Taakka tiedonjakosivusto – seuraa aikamme ilmiöitä

Ihmiset eivät välitä yksityisyydestään

Uudet laitteet ja outo ilmiö: ihmiset eivät välitä yksityisyydestään

LÄHDE: Verkkouutiset/Antti Kirkkala 28.11.2018

Google Home -älylaite. / the Verge / Youtube

Tutkimuksen mukaan moni näkee yksityisyyden rapautumisen väistämättömänä ilmiönä.

Michiganin yliopiston tutkimuksen mukaan ihmiset suhtautuvat yllättävän välinpitämättömästi yksityisyyteensä.

Amazon Echon and Google Homen kaltaisten älylaitteiden omistajat kertoivat tutkijoille tiedostavansa laitteisiin liittyvät riskit. Yksityisyyden rapautuminen nähtiin silti väistämättömänä tosiasiana.

– Minua huolestuttaa erityisesti ajatusmalli, että koska yritykset tietävät jo paljon, mitä haittaa lisätietojen antamisesta voisi olla, apulaisprofessori Florian Schaub sanoo Vice-medialle.

– Se kuvastaa, kuinka käsitykset yksityisyyden sopivasta tasosta ovat jatkuvasti rapautuneet.

Koteihin myytävät älylaitteet ovat jo aiheuttaneet runsaasti keskustelua. Aiemmin tänä vuonna Amazonin Alexa-tekoäly oli nauhoittanut pariskunnan yksityiskeskustelun ja lähettänyt sen sattumanvaraiselle yhteystiedolle.

Vuonna 2015 kohuttiin Samsungin älytelevisioiden yksityisyyssopimuksen kohdasta, jonka mukaan laite voisi periaatteessa nauhoittaa minkä tahansa keskustelun ja lähettää sen kolmannelle osapuolelle. Kaikki internetiin yhdistetyt laitteet ovat myös alttiita hakkeroinnille ja tietomurroille.

Michiganin yliopiston tutkimukseen vastanneista moni vaikutti jo luovuttaneen asian suhteen. Jo aiemmissa tutkimuksissa ihmisten on huomattu toimivan ristiriitaisesti: he kertovat arvostavansa yksityisyyttään, mutta eivät esimerkiksi koskaan vaihda verkkopalvelujen salasanoja tai asenna tärkeitä tietoturvapäivityksiä.

Tutkimuksessa 17 älykaiuttimen omistajaa teki säännöllisiä merkintöjä laitteen käytöstä. Tutkijat havaitsivat, etteivät käyttäjät jaksaneet painaa laitteista löytyviä mikrofonin sammutusnäppäimiä.

Käyttäjät eivät myöskään poistaneet laitteen muistissa olevia nauhoituksia, vaan päinvastoin vakoilivat niiden avulla kodin- tai lastenhoitajia. Schaub huomauttaa, että teknologian kehitys on lisännyt yritysten vastuuta yksityisyydensuojan toteutumisessa.

– Ihmisten olisi hyvä huomioida, että he sijoittavat kotiinsa ja yksityisiin tiloihinsa aktiivisen mikrofonin. Laitteen ohjelmisto päättää, aloittaako se nauhoituksen tietyn aktivointisanan jälkeen vai tekeekö se sitä jatkuvasti.


Kuka tietää missä kuljet? Pahimmat mobiilisovellukset kertovat sijaintisi jopa kymmenille tahoille, joista et tiedä mitään

LÄHDE: TIVI/Ari Karkimo 11.12.2018

Artikkeliin liittyvä kuva

Valveutuneet ihmiset osaavat jo kavahtaa sitä, että verkkopalvelut ja mobiilisovellukset keräävät heistä tietoja. Moni ei kuitenkaan ymmärrä, kuinka laajaa tämä yksityisyyden portteja potkiva toiminta on.

New York Times on selvittänyt ilmiötä. Käyttäjän kannalta ongelmallista on se, ettei käyttäjäparka voi edes tietää, kuka hänestä tietoja kerää. Sovellukset ja palvelut kun jakavat tietojaan edelleen. Järkyttävältä kuulostaa, että yhden ainoan iOS-sovelluksen havaittiin raportoivan käyttäjän sijainnin 40 eri yhtiölle.

Kun käyttäjän sijainti rekisteröidään parinkymmenen minuutin välein ympäri vuorokauden, hänen henkilöllisyytensä on haluttaessa helposti selvitettävissä.

NYT testasi 20 sovellusta, joiden epäiltiin jakavan keräämiään tietoja eteenpäin. Sovelluksista 17 lähetti eri yrityksille käyttäjien tarkkoja koordinaatteja jatkuvasti. Esimerkiksi WeatherBug-sovellus jakoi tietonsa 40 yrityksen kanssa.

Sovellusten selitykset tietojen keräämiselle ja välittämiselle ovat usein harhaanjohtavia. Esimerkkinä mainitaan theScore-urheilusovellus. Se lupaa suositella käyttäjälle kiinnostavia paikallisia joukkueita ja pelaajia. Tätä tehdessään sovellus jakaa käyttäjän sijaintitiedot 16 yritykselle, joista osa työskentelee mainonnan parissa.

Tällainen tietojen jakaminen ei ole edes pienten hämäräfirmojen hommaa. IBM omistaa mutkan kautta Weather Channel -sovelluksen, joka sanoo käyttävänsä sijaintitietoja räätälöityjen paikallisten säätietojen tarjoamiseen. Sama tieto jaetaan myös joillekin sijoitusrahastoille tästä erikseen käyttäjälle kertomatta.

 


Suosittu sovellus rohmusi miljoonien käyttäjien tietoja ja jakoi ne nettiin kaikkien nähtäville – kehittäjä yritti selvitä nololla hätävalheella

LÄHDE: TIVI 14.12.2018

Animoitujen avatarien luomiseen tarkoitettu Boomoji-sovellus unohti suojata salasanoilla yli 5 miljoonan käyttäjän tietoja sisältävät ElasticSearch-tietokantansa, kertoo TechCrunch. Vailla suojausta jäi muun muassa henkilökohtaisia tietoja sekä sijaintidataa.

Lue koko artikkeli ”TIVI”-linkistä.