– seuraa lopun ajan aiheita

Itävallan rokotenatsit vauhdissa

Itävallan rokotepakko: sakkoja kieltäytyville

Artikkelikuva via Pixnio + Wikipedia, kuvanmuokkaus RS.
Artikkelikuva via Pixnio + Wikipedia, kuvanmuokkaus RS.

Itävalta, jonka tapauslukemat ovat ampaisseet nousuun marraskuussa 2021 rokottamattomille asetettujen sulkutoimien ja karanteenimääräysten jälkeen, on ilmoittanut uusista pakkotoimista. Rokotuskattavuus Itävallassa on noin 72,8% väestöstä, 2,3% suurempi kuin EU:ssa keskimäärin.

Itävallan presidentti Alexander Van der Bellen (vihreät) allekirjoitti 4. helmikuuta lain, joka määrää että jokaisen aikuisen itävaltalaisen sekä maassa oleskevan on otettava 2 annoksen ja tehosteen satsi koronapiikkejä tai maksettava sakkoa. Sakko on 600 € ensimmäisellä kerralla, ja nousee sen jälkeen joka kerran, mikäli piikittämätön henkilö jää kiinni poliisin suorittamissa rokotestatus-ratsioissa. Kertasakko ”toistuvasta rikkeestä” voidaan antaa neljä kertaa vuodessa, ja summa voi nousta 3400 euroon per sakko. BBC asettaa sakkosumman 3600 euroon. Minimipalkka Itävallassa on 1500 €/kk, johon sisältyvät lisät ja lomakorvaukset, keskipalkka nettona on noin 3790 €/kk lisineen ja muine korvauksineen.

Itävalta suunnittelee myös alkavansa kerätä väestön yksityisluontoisia terveystietoja perustamalla rokotusstatus-rekisterin, mikä mahdollistaa koronapiikistä kieltäytyvien systemaattisen seurannan ja jatkuvan sakottamisen.

Koronapiikistä voivat kieltäytyä vain raskaana olevat, Covid-19 -taudin jo sairastaneet sekä ne, jotka jo ovat saaneet edelleen testivaiheessa olevasta koronapiikistä tai muista rokotteista haittavaikutuksia.

Puuttuminen ihmisoikeuksiin

Itävallan EU- ja perustuslakiministeri Karoline Edtstadler (kristillis-demokraattinen, liberaali-konservatiivinen Österreichische Volkspartei, ÖVP eli ”kansanpuolue”) kertoi BBC:lle rokotepakon olevan rajua mutta oikeutettua puuttumista ihmisoikeuksiin; ”rokotukset ovat ainoa tie ulos pandemiasta normaaliin elämään.”

Itävallan rokotepakkolaki astuu voimaan 15. maaliskuuta 2022 ja on voimassa 31. tammikuuta 2024 asti.

Itävalta lyhensi piikkipassin voimassaoloaikaa 1. helmikuuta 2022 alkaen. Uusien sääntöjen mukaan vain sellainen piikkipassi, joka osoittaa käyttäjänsä ottaneen koronapiikin 180 vuorokauden sisällä, on voimassa. Toisin sanoen kukaan ei ole ”täysin suojattu” mikäli koronapiikistä on yli 180 vuorokautta, jolloin on otettava tehoste pitääkseen kulkulupansa voimassa. Tehosteen jälkeen piikkipassi-kulkulupa on voimassa 270 vuorokautta. Alle 12-vuotiaiden ei tarvitse ottaa tehostetta, ja alle 18-vuotiaiden kulkuluvan voimassaoloaika kahdella piikillä on 210 vuorokautta.

Käytännössä siis poliitikot määrittelevät ja hallitus päättää, kuka on rokotettu ja kuinka kauan.

Koska koronapiikit eivät estä saamasta tartuntaa tai levittämästä sitä, Itävaltaan tulijoilta edellytetään 270 vuorokauden sisällä otettuja piikkejä sekä ennen maahantuloa annettua negatiivista koronatestitulosta.

Ihmis- ja perusoikeuksien kunnioittamisen varaan rakennetun vapaan liikkuvuuden alueen Euroopan unioni ei vaikuta olevan huolissaan Itävallan ihmis- ja perusoikeustilanteesta. Sen sijaan komissio haluaa pitää piikkipassi-kulkuluvat EU:ssa voimassa ainakin 30.6.2023 asti.

Euroopan parlamaentti: (vaihtoehtoisia) faktatietoja Euroopan unionista; ihmisoikeudet ja demokratia

Lähteitä:

SchengenVisaInfo News (6.2.2022): Non-Vaccinated Austrians to Be Fined Starting From March 15

SchengenVisaInfo News (21.1.2022): Austria to Shorten Vaccination Certificates’ Validity to 180 Days From February 1

Euractiv (30.11.2021): Austria considers €7,200 fine for unvaccinated

Politico (9.2.2022): As Europe moves on, Austria persists with sweeping vaccine mandate

Lakiluonnoksessa esitettiin mm. että rokottamuuden takia sakotetut, jotka kieltäytyvät maksamasta sakkoja, voidaan muuntorangaistusprosessin kautta tuomita vankeuteen 4 viikosta yhteen vuoteen, ja että vankeusrangaistuksen kustannukset voidaan veloittaa rokottamattomilta itseltään. Eräänlainen omakustannevankeus siis. Lue tarkemmin: ”Verfassungsausschuss beschließt Ersatz für verfassungswidrige Beugehaft und Verlängerung der COVID-19-Sonderregelungen

European Commission (3.2.2022): Coronavirus: Commission proposes to extend the EU Digital COVID Certificate by one year

Artikkelikuva via Pixnio + Wikipedia, kuvanmuokkaus RS.

LÄHDE: Avoin Media/Riikka Söyring 12.02.2022

[ Yläotsikko ja väliotsikko taakkatoimitus ]