Taakka tiedonjakosivusto – seuraa aikamme mielenkiintoisimpia aiheita
– seuraa aikamme mielenkiintoisimpia aiheita

Käsidesivaahto puree superbakteereihin

Suomalainen uusi käsidesivaahto puree superbakteereihin, mahdollisesti koronaankin – vastaavaa teknologiaa ei käytössä missään muualla

”Puree viiteen pahimpaan superbakteeriin, ehkä myös koronaan.”

Tehoa. Nolla BG hopeapolymeeri sisältää 7 500 - 120 000 ppm (miljoonasosaa) hopeaa sen antimikrobisessa, ionisessa, muodossa. Hopeaionit tappavat haitallisia bakteereja ja viruksia.
Tehoa. Nolla BG hopeapolymeeri sisältää 7 500 – 120 000 ppm (miljoonasosaa) hopeaa sen antimikrobisessa, ionisessa, muodossa. Hopeaionit tappavat haitallisia bakteereja ja viruksia.

Suomalainen teknologiayritys Nolla Antimicrobial Oy on kehittänyt ensimmäisen uuden ihokontaktiin sopivan biosidin vuosikymmeniin. Uuteen hopeapolymeeriteknologiaan perustuva käsidesivaahto, puree superbakteereihin ja alustavien tutkimusten mukaan myös koronaviruksiin. Teknologia on patentoitu yli 140 maahan.

Suomessa Nolla valmistaa aktiiviainetta Helsingin Viikissä ja myöhemmin myös käsidesivaahtoa toisella, Etelä-Suomeen avattavalla tehtaallaan.

Viikin tehdas pystyy valmistamaan tällä hetkellä yli 1 000 tonnia käsidesin aktiiviaineita vuodessa. Nollan kehittämällä teknologialla valmistavat alkoholitonta käsidesivaahtoa Suomessa myös Berner ja SIM Finland sekä yksi alihankintatehdas Latviassa. Lähikuukausien kuluessa tehtaat pystyvät toimittamaan käsidesiä yhteensä yli 20 tonnia vuorokaudessa, arvioi Nollan perustaja ja teknologian kehittäjä, tekniikan lisensiaatti Jyri Nieminen.

”Hopeaionit tunkeutuvat ihon pinnalla virusten ja bakteerien rakenteisiin ja tuhoavat ne. Vastaavaa hopean ja polymeerin yhdistävää teknologiaa ei ole käytössä missään muualla. Voidaan siis puhua biosidituotteiden historiallisesta läpimurrosta”, kuvailee Nieminen. Suomessa käsidesituote tulee markkinoille apteekkeihin ja kauppoihin tänään.

Käsidesivaahdon pohjana on puhdistettu vesi. Toinen kosteuttavista aineista, betaiini, on peräisin sokerijuurikkaasta. Toisena kosteuttavana aineena toimiva 1,3 -butyleeniglykoli on niin ikään peräisin kasvikunnasta. Vaahtoisuuden tuova kokamiinioksidi on lähtöisin kookoksesta.

Niemisen mukaan teknologian etuna on sekin, ettei aine haihdu iholta toisin kuin alkoholi.

”Satoja käyttökohteita”

Alun perin käsidesivaahto oli tarkoitus tuoda markkinoille myöhemmin keväällä, mutta korona muutti tilanteen. Yritys on kuitenkin ehtinyt jo hankkia sille eurooppalaisen EN 1500 -käsidesistandardin, Allergia-, iho ja astmaliiton Allergiatunnuksen sekä Avainlippu-merkin.

Nollan tuotanto painottuu alkuvaiheessa tuotannon käsidesiin, mutta teknologialla on sadoittain muitakin käyttökohteita pintojen desinfioinnista tekstiilien pinnoittamiseen.

”Esimerkiksi sairaaloiden käytetyt lakanat, pyyhkeet ja muut tekstiilit voidaan pinnoittaa niin, että ne tappavat superbakteereja 99,99-prosenttisesti.” Nieminen kertoo, että superbakteerien tiimoilta tuotteen on tutkinut Microchemlab Yhdysvalloissa ja koronatestit ovat parhaillaan työn alla skotlantilaisessa mikrobiologian laitoksessa.

