Karu arvio taloudesta

Karu arvio taloudesta – Hypo: Kansakunta kangistuu ja seuraukset ”yllättävät vielä kaikki”

Hypo on perjantaina julkaissut tammikuun talouskatsauksensa nimellä Suomen taloustilanne ja -näkymät. Katsauksen keskeinen viesti on, että Suomen talous tasaantuu ja kansakunta kangistuu. Kangistumisella viitataan väestön ikääntymiseen.

Kaksi kertaa vuodessa julkaistavan katsauksen on laatinut Hypon pääekonomisti Juhana Brotherus.

Hypon arvion mukaan ikääntyminen iskee talouteen aiemmin ajateltua pahemmin. Väestön vanhenemisen vaikutus on suurempi kuin minkään hallituksen toimien tai mahdollisten lakkoaaltojen.

”Bkt:stä leikkautuu vuosittain jopa prosentti pelkästään ikääntymisen takia. Tämän vuoden 1% talouskasvu olisi ilman ikääntymistä jopa 2%”, Hypo arvioi. syntyvyyden voimakas aleneminen vahvistaa ilmiötä pitkällä aikavälillä.


Talouskasvu tasaantuu

Hypon mukaan talouskasvu tasaantuu meillä ja maailmalla. Suhdanne pysyy vakaana, mutta työllisyys ei enää kasva ja nousukausi on ohitse.

Taantuma pysyy kuitenkin loitolla kuluttajien ja kotimaisen kysynän vetämän, jos ikäviä yllätyksiä ei tule.

Tälle vuodelle Hypo ennustaa 1,0 prosentin talouskasvua. Ensi vuonna kasvu hidastuu 0,8:aan prosenttiin.

Hypon arvion mukaan menossa on välivuosi korkojen osalta. Keskuspankkien pitää silti pysyä valppaina ja uudet työkalut on pidettävä laukaisuvalmiina.

Vuoden tärkeimmäksi päiväksi saattaa muodostua 3. marraskuuta, jolloin Yhdysvalloissa pidetään presidentinvaali. Vaalivuosi voi Hypon mukaan vaikuttaa kahdella tavalla Presidentti Trumpin toimintaan: Talous pyritään pitämään kasvussa kaikin keinoin ja sotilaallinen selkkaus tai sen uhka voi nousta pöydälle.


Työttömyyden lasku pysähtyy

Talous ei enää saa vetoapua työttömyyden laskusta. Hypon arvion mukaan työttömyysaste on tänä ja ensi vuonna 6,5 prosenttia.

Hypo varoittaa, ettei Suomen talous ole valmis uuteen taantumaan. Hallitus puolestaan jää kauas tavoitteistaan ilman uusia toimia tai maailmantalouden tuulien täydellistä käännettä. Kestävyysvajetta ei ole voitettu, vaikka miinusmerkkiset korot tuovatkin pelivaraa julkisen talouden hoitoon.

Hypon näkemys tiivistettynä

  • Talouskasvu kitsasta – kuluttajat ja kotimainen kysyntä kannattelevat vaarallisilla vesillä
  • Ikääntyminen iskee odotettua tylymmin talouteen – kansakunta kangistuu ja tuottavuus tökkii
  • Syntyvyyden syväsukellus syventää ja pitkittää ongelmia – sisäinen muuttoliike hopeareunus
  • Kaikki katsovat kohti USA:n presidentin vaaleja – Trump nyt niukka ennakkosuosikki
  • Korot pysyvät pohjilla vielä vuosia – Eurooppa seuraa Japanin jalanjäljissä nolla-ansaan

Mahdollisuudet

Trumpin twitter kertoo kauppasodan päättyneen – vaalivuosi tuo järjen, ainakin hetkeksi Suomi houkuttelee omia ja muiden maiden osaajia aivan uudella tavalla – työvoimapula hellittää Rakentaminen pitää pintansa vielä vuosia – kaupungit kasvavat ja tiivistyvät Kilpailun lisääminen ja sääntelyn purkaminen vauhdittavat taloutta ja tuottavuutta Keskuspankit keksivät uudet keinot ja toimintatavat negatiivisten reaalikorkojen aikaan.

Riskit

Ikääntyminen tuhoaa talouskasvun ja politiikka puuroutuu populismin alle EKP tai Fed kiristää rahapolitiikkaa ja toistaa vanhat virheet Hallitus ummistaa silmänsä uudistustarpeilta, ratkaisut Fimea-fiaskon käsikirjasta Markkinapaniikki leviää kulovalkean tavoin – myös rakentaminen nykyään kv-sijoittajien sormen alla Negatiiviset korot ajavat euroalueen pankit ahdinkoon ja kansalaiset käteisen kimppuun.

LÄHDE: Uusi Suomi 17.01.2020