Taakka tiedonjakosivusto – seuraa aikamme mielenkiintoisimpia aiheita
– seuraa aikamme mielenkiintoisimpia aiheita

HUSin lääkäreiltä kovia ulostuloja

HUSin lääkäreiltä kovia ulostuloja: ”Kuka näitä rajoituksia oikein tuunaa? – Eristäkää itsenne, muuten ehkä ei selvitä ollenkaan”

Neurokirurgi Esa-Pekka Pälvimäki kehottaa vakavaan sävyyn suomalaisia eristämään itsensä.

Koronatestaus. HUSin neurokirurgi Esa-Pekka Pälvimäki vaatii lisää testausta. Kuva: Karoliina Vuorenmäki
Koronatestaus. HUSin neurokirurgi Esa-Pekka Pälvimäki vaatii lisää testausta. Kuva: Karoliina Vuorenmäki

Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin HUSin edustajat arvostelevat kovin sanoin Sanna Marinin (sd) hallituksen toimia koronavirusepidemian hidastamisessa.

Diagnostiikkajohtaja Lasse Lehtosen mukaan kokoontumiskielto tuli kaksi viikkoa myöhässä. Neurokirurgi Esa-Pekka Pälvimäki puolestaan kehottaa vakavaan sävyyn suomalaisia eristämään itsensä.

”Hyvät ihmiset, koska Suomi ei teitä eristä, eristäkää itse itsenne. Näin tästä selvitään. Muuten ehkä ei selvitä. Ollenkaan”, hän tviittaa.

Pälvimäki pitää Suomessakin väläyteltyä ulkonaliikkumiskieltoa ”idiotismina”.

”Puut ja linnut, pyöräily ja kävelylenkit eivät levitä koronaa. Pidetään etäisyyttä ihmisiin. Nyt: baarit, kuntosalit, ravintolat, kaupat (paitsi itsestäänselvästi välttämättömät), koulut kiinni. Lisää covid-testausta.”

Lasse Lehtonen sanoo, että pelkästään kokoontumiskielto tuli kaksi viikkoa myöhässä. Hän nostaa esiin Helsingin Musiikkitalon naistenpäivän konsertin 8. maaliskuuta. Konsertissa kutsuvieraana olleen rouva Eeva Ahtisaaren kerrottiin lauantaina saaneen koronatartunnan.

”Naistenpäivän konsertin järjestäjät: nyt selvitetään, ketkä ovat istuneet missä. Suoraan sanoen: kokoontumiskielto tuli 2 viikkoa myöhässä ja rajojen sulkeminen taas vaarantaa huoltovarmuuden… Kuka näitä rajoituksia oikein tuunaa”, Lasse Lehtonen kysyy Twitterissä.

”Kriittiset tavarat ja esimerkiksi lääkintälaitteiden huoltomiehet eivät pääse maahan, mutta epidemia-alueilta lennätetään satoja suomalaisia kotiin ilman karanteenia”, hän jatkaa.

Lehtonen kertoi jo lauantaina, että koronatestauksen tarvikkeista saattaa tulla pulaa.

Lue lisää:

Huolestuttava huhu: Koronatestauksen tarvikkeista saattaa tulla pulaa – Asiantuntija: ”Lisäämisessä voivat kohta tulla rajat vastaan, toistaiseksi vielä pärjätään”

Esa-Pekka Pälvimäki sanoo, että Suomessa on nyt pakko tehdä ”lockdown”, eli kaikki ei-kriittiset toiminnot on suljettava.

”Jos THL ei muuta suuntaansa, riskinä se, että lockdown pitkittyy, työpaikkoja menee, talous ei kestä eikä toivu, ihmisiä kuolee paljon, pitkään. Nyt pitää pistää Suomi kiinni, ja aloittaa laajamittainen testaus- ja eristysohjelma, saadaan Suomi taas auki.”

Koronavirus vaati ensimmäisen kuolonuhrin Suomessa perjantaina.

Sanna Marin linjasi lauantaina Ylen Ykkösaamussa, että hallitus on tarvittaessa valmis tiukempiin liikkumisrajoituksiin ja jopa alueiden eristämiseen Suomessa.

Lue lisää:

Koronavirus vaati ensimmäisen kuolonuhrin Suomessa: ”Koronaepidemia on Suomessa siirtymässä seuraavaan, yhä vakavampaan vaiheeseen”

Sanna Marin Ykkösaamussa: Työkalupakissa sekä Uudenmaan eristäminen että liikkumisrajoitukset – ”Minulla ei ole kristallipalloa enkä voi tietää, kuinka tässä tulee käymään”

Esiin on noussut erityisesti Uudenmaan tilanne, sillä koronavirustartuntoja on Suomessa eniten Uudellamaalla. Marinin mukaan Uudenmaan eristäminen ei kuitenkaan ole tällä hetkellä ajankohtainen asia.

”Seuraamme totta kai tilannetta päivittäin ja teemme tarvittaessa ratkaisut. Meillä on valmiuslain puitteissa mahdollisuus myös antaa asetus pykälästä, jolla on mahdollisuus rajoittaa liikkumista ja sillä voidaan rajoittaa liikkumista myös maakunnasta toiseen. Jos tilanne menisi niin pahaksi Uudellamaalla, että näihin rajoittamistoimenpiteisiin pitäisi ryhtyä, niin hallitus antaisi tästä käyttöönottoasetuksen ja veisi sen eduskuntaan”, hän sanoi.

Pääministeri korostaa, ettei vielä pystytä varmuudella sanomaan, miten pitkään poikkeuksellinen tilanne Suomessa kestää. Hän muistuttaa, että tähän mennessä julkistetut toimet ovat voimassa 13. huhtikuuta eli pääsiäisviikkoon asti.

Lue seuraavaksi:

Suomalainen lääke voi ehkä pelastaa koronaan sairastuneita kuolemalta ja sitä on jo varastossa koko Suomen tarpeeseen – Myyntilupa puuttuu

Hallitusneuvottelija ja talousvaikuttaja sanoo sen suoraan: Sanna Marinin hallituksen ohjelman luvut ”eivät tule toteutumaan”

Elinkeinoministeri lupaa uusia tukitoimia jo ensi viikoksi: Terveet yritykset pelastetaan ”whatever it takes” – ”Työllisyystavoitteen voi vetää vessanpöntöstä”

Lue lisää

LÄHDE: Uusi Suomi/Katja Incoronato 22.03.2020