Lisää työntekijöitä

Toistaiseksi Nolla Antimicrobial Oy on maailman ainoa hopeapolymeeriin perustuvien biosidituotteiden valmistaja. Niemisen mukaan tähän saakka liikevaihto on ollut pientä, mutta jo tänä vuonna se voi nousta useampiin miljooniin euroihin.

Työntekijöitäkin tarvitaan. Tällä hetkellä päivittäin on töissä vajaa parikymmentä henkilöä ja lisää tarvitaan kymmenkunta.

Osakkaiksi ja sijoittajiksi Nieminen on löytänyt muun muassa huippujääkiekkoilijoita. Joukossa ovat Teemu Selänne, Valtteri Filppula, Jere Lehtinen ja Niklas Bäckström. Mukana ovat myös F1-tähti Valtteri Bottas, pääomasijoittajat Mikko Laakkonen, Michael Rosenlew, Paul Hartwall, Timo Laine ja Ari Lehto.

Miten jääkiekkoilijat sitten innostuivat hopeapolymeeriteknologiasta?

”Ajattelin, että jääkiekkokamat varmasti haisevat. Otin yhteyttä ja kerroin, että meidän tuote poistaa hajut 10 sekunnissa. Teimme demon ja he kiinnostuivat niin paljon, että lähtivät osakkaiksi”, Nieminen kertoo.

Ari Lehto kertoo tutustuneensa tuotteeseen viime kesänä.

”Meillä on isot odotukset, koska sovellusmahdollisuuksia on niin paljon. Tuolloin ei tietenkään ollut vielä tietoa, miten esimerkiksi käsidesien kysyntä kasvaa, mutta on hyvä, että yritys pystyy nyt lisäämään myös niiden tuotantoa”, Lehto sanoo.

Lääketuotanto vireillä

Nieminen itse on viettänyt lähes koko uransa supramolekylaarisen polymeerikemian parissa, ja suunnitellut yrityksissään älykkäitä polymeerisia rakenteita, lääkemolekyylejä, antimikrobisia polymeereja, sähköä johtavia polymeereja, hampaiden paikka-aineita, polymeeriakkuja sekä erilaisia antimikrobisia tuotteita.

Nolla Antimicrobial keskittyy jatkossa biosidisovelluksiin ja molekyyleihin, joita käytetään haitallisten mikrobien tappamiseen. Käsidesin lisäksi se valmistaa pintojen, urheiluvarusteiden, kypärien ja esimerkiksi moottoripyöräilijöiden suojapukujen desinfiointituotteita.

Niemisen toinen yritys Nolla Pharmaneutical SL aloittaa puolestaan lähikuukausina lääkkeiden valmistuksen.

Tavoite on tuoda markkinoille lääkkeitä ihosairauksiin, kuten exeemaan, psoriakseen ja herpekseen. Markkinat ja tuotanto ovat aluksi Aasiassa, mutta myöhemmin on tavoite päästä myös Euroopan ja Yhdysvaltain markkinoille.

Nolla Antimicrobial Oy

Mikä: Suomalainen yksityinen teknologiayhtiö, joka valmistaa hopeapolymeeriteknologiaan pohjautuvia biosidisiä tuotteita, kuten käsidesivaahtoa ja desinfioivia pinnoitteita vaatteisiin, kalusteisiin ja muihin pintoihin.

Perustettu: Helsingissä vuonna 2013

Yrittäjä ja perustaja: Jyri Nieminen

Työntekijöitä: Parikymmentä

Muita omistajia: Teemu Selänne, Valtteri Filppula, Jere Lehtinen, Niklas Bäckström, Valtteri Bottas, Mikko Laakkonen, Michael Rosenlew, Paul Hartwall, Timo Laine ja Ari Lehto

Liikevaihtoarvio 2020: Useita miljoonia euroja

LÄHDE: Tekniikka&Talous/Paula Nikula 02.04.2020