Kodin turvakameroissa riskejä

Kodin turvakameroissa piilee salakavalia riskejä – näin helposti varkaat voivat päätellä, onko ketään kotona

Nettiin kytketyt kodin turvakamerat ovat käteviä, sillä niiden kuvaa voi seurata sijainnista riippumatta vaikkapa omasta kännykästään. Kätevyys tuo mukanaan kuitenkin myös riskejä yksityisyydelle.

Artikkeliin liittyvä kuva

Lontoossa sijaitsevan Queen Maryn yliopiston tutkijat totesivat, että mahdollinen hyökkääjä voisi päätellä arkaluontoista tietoa pelkästään turvakameroiden palvelimelle lähettämän datan perusteella. Kodin asukkien liikkeet voivat siis paljastua ulkopuolisille pelkkää dataliikennettä tarkkailemalla, ilman pääsyä itse videokuvaan, kirjoittaa Tech Xplore.

Tutkijoiden mukaan kameran lähettämästä datasta on mahdollista päätellä suoraan, onko asunnossa ketään. Pelkkä data paljasti myös sen, millaista liikettä kamera parhaