Helsinki ottaa valvontakamerat käyttöön

Helsinki ottaa valvontakamerat käyttöön koronan torjunnassa – Hälytys yllättävästä väkimäärän kasvusta

Joukkokokoontumiset ovat koronan vuoksi nyt melkoinen riski.

Artikkeliin liittyvä kuva

Viria kertoo toimittaneensa Helsingin kaupungille videoanalytiikkaan perustuvan palvelun, joka kertoo, paljonko ihmisiä on liikkeellä kaupungin keskeisissä ulkotiloissa eri aikoina. Näiden tietojen perusteella viranomaiset pystyvät kohdentamaan resurssejaan osuvasti.

Lisäksi massalaskentapalvelu auttaa varmistamaan, etteivät korona-aikana suositellut henkilömäärärajat tietyllä alueella ylity tapahtumien aikana. Järjestelmä tuottaa hälytyksen merkittävästä ja odottamattomasta väkimäärän kasvusta kohteessa.

”Kamerat ja niiden yhteydessä oleva tekoäly mittaa kuva-alalta henkilömäärän keskiarvon kymmenen minuutin ajalta sovittuna ajankohtana. Mittauksen jälkeen henkilömäärätieto talletetaan tietokantaan ja datasta tuotetaan reaaliaikainen visuaalinen tilannekuva”, Virian liiketoiminnan kehitysjohtaja Mika Rissanen selittää tiedotteessa.

Viria vakuuttaa, että kuva-aineistoa käytetään ainoastaan henkilömäärän laskentaan, eikä se sisällä henkilöiden tunnistamiseen tai luokitteluun liittyvää toiminnallisuutta. Massalaskentaan tarkoitettujen kameroiden kuva-alat ja etäisyydet ovat suuria ja siksi yksittäisiä henkilöitä ei voida kuvasta tunnistaa, tiedotteessa sanotaan.

”Massalaskentapalvelu vähentää osaltaan viranomaisten työtä ja auttaa kohdentamaan resurssit sinne, missä ihmisiä on runsaasti liikkeellä. Erilaisista turvallisuusnäkökulmista katsoen on arvokasta tietää keskeisissä kaupunkitiloissa, kuten keskustan toreilla tai puistoissa, olevia henkilömääriä ja myös väkimäärän kehitystä ajan kuluessa”, kaupungin valmiuspäällikkö Anssi Vuosalmi sanoo tiedotteessa.

Videoanalytiikkaan perustuvan palvelun ovat kehittäneet ja toteuttaneet Virian tytäryhtiöt Viria Security ja Aureolis. Helsingissä palvelun testikäyttö aloitettiin Senaatintorin kesä -tapahtuman yhteydessä elokuun puolivälissä, ja toinen mittauspiste avattiin Kansalaistorille syyskuun alussa.

LÄHDE: Uusi Suomi/Ari Karkimo 14.10.2020

Selkeä esimerkki siitä, että koronavirusepidemian varjolla rakennetaan ihmisten totaalista valvontakoneistoa. Taakkatoimitus