormaajan tavoin tuottajan kukkarosta. Kassavarat ehtyvät, eikä pankeilta tunnu löytyvän joustoa. Inflaatiosta puhumattakaan.

Sarvamaa vaatii korjauksia maatalouden kannattavuuteen.

– Tuskin kukaan laittaisi pahakseen, jos Suomessa olisi enemmän kilpailua päivittäistavarakauppamarkkinoilla. Parhaimmassa tapauksessa lisääntynyt kilpailu kasvattaisi tuottajien neuvotteluvoimaa suhteessa ostajiin, hän kirjoittaa.

– Meidän täytyy muuttaa puheet teoiksi myös siinä, että suomalaiselle tuottajalle on maksettava nykyistä suurempi osuus ruuan hinnasta. Vaikka tämä näkyisi sellaisenaan ruoan hinnassa, niin mielipidetutkimusten mukaan myös suuri osa suomalaisista hyväksyisi tämän.

Yhä tiukentuvassa maataloussektorin ilmastosääntelyssä on Sarvamaan mukaan ”pidettävä järki mukana”.

– Esimerkiksi lannoitteiden ja torjunta-aineiden sisällyttäminen Euroopan unionin hiilirajamekanismin piiriin näkyisi jälleen tuotannon panoshintojen nousuna. Meidän päättäjien on pyrittävä minimoimaan tämänkaltaisten uudistusten kielteiset vaikutukset tuottajien arkeen.

LÄHDE: Verkkouutiset/Matti Lepistö 11.02.2022