Taakka tiedonjakosivusto – seuraa aikamme mielenkiintoisimpia aiheita
– seuraa aikamme mielenkiintoisimpia aiheita

Huolestuttava ilmiö pääkaupunkiseudulla

Nuorten valehuumekaupassa raakaa väkivaltaa

Poliisin mukaan alaikäiset myyjät eivät välttämättä ymmärrä, miten vaarallista valehuumeiden myyminen on.

Poliisi varoittaa, että valehuumekaupassa voi käydä todella huonosti. [Sami Kuusivirta]
Poliisi varoittaa, että valehuumekaupassa voi käydä todella huonosti. [Sami Kuusivirta]

Helsingin poliisi kertoo olevansa huolissaan yleistyvästä ilmiöstä, jossa alaikäiset myyvät Tor-verkossa valehuumausaineita. Poliisilla on tällä hetkellä tutkinnassa useita tapauksia. Myyjät ovat olleet 15-16-vuotiaita.

Poliisi kertoo, että Tor-verkossa on myyty esimerkiksi merisuolaa amfetamiinina ja kuivattuja lehtiä marihuanana. Yhdessä tapauksessa alaikäinen myyjä yritti antaa ostajalle subutexin sijaan tuorekelmuun käärittyjä popcorn-pakkauksia.

Nyrkkirautoja ja puukkoja

Poliisin mukaan ilmiö ei ole uusi. Se on kuitenkin erittäin vakava. Valehuumausaineiden myyminen ja rahojen huijaaminen on vaarallista, sillä osa vihaisista ostajista on käyttänyt myyjiin raakaakin väkivaltaa.

Helsingin poliisilaitoksen rikoskomisario Jari Nikonen kertoo, että sekä ostajat että myyjät ovat usein varustautuneet erilaisin asein. Mukana on ollut pamppua, nyrkkirautaa ja puukkoa.

– Joskus kauppoja tehdessä paikalle on ilmestynyt useampi ihminen pesäpallomailojen kanssa piirittämään ja ryöstämään myyjän, Nikonen kertoo.

Joissakin kauppatilanteissa myyjät ovat myös itse käyttäneet väkivaltaa ostajaan. Osa nuorista myyjistä on yrittänyt varastaa tai onnistunut ryöstämään ostajan rahat.

Nikonen varoittaa, että jos joutuu tekemisiin väärien ihmisten kanssa, voi käydä todella huonosti.

– Jos varastettu omaisuus kuuluukin jollekin ammattirikolliselle, on riskinä, että rikolliset saattavat aloittaa kostotoimenpiteet, hän sanoo.

Vanhemmilla ei aavistustakaan

Jari Nikonen kertoo laittaneensa merkille, ettei vanhemmilla ole ollut usein nuorten puuhista mitään tietoa.

– On tullut melkoisena järkytyksenä, kun oma lapsi on pitänyt hakea poliisilaitokselta ja on kuultu, mikä tapahtumien kulku on ollut.

Hän kehottaa vanhempia tarkkailemaan, onko nuorilla käytössään usein huumekaupoissa ja laittomuuksissa käytettäviä, anonyymejä sovelluksia.

– Kuitenkin, jos sen nuoren puhelimen ja laskun maksaa, niin mielestäni jonkinlainen oikeus pitää olla tietää, tekeekö alaikäinen puhelimellaan jotain laitonta, Nikonen sanoo.

LÄHDE: Iltalehti/Sofia Hänninen 25.06.2021

Aiheeseen liittyviä linkkejä Iltalehti.fi – sivulta