Valhe, emävalhe, tilasto, Hesari
Hesari julkaisi tulokset siitä, mitä puoluetta ensimmäistä kertaa äänestävät kannattavat. En tunne tutkimuksen yksityiskohtia, mutta julkistamista voi arvioida median luotettavuuden näkökulmasta.
Olen eri yhteyksissä todennut, että suomalaisessa mediassa ei ole valtavasti suoranaisia valheita. Sen sijaan media manipuloi ihmisiä pimittämällä asioita ja esittämällä faktoja tarkoitushakuisesti. Tästä vaaditaan usein esimerkkejä.
Matias Turkkilan FB jutussa on kuvattuna yksi sellainen esimerkki. On vakiintunut tapa esittää esim gallup-tulokset. Niissä prosentit lasketaan kantaa ottaneiden perusteella jättäen pois kantaa ottamattomat. He tavallaan edustavat niitä, jotka eivät vaaleissa äänestä. Tällöin Gallup yrittää jäljitellä vaalitulosta. Tuosta joukosta ilmoitetaan kannatusprosentti sekä virhemarginaali.
Hesari teki gallupin uusien äänestäjien keskuudessa. Heistä ylivoimaisesti eniten kannatusta sai persut. Seuraavaksi eniten kannatusta saaneen puolueen kannatus oli vain puolet siitä. Poikkeama yleisistä gallup-luvuista on sikäli mielenkiintoinen, että uudet äänestäjät eivät seuraa paljoa vakiintunutta mediaa vaan usein omia some-kanaviaan.
Miten Hesari uutisoi tuloksesta? Se kertoo että persujen kannatus tuossa segmentissä on 28% ja seuraavaksi kannatetuin puolue oli puolet siitä. Tuossa tuloksessa Hesari laski mukaan kantaa ottamattomat vastoin yleistä käytäntöä gallup-tuosten julkaisussa.
Jos tulos olisi ilmoitettu normaalilla ja vertailtavalla tavalla, olisi persujen kannatus tuossa ryhmässä ollut 36% eli kaksinkertainen keskimääräiseen verrattuna.
Virheen täytyy olla tahallinen. Olisi kai toivottavaa tavoitella gallup-kannatusta politiikalla eikä tuloksia väärentämällä. Olen ilmaisena neuvona esittänyt Hesarille mainoslausetta;
Hesari – valheita koko rahalla.
Tarjous on edelleen voimassa.
LÄHDE: Oikeamedia.com/blogi/Olli Pusa 15.02.2023
[ Otsikointi taakkatoimitus ]