Taakka tiedonjakosivusto – seuraa aikamme mielenkiintoisimpia aiheita
– seuraa aikamme mielenkiintoisimpia aiheita

Kiristyshaittaohjelmat

Kun kiristysohjelmien valtias on poissa, voivat pienemmät kiristäjät muuttua vaarallisemmiksi

Kiristyshaittaohjelmat ovat kasvava uhka. Niiden ennustetaan voivan muuttua vaarallisemmiksi, kun alan bisneksessä tilanne on muuttumassa muutaman haittaohjelmatehtailijan hallinnasta useiden pienempien toimijoiden väliseksi kilpailuksi.

Artikkeliin liittyvä kuva

Kyberturvafirma Bitdefender analysoi keskiviikkona julkaistussa raportissaan erilaisia haittaohjelmia ja haavoittuvuuksia. Eniten vuodentakaiseen nähden kasvoi kiristysohjelmien määrä (74,2 prosenttia edellisvuodesta). Kiristysohjelmat olivat myös listan kärkipaikalla tietoturvaraporttien määrässä laskettuna, Cnet uutisoi.

Vuoden 2019 alkupuoliskolla kiristyshavaintojen määrä laski. Bitdefenderin mukaan syynä on GandCrab-ohjelman taustalla olleen ryhmän toiminnan väheneminen. Parhaimmillaan tai pahimmillaan tämä ohjelma vastasi yli 50 prosentista kaikista kiristyshavainnoista.

Myöhemmin raporttien määrä kääntyi uudelleen kasvuun. Joko uudet tulokkaat ryhtyivät tehtailemaan sovelluksia tai GandCrabin taustalla ollut ryhmä on aloittanut uusia operaatioita.

Kryptovaluuttaa louhivien haittaohjelmien määrä väheni, kuin myös tietokoneen muistissa toimivat tiedostottomien haittaohjelmien määrä.

LÄHDE: TIVI/Suvi Korhonen 19.11.2019