Taakka tiedonjakosivusto – seuraa aikamme mielenkiintoisimpia aiheita
– seuraa aikamme mielenkiintoisimpia aiheita

Käteisen turvallisuudesta

Luottamuspula iskee – tämän takia kuluttajat haluavat pitäytyä hankalassa käteisessä

Artikkeliin liittyvä kuva

Kyberturvan huolet istuvat syvällä maksajien mielissä. Siksi ylivoimaisesti suurin osa kuluttajista pitää käteistä rahaa turvallisempana vaihtoehtona kuin mobiilimaksuja tai korttien lähihöyläämistä.

Yhdysvalloissa tehdyn tutkimuksen mukaan 78 prosenttia kuluttajista haluaa säilyttää käteismaksun esimerkiksi kaupoissa ja ravintoloissa. Vaikka mobiili- ja lähimaksut yleistyvät, näyttää käteinen raha säilyttävän asemansa nimenomaan kyberturvaan liittyvien huolien takia, markkinatutkimuksia tekevän J.D. Powerin kuluttajakyselyssä ilmenee. Yllättävää tutkimuksessa on se, että käteisen käyttö ei ole sidoksissa ikään yhtä selvästi kuin on luultu. Myös nuoret haluavat pitää käteismaksun yhtenä vaihtoehtona, sillä peräti 72 prosenttia 18-29 -vuotiaista kuluttajista sanoo näin. Yli 60-vuotiaiden ikäluokassa osuus on 85 prosenttia. Enemmän kuin neljä kuluttajaa viidestä pitää lompakossaan aina käteistä hätätapausten varalta.

Tarjolla monia tapoja korvata käteinen

Mobiilimaksuja ja käteisettömiä vähittäiskauppoja on viime vuosina markkinoitu rankasti. Esimerkkejä ovat Amazonin Go -kaupat tai Apple Card, joka on it-jätti Applen avaus luottokorttimarkkinoilla. Nopeita mobiilimaksuja tarjoavat muiden muassa Apple Pay, Samsung Pay ja Google Pay Mobile. Älypuhelimilla maksamista pidetään kätevänä, mutta siihen ei selvästikään luoteta ainoana maksutapana. Vain viidesosa J.D. Powerin kyselyyn vastanneista sanoi maksaneensa jotakin viimeksi kuluneen viikon aikana älypuhelimilla tai -kelloilla. Samaan aikaan käteistä käyttäneitä oli yli kaksi kolmasosaa kuluttajista, Tech Republic kirjoittaa. Amerikkalaiseen tapaan luotto- ja maksukortteja kyllä höylättiin hanakasti: näiden käyttäjiä oli 54 ja 61 prosenttia tässä järjestyksessä.

Datan jakamisen talous arveluttaa

Kyberturva huolestuttaa amerikkalaisia ihan samalla tavalla kotona ja kaduilla kuin konttoreissakin. Tietomurtojen yleistyminen on yksi syy siihen, että kuluttajat karsastavat luotto- ja maksukortteja sekä sähköistä maksamista. Kuluttajat ovat huolissaan myös yksityisyyden suojan menetyksestä modernien maksutapojen myötä. Käteinen kun ei jätä digitaalista jälkeä mihinkään, eivätkä ihmiset näytä haluavan pelata datan jakamistalouden ehdoilla. Toisin sanoen ulkopuolisten ei haluta tietävän yksityisten kansalaisten ostotottumuksista. Eräs huoli liittyy syrjäytymiseen, sillä joillakin kansalaisilla ei syystä tai toisesta ole pankkitiliä tai varaa hankkia mobiililaitetta, luottokortista nyt puhumattakaan. ”Käteinen tarjoaa kuluttajille lähes ainoan tavan välttää datan jakamista tai tietovarkauksia. Käteinen mahdollistaa myös pankkitilittömien tai luottotietonsa menettäneiden pysymisen mukana kansantaloudessa. Jos yritykset eivät hyväksy käteistä, jäävät tällaiset henkilöt yhteiskunnan ulkopuolelle”, J.D. Powerin tutkijat kirjoittavat raportissaan.

”Laillinen maksuväline” ei ole turhaa sanahelinää

Edellä kuvaillut sosioekonomiset syyt ovat ainakin Yhdysvalloissa ihan huomionarvoinen seikka. Nykyään eräät osavaltiot valmistelevat lainsäädäntöä käteisen rahan käytön turvaamiseksi niin, että valtaosan yrityksistä on pakko hyväksyä dollarit ja sentit maksuvälineinä. Näissä osavaltioissa sijaitsevia suurkaupunkeja ovat muiden muassa Philadelphia ja San Francisco. Ainakin ennen vanhaan amerikkalaisissa baareissa saattoi olla tiskillä kyltti, jossa luki: ”In God we trust, everyone else pays cash.” Niinpä, mikro- ja mobiilimaksut ynnä kortit ja lähimaksut kohentavat asemiaan maksuvälineiden valtavirrassa, mutta kaikkivaltias dollari ei silti kuole.