Kahvinjuonnin yhteys rytmihäiriöihin

Historian laajin tutkimus selvitti kahvinjuonnin yhteyttä rytmihäiriöihin – tuloksista paljastui arkiajattelua haastava havainto

Kalifornian yliopiston tutkimuksessa kahvinjuonnilla ja rytmihäiriöillä ei havaittu yhteyttä.

Tutkimus. Kofeiinia pidetään yleisesti syyllisenä rytmihäiriöihin, mutta tutkimuksella yhteyttä ei ole saatu todistettua. Eeva Paljakka
Tutkimus. Kofeiinia pidetään yleisesti syyllisenä rytmihäiriöihin, mutta tutkimuksella yhteyttä ei ole saatu todistettua. Eeva Paljakka

Kalifornian yliopiston toteuttama historian laajin kahvinjuonnin ja rytmihäiriöiden yhteyttä selvittänyt tutkimus osoittaa, että kohtuullisesti kahvia kuluttavien riski saada sydämen rytmihäiriöitä ei lisäänny verrattuna ihmisiin, jotka eivät juo kahvia.

Tulosten mukaan kahvinjuonti saattaa päinvastoin pienentää rytmihäiriöiden riskiä. Satojen tuhansien tutkittavien aineistosta paljastui kenties yllättäväkin tieto, että jokainen päivittäinen lisäkuppi kahvia yhdistyi kolme prosenttia pienempään rytmihäiriöiden riskiin.

LUE MYÖS

Suomalaislääkärin turhautuminen johti rytmihäiriön paljastavan EKG-kotimittarin keksimiseen – näyttää korulta

Algoritmeja ja EKG-käyriä – suomalainen startup kehittää rytmihäiriöt ennakoivaa palvelua

Rytmihäiriöistä hälyttävä mittari ranteeseen? – suomalaiset kehittämässä uudenlaista menetelmää

Tutkijat löysivät vaaralliselle sydämen rytmihäiriölle uuden lähteen

”Kahvi on ihmisen pääasiallinen kofeiinin lähde, joka yhdistetään usein rytmihäiriöihin. Tutkimuksessamme emme löytäneet todisteita, että kahvinjuonti johtaa suurempaan rytmihäiriöiden riskiin”, tutkija Gregory Marcus toteaa tiedotteessa.

Tutkimukseen osallistui kaikkiaan 386 258 ihmistä, joiden keski-ikä oli 56 vuotta. Hieman yli puolet tutkittavista oli naisia.

Tutkijat hyödynsivät myös tutkittavien UK Biobankin geenitietoja selvittääkseen, miten erilaiset geneettiset ominaisuudet vaikuttavat kofeiinin imeytymiseen. Samalla geenitietojen hyödyntäminen poisti joitain tutkittavien itsearviointiin liittyviä tutkimusongelmia.

Neljän vuoden seurantajaksolla tutkimusdataa täydennettiin demografisten tietojen lisäksi tutkittavien terveys- ja elämäntapatiedoilla.

Noin neljä prosenttia tutkittavista raportoi rytmihäiriöistä. Geenianalyysin perusteella tutkijat eivät kuitenkaan havainneet, että kofeiiniin imeytymisen erilaiset ominaisuudet vaikuttaisivat rytmihäiriöiden ilmaantumiseen. Tutkijoiden mukaan suurempi kofeiinin määrä näyttää tulosten perusteella vähentävän rytmihäiriöiden riskiä kolmella prosentilla.

Nautitun kahvin laadusta ei kerätty tietoa. Lisäksi tutkimuksen toteutustapaan liittyy tutkittavien itsearvioinnista johtuvaa epävarmuutta.

Tutkimus on julkaistu JAMA Internal Medicine -julkaisussa.

LÄHDE: Verkkouutiset/Matti Keränen 21.07.2021