Kiinalaiset kehittivät tuhoisan kyberaseen

Kiinalaiset kehittivät tuhoisan kyberaseen – kyykyttää internetin massiivisella kuormituksella, iskut helppo toteuttaa

Kiinalaisten tutkijoiden kehittämä tekniikka kykenee kasvattamaan internetin solmukohtien rasitusta jopa 43330-kertaiseksi.

Artikkeliin liittyvä kuva

Zdnet kertoo, että kiinalaisten akateemikkojen ryhmä on löytänyt uuden tavan tehdä palvelunestohyökkäyksiä http-pakettien avulla.

RangeAmp-nimellä kulkeva hyökkäys käyttää väärin toteutettuja http range requests -pyyntöjä.

Range request -toiminto kehitettiin keskeytyvää tiedonsiirtoa silmällä pitäen. Sen avulla kohdepalvelimella olevasta tiedostosta voidaan pyytää vain tietty osa, jolloin tiedoston lataaminen ei katkea verkkohäiriöiden tai paussittamisen vuoksi.

RangeAmpin avulla hyökkääjä voi väärentää näitä pyyntöjä, ja siten tehostaa verkossa olevien palvelinten ja sisällönjakeluverkkojen (cdn) reaktioita range requesteihin. Lopputuloksena kohde kuormittuu massiivisesti, ja lopulta kaatuu painon alla.

RangeAmp-hyökkäystapoja on kaksi.

RangeAmp Small Byte Rangessa (SBR) sisällönjakeluverkolle lähetetään väärin muotoiltu http range request -pyyntö. Tämä kasvattaa kohteena olevalle palvelimelle suuntautuvaa liikennettä, ja lopulta sivusto kaatuu.

RangeAmp Overlapping Byte Ranges (OBR) on hyökkäys, jossa sisällönjakeluverkolle lähetetään väärin muotoiltu http range request, mutta hyökyaallon lailla kasvava liikenne ohjataankin muille sisällönjakeluverkoille. Liikenne niiden sisällä moninkertaistuu, ja lopputuloksena sisällönjakeluverkot itsessään kaatuvat, vieden mennessään lukuisia eri verkkosivustoja.

Tutkijoiden mukaan RangeAmp-hyökkäykset ovat erittäin vaarallisia: SBR-hyökkäyksellä lähetetyn liikenteen määrä saadaan kasvatettua 724–43330-kertaiseksi.

Kaiken kukkuraksi iskujen toteuttaminen vaatii vain vähän resursseja.

Tutkijat kokeilivat RangeAmp-hyökkäyksen toimivuutta 13 sisällönjakeluverkolla. Jokainen niistä oli haavoittuvainen hyökkäyksen SBR-variantille, ja kuusi olisi saanut OBR-iskusta kunnolla köniinsä.

Tutkijat ovat seitsemän kuukauden ajan viestineet sisällönjakeluverkkojen ylläpitäjille kaikessa hiljaisuudessa, jotta nämä saisivat mahdollisuuden estää RangeAmp-hyökkäykset tekemällä muutoksia http range requestien toteutustapoihin.

12 kohteena olleesta 13:sta sisällönjakeluverkosta suhtautui varoitukseen hyvillään, ja ne ovat joko tehneet tarpeelliset muutokset tai aikovat niin tehdä.

Yksi 13:sta ei kuitenkaan reagoi asiaan mitenkään.

RangeAmp-hyökkäyksiä koskeva tutkimus, CDN Backfired: Amplification Attacks Based on HTTP Range Requests, on saatavilla täältä.

Virallisesti se esitellään heinäkuussa osana IEEE/IFIP DSN 2020 -tapahtumaa.

LÄHDE: TIVI/Jori Virtanen 26.05.2020