Taakka tiedonjakosivusto – seuraa aikamme mielenkiintoisimpia aiheita
– seuraa aikamme mielenkiintoisimpia aiheita

Helmikuu 2021 on harvinainen kuukausi

Maanantaina 1.2.2021 alkaa hyvin harvinainen kuukausi, jollainen oli kalenterissa viimeksi 11 vuotta sitten ja seuraavan kerran 2027

Kuukaudet eivät yleensä näytä kalenterissa ”ehjiltä” sikäli, että ne muodostuisivat kokonaisista viikoista. Helmikuu 2021 on poikkeus.

Kantti kertaa kantti. Helmikuu 2021 on kalenterissa siisti suorakaide. Alle yksi prosentti kaikista kuukausista on samanlaisia.
Kantti kertaa kantti. Helmikuu 2021 on kalenterissa siisti suorakaide. Alle yksi prosentti kaikista kuukausista on samanlaisia.

Kuukaudet eivät yleensä näytä kalenterissa ”ehjiltä” sikäli, että ne muodostuisivat kokonaisista viikoista. Jos kuukausi alkaa maanantaista, se ei pääty sunnuntaihin, vaan useimmiten tiistaihin tai keskiviikkoon.

Jos taas kuukausi loppuu sunnuntaihin, se ei alkanut maanantaina, vaan tyypillisesti perjantaina tai lauantaina. Eikä tässä kaikki: useimmiten sekä alku- että loppupää on ”rikkonainen”.

Maanantaina 1.2.2021 alkava helmikuu on hyvin harvinainen poikkeus tähän pääsääntöön. Se alkaa maanantaista, ja sen viimeinen päivä 28.2. on sunnuntai.

Edellisen kerran tällainen kuukausi, joka näyttää kalenterissa siistiltä suorakaiteelta, sattui helmikuussa 2010 eli 11 vuotta sitten. Seuraava kerta koittaa kuuden vuoden päästä helmikuussa 2027.

Maanantaista alkavan ja sunnuntaihin päättyvän kuukauden välttämätön ehto on luonnollisesti se, että kuukauden päivien lukumäärä on seitsemällä jaollinen. Tämä voi toteutua ainoastaan helmikuussa (28 = 7 × 4).

Koska karkausvuosina helmikuussa on päiviä 29, ne jäävät pois laskuista, ja kalenterissa ehjältä näyttävät kuukaudet ovat vielä hieman harvinaisempia. Niitä sattuukin 28 vuoden syklin aikana vain 3. Niinpä aikavälin keskiarvona vain yksi kuukausi 112:sta eli alle yksi prosentti kaikista on samanlainen kuin nyt alkava helmikuu.

Karkausvuodet tekevät rytmistä kuitenkin epäsäännöllisen, niin että väliin jää joko 11 tai 6 vuotta.

LÄHDE: Tekniikka&Talous/Tuomas Kangasniemi 31.01.2021

LUE MYÖS:

29.2. on joka 4. vuosi, mutta entä 30. helmikuuta? Se on sattunut tasan kerran koko maailmanhistoriassa – vieläpä Suomessa

Vuodessa on 52 viikkoa? Suunnilleen kyllä, mutta ei tasan – ja sen takia kalenterissa näkyy nyt viikko, joka sattuu vain 5–6 vuoden välein

Vapaapäivien määrä joulun pyhinä vaihtelee vuodesta toiseen – ja nyt on edessä ankeimmat neljä vuotta 28 vuoteen