Taakka tiedonjakosivusto – seuraa aikamme mielenkiintoisimpia aiheita
– seuraa aikamme mielenkiintoisimpia aiheita

HEKA nostaa vuokria vesilaskutuksella

Kaupunki muutti vesilaskutusta, asukkaat hädissään

Kuluttajaliiton mukaan sopimusmuutoksista on kerrottu Helsingissä liian lyhyellä aikataululla.

Helsingin kaupungin asunnot Oy on kokonaan Helsingin kaupungin omistama yhtiö, joka on Suomen suurin vuokranantaja. LEHTIKUVA / HANNA MATIKAINEN

Kuluttajaliitto kertoo saaneensa viime päivinä useita yhteydenottoja  käyttöön perustuvaan vesilaskutukseen siirtymisen ongelmista.

Helsingin kaupungin asunnot HEKA:n kerrotaan toimittaneen asukkailleen ilmoituksia siitä, että asunnoissa siirrytään käyttöön perustuvaan vesilaskutukseen ensi vuoden alussa. Aiemmin vesi on sisältynyt vuokraan.

Samassa yhteydessä asukkaille on lähetetty allekirjoitettavaksi vuokrasopimuksen muuttamista koskeva liite. Aikaa sopimusmuutoksen hyväksymiselle on annettu Kuluttajaliiton tietojen mukaan ainoastaan muutama viikko.

– Mikäli vuokralaiset eivät hyväksy vuokrasopimuksen muuttamista, voi olla riski siitä, että heidän vuokrasopimuksensa irtisanotaan, Kuluttajaliiton pääsihteeri Juha Beurling-Pomoell toteaa.

– Asukkaat ovat luonnollisesti olleet huolestuneita ja hädissään.

Beurling-Pomoellin mukaan muutoksista tiedottamisen tulee tapahtua hyvissä ajoin siten, että ihmisille jää riittävästi aikaa harkita, mitä he tekevät. Vuokralaisille pitää myös antaa mahdollisuus esittää muutokseen liittyviä kysymyksiä.

– Asukkaille tulee kertoa muutoksen perusteet, miten muutos vaikuttaa asumiskuluihin ja millä aikataululla asiassa edetään. Jos koronan takia ei pystytä järjestämään asukastilaisuuksia, tulee vuokralaisten mahdollisuus lisätiedon saantiin varmistaa muilla tavoin.

Kuluttajaliitto kertoo pitävänsä kulutukseen perustuvaa vesilaskutusta lähtökohtaisesti hyvänä asiana. Liitto katsoo kuitenkin, että siirtyminen pitää hoitaa hallitusti ja huolehtia vuokralaisten eduista.

Kulutukseen perustuva vesilaskutus ei saa nostaa keskimääräisiä asumisen kuluja, vaan varsinaista vuokraa tulee laskea vastaavasti. Säästeliäillä asukkailla asumismenot laskevat tällöin ja vettä paljon kuluttavat joutuvat maksamaan asumisestaan vastaavasti enemmän.

LÄHDE: Verkkouutiset/Elisa Hyvärinen 08.05.2020