Ihminen piiloon valvontakameroilta

Opiskelijat kehittivät tavan piilottaa ihminen valvontakameroilta – näin nerokas keksintö toimii

Yksityisyyttä suojeleva keksinnön on tarkoitus tulla myös myyntiin.

Valvontaa kaikkialla. Takki kehitettiin Kiinassa, joka on tunnettu pahamaineisesta valvontajärjestelmästä. Kameroita on kuitenkin nykyään lähes joka paikassa. Bodo Marks
Valvontaa kaikkialla. Takki kehitettiin Kiinassa, joka on tunnettu pahamaineisesta valvontajärjestelmästä. Kameroita on kuitenkin nykyään lähes joka paikassa. Bodo Marks

Tekoälyä käyttävät valvontakamerat yleistyvät jatkuvasti, mikä uhkaa kriitikoiden mukaan ihmisten yksityisyyttä. Kiinalaisopiskelijat ovat kuitenkin keksineet tavan, jolla ympäristöään urkkivilta kameroilta voi suojautua.

Uutissivusto Vicen mukaan opiskelijat ovat kehittäneet tavallisen näköisen maastokuviotakin, joka piilottaa siihen pukeutuneen henkilön automaattisesti ihmisiä tunnistavilta tekoälykameroilta.

Takin salaisuus on sen erityinen maastokuvio, joka on suunniteltu algoritmin avulla. Periaate on silti sama kuin tavallisessakin maastokuviossa: ihmisen siluetin rikkominen, jolloin katsoja ei tunnista näkemäänsä ihmishahmoksi. Tässä tapauksessa ”katsoja” tosin on ihmisen hahmon tunnistava tekoäly eikä toinen ihminen.

Takki kätkee käyttäjänsä kameroilta paitsi valoisassa myös pimeässä, jolloin ihmisiä tarkkaillaan lämpökuvauksen avulla. Öisin takki rikkoo käyttäjänsä siluetin sisäänsä upotettujen lämpölaitteiden avulla. Tälläkin tavalla takkiin pukeutunut henkilö jää kameroilta tunnistamatta ihmisen muotoiseksi.

InvisDefense-nimisen vaatteen on kehittänyt joukko Kiinassa sijaitsevan Wuhanin yliopiston jatko-opiskelijoita. He voittivat keksinnöllään Huawein tukeman kyberturvallisuuskilpailun pääpalkinnon.

LUE MYÖS:

Tunnetuista valvontakameroista löytyi järkyttävä haavoittuvuus – yli 80 000 kameraa alttiina hyökkäyksille

Opiskelijoiden testatessa takkiaan yliopiston kampuksella he havaitsivat kävellen liikkuvan henkilön tunnistamisen olevan 57 prosenttia haastavampaa. Vaikeaksi osoittautui kuitenkin takin kehittäminen sellaiseksi, että se pystyy huijaamaan sekä kameraa että ihmissilmää.

Vaatetta aletaan myydä tiukasta valvontakoneistostaan tunnetussa Kiinassa 500 yuanilla, eli noin 77 eurolla.

Vaikka takki kehitettiin piilottamaan ihmisiä valvontakameroilta, sen kehittäjät haluavat vahvistaa Kiinan valvontajärjestelmää. Projektissa mukana olleen Wei Huin mukaan takin toimiminen osoittaa, että turvakameroissa on puutteita.

”Työskentelemme myös projektissa, joka pyrkii stimuloimaan olemassa olevan konenäköteknologian kehittämistä, sillä olemme löytäneet siitä porsaanreikiä”, Wei sanoo.

LUE MYÖS

Suomessakin myytävissä kodin valvontakameroissa hävyttömän huono tietoturva: salatuksi väitetty video on verkossa katseltavissa tutulla sovelluksella

Verotus ei oikeuta massavalvontaa

Iso-Britannia huolestui kiinalaisista valvontakameroista – teki ennennäkemättömän päätöksen

LÄHDE: TIVI/Joakim Kullas 08.12.2022