– seuraa lopun ajan aiheita

Keino väkivaltaisia protesteja vastaan

Nykyajan keino yrittää hillitä väkivaltaisia protesteja – suljetaan internet

Internetin sulkeminen on tullut osaksi autoritaaristen hallintojen pelikirjaa, vaikka se haittaa tiedonsaannin lisäksi ihmisten työntekoa.

Levottomuuksia. Poliisi rahaa mielenosoittajaa autoon Pakistanissa. Useat ihmiset lähtivät osoittamaan mieltään kaduille sen jälkeen, kun entinen pääministeri Imran Khan pidätettiin pääkaupunki Islamabadissa. SOHAIL SHAHZAD
Levottomuuksia. Poliisi rahaa mielenosoittajaa autoon Pakistanissa. Useat ihmiset lähtivät osoittamaan mieltään kaduille sen jälkeen, kun entinen pääministeri Imran Khan pidätettiin pääkaupunki Islamabadissa. SOHAIL SHAHZAD

Intian naapurissa sijaitsevassa Pakistanissa kuohuu, kun maan entisen pääministerin Imran Khanin kannattajat sekä maan armeija ottavat yhteen. Khan pidätettiin viime viikon tiistaina, minkä jälkeen massiiviset protestit leimahtivat ympäri maata.

BBC:n mukaan maan hallitus sulki internetin vain tunteja Khanin pidätyksen jälkeen. Digitaalisia oikeuksia ajava aktivisti Nighat Dad sanoi BBC:lle, että videot kiviä heittelevistä mielenosoittajista kyynelkaasupilvien keskellä levisivät niin sosiaalisessa mediassa kuin WhatsApp-ryhmissäkin.

Protestit olivat muuttumassa väkivaltaisiksi mellakoiksi, joten hallitus päätti yrittää kontrolloida tilannetta sulkemalla sosiaalisen median palvelut, kuten Facebookin, YouTuben ja Twitterin. Osassa maata suljettiin myös mobiiliverkko ja internetin nopeutta hidastettiin.

Ihmiset eivät olleet valmistautuneita internet-sulkuun. Vpn-palveluiden kysyntä lisääntyi 1300 prosentilla, ja mobiiliverkkoa käyttävät ihmiset jatkoivat WhatsAppin varassa.

Tilanteeseen on ottanut kantaa myös ihmisoikeusjärjestö Amnesty International, jonka mukaan hallitus on linjannut mobiiliverkon sulun olevan voimassa toistaiseksi. Järjestö kirjoittaa, että päätös loukkaa selkeästi ihmisten oikeutta päästä käsiksi tietoon ja ilmaista itseään.

Internetsulut ovat tulleet osaksi autoritaaristen hallintojen pelikirjaa erityisesti Etelä-Aasiassa. Hallitukset sulkevat verkon kontrolloidakseen tiedonsaantia ja tukahduttaakseen protestit sekä toisinajattelun. Sulut vaikuttavat myös ihmisten elinkeinoihin erityisesti Pakistanissa, jossa kymmenet miljoonat työntekijät tarvitsevat internetiä elantonsa ansaitsemiseen.

Maan hallinto on kuitenkin valmis uhraamaan teknologia-alan menestymisen viedäkseen entiseltä pääministeri Khanilta hänen etulyöntiasemansa verkossa. Khanin PTI-puolueella on paljon nuoria äänestäjiä, jotka seuraavat poliittisia päivityksiä muun muassa Twitteristä.

”Koska heillä ei ole samaa kyvykkyyttä verkossa kuin PTI:llä, selvä ratkaisu on sulkea kaikki, koska se on ainut mahdollisuus kontrolloida asioita”, sanoo Pakistanin politiikan asiantuntija Uzair Younus ajatushautomo Atlantic Councilista.

LÄHDE: Tekniikkatalous.fi/Joakim Kullas 16.05.2023