Kiinalaisten puhelimien sensurointityökalut

Liettuan puolustusministeriö hätkähti löytöä kiinalaisista puhelimista – Jyrkkä viesti: ”Heittäkää pois niin nopeasti kuin mahdollista”

Kiinalaisista puhelimista on löydetty sisäänrakennettuja sensurointityökaluja.

Ei kiinalaisia puhelimia. Liettuan apulaispuolustusministeri Margiris Abukevičius kehottaa kuluttajia jättämään kiinalaiset puhelimet kauppoihin.
Ei kiinalaisia puhelimia. Liettuan apulaispuolustusministeri Margiris Abukevičius kehottaa kuluttajia jättämään kiinalaiset puhelimet kauppoihin.

Uutistoimisto Reuters uutisoi Liettuan puolustusministeriön kehotuksesta kuluttajille olla ostamatta kiinalaisia älypuhelimia. Ministeriön mukaan muun muassa Xiaomin älypuhelimissa on sisäänrakennettuja sensurointityökaluja.

Liettuan kyberturvallisuusyksikkö kertoo, että puhelimet tunnistavat ja sensuroivat asioita, joista Kiina ei tykkää. Sensuuriin menevät muun muassa sanaparit ”Free Tibet” ja ”democracy movement” sekä lause ”Long live Taiwan independence”.

Kyberturvallisuusyksikkö huomauttaa, että Xiaomin Mi 10T -puhelimessa kyseinen sensuurityökalu on kytketty pois päältä EU-alueella, mutta se voidaan aktivoida koska tahansa.

”Kehotamme kuluttajia olemaan ostamatta uusia kiinalaisia puhelimia ja heittämään nykyiset puhelimet pois niin nopeasti kuin se on mahdollista”, Liettuan apulaispuolustusministeri Margiris Abukevičius sanoo.

Kyberturvallisuusyksikkö raportoi, että Xiaomin puhelin lähetti salattua dataa singaporelaiselle palvelimelle. Myös Huawein P40-puhelimesta löytyi ongelmia. Huawein tiedottaja kertoi, että sen puhelimet eivät lähetä käyttäjien dataa muualle.

Xiaomi kommentoi asiaa seuraavalla lausunnolla: ”Xiaomin laitteet eivät sensuroi käyttäjien lähettämää tai vastaanottamaa sisältöä. Xiaomi ei ole koskaan rajoittanut tai estänyt älypuhelinten käyttäjien henkilökohtaisia toimia, kuten hakuja, puheluita, verkkoselaimen käyttöä tai kolmansien osapuolten kehittämien viestintäohjelmistojen käyttöä eikä aio näin tehdä vastaisuudessakaan. Xiaomi noudattaa Euroopan Unionin yleistä tietosuoja-asetusta.”

OnePlussan puhelimesta ei sensuurityökaluja löytynyt.

Kiinan ja Liettuan välit ovat olleet viime aikoina hyvin happamat. Elokuussa Kiina kutsui suurlähettiläänsä pois Liettuasta ja karkotti Liettuan suurlähettilään pois Pekingistä, kertoo Yle. Taustalla on Liettuan ja Taiwanin suhteiden tiivistyminen, josta Kiina ei pidä. Vaikka Taiwan toimii itsenäisen valtion tavoin, Kiinan mielestä Taiwan on osa sitä.

LÄHDE: Uusi Suomi/Erno Mäki 23.09.2021