Näin pienennät riskiä joutua pankkihuijauksen kohteeksi
Asiantuntija suosittelee asettamaan kortille esimerkiksi käyttörajat.
Petostorjunnan asiantuntija Elias Alanko kertoo Twitterissä, miten kuluttaja voi pienentää riskiä joutua pankkipetoksen uhriksi.
– Jos käytät maksukorttia, hyödynnä aina credit-puolta kuin mahdollista. Tällöin ongelmatilanteessa siirrät asian reklamaatiolla korttiyhtiön hoidettavaksi. Debit maksussa kannat itse isompaa taakkaa, täysin turhaan, Alanko kertoo.
Hän suostuu hyödyntämään pankin tarjoamia mahdollisuuksia asioinnin lisäsuojaan asettamalla esimerkiksi maa- tai käyttörajan.
Jos lähipiirissäsi on vanhus, joka tarvitsee apua, Alanko suosittelee keskustelemaan mahdollisuudesta hakea tilinkäyttöoikeus itselleen.
– Laita toistuvat maksut suoraveloitukseen ja sovi, josko itse hoitaisit muut maksut. Näin vanhuksen on helpompi sanoa huijarille ei.
Alanko muistuttaa, että kuluttajansuoja huijauksissa on vahva. Jos kuluttaja ei toimi törkeän huolimattomasti, maksupalvelulaki rajaa kulutttajan vastuun 50 euroon.
– Virheitä saa siis tehdä ja silti pankki kantaa enimmän vastuun.
Riitatilanteessa pankin kanssa voi valittaa joko Fineen tai Kuluttajariitalautskuntaan.
– Kumpikaan ei maksa mitään ja pankit käsittääkseni kunnioittavat näiden elinten ratkaisuja, jotka ovat muuten julkisesti saatavilla. Käräjille ei siis kannata ensin lähteä.
Huijauksia voi torjua myös siten, että käy läpi pankkien varoitusviestejä huijauksista lähipiirin kanssa.
Torjuin pankkipetoksia vuosien ajan päätyönäni, joten jotain asiasta väitän tietäväni. Tässä lanka muutamista perusjutuista #maksaminen #huijaukset 1/x
— Elias Alanko (@EliasAlanko) October 11, 2022
LÄHDE: Verkkouutiset.fi/Ville Mäkilä 17.20.2022