Identiteettivarkaus pelottaa

Identiteettivarkaus pelottaa jo murhaakin enemmän

Joka kolmas amerikkalainen pelkää identiteettivarkautta, kun murhatuksi tuleminen huolestuttaa vain joka viidettä.

Artikkeliin liittyvä kuva: ”masked hacker stealing data from computers”

Atlas VPN:n tuore tutkimus saattaa rikollisten vanhastaan käyttämän rahat tai henki -uhkauksen aivan uuteen valoon. Identiteettivarkauksia eli käytännössä rahojen menettämistä pelätään Yhdysvalloissa nykyään oman hengen lähtöäkin selvästi enemmän.

Id-varkauden ohella peräti 72 prosenttia kyselyyn vastanneista sanoo pelkäävänsä sitä, että hakkerit saavat käsiinsä kansalaisten yksityisiä tietoja, vaikka dataa ei käytettäisikään suoranaiseen identiteettivarkauteen.

Vertailun vuoksi neljäsosa yhdysvaltalaisista pelkää viharikoksia ja 29 prosenttia terrorihyökkäyksen kohteeksi joutumista. Kyberiskujen uhkat siis peittoavat tähän saakka kaikkein vakavimpina pidetyt rikokset mennen tullen, aina murhaa myöten, Tech Republic kirjoittaa.

2019 oli id-vorojen vuosi

Kyberrikosten pelot ovat monella tapaa ihan perusteltuja, Atlas VPN:n tutkijat sanovat. Viime vuonna Yhdysvalloissa joutui hakkereiden käsiin peräti 7,9 miljardia yksityistietoa eli 33 prosenttia enemmän kuin vuotta aiemmin.

”Vuosi 2019 jäi historiaan aikana, jolloin Yhdysvalloissa joku joutui id-varkauden uhriksi joka toinen sekunti. Terveydenhoito, vähittäiskauppa ja viranomaiset olivat tietovuotojen suurimpia lähteitä”, tutkijat kirjoittavat loppuraportissaan.

Atlas VPN viittaa myös Etelä-Carolinan yliopiston tutkimukseen, jonka mukaan mobiililaitteiden käyttäjät ovat eniten huolissaan id-varkauksista. Kansalaisten huolenaiheita ovat niin ikään salasanojen varkaudet, tietämättömyys oman datan käytöstä ja pelko sen myymisestä kolmansille osapuolille sekä paikannustietojen luvaton käyttö.

Tietoturvayhtiö lohduttaa yksityisiä kansalaisia sillä, että kuluttajat ja heidän tiedonmurusensa eivät suinkaan ole tietomurtojen ja kyberiskujen suurinta riskiryhmää.

”Hakkereiden päämäärä on voiton maksimointi, ja tämän he saavuttavat iskemällä yritysten ja organisaatioiden tietojärjestelmiin. Yritykset ovat kyberrikollisten ykköskohteita”, Atlas VPN kirjoittaa.

Vastuu on firmoilla

Tämä ei tarkoita sitä, etteikö kansalaisten ole syytä pysytellä valppaina. Kyse on siitä, mitä rikolliset tekevät varastamallaan datalla. Esimerkiksi luottokorttipetosten määrä kasvoi Yhdysvalloissa viime vuonna 88 prosenttia. Tämä on merkki siitä, miten hakkerit keräävät pikavoittoja myymällä varastettua dataa eteenpäin esimerkiksi tummissa verkoissa.

Atlas VPN:n liiketoimintajajohtaja Rachel Welchin mielestä kansalaisten mobiililaitteet eivät olekaan ongelman ydin, vaan se löytyy yrityksistä, jotka eivät suojaa asiakkaidensa yksityisiä tietoja tarpeeksi tehokkaasti.

”Kaikkien yritysten pitää pysytellä jatkuvasti varpaillaan, sillä hakkerit löytävät aina uusia keinoja suojausten murtamiseksi. Uskon, että luottokorttitietoihin liittyvät identiteettivarkaudet jatkavat kasvuaan”, hän aprikoi.

Erikseen Welch huomauttaa myös siitä, että kyberrikollisten aiheuttamien tuhojen lopullinen lasku ylittää kuusi biljoonaa eli 6 000 miljardia dollaria vuoden loppuun mennessä.

Atlas VPN:n selvityksen lopputulema on siis se, että kuluttajat ovat aivan oikeassa pelätessään identiteettivarkauksia. Kohde vain on väärä: mobiililaitteiden tai oman varomattomuuden sijasta syy on useimmiten yrityksissä, jotka eivät valvo kyberturvan käytäntöjään tehokkaammin.

LÄHDE: TIVI/Markku Pervilä 09.03.2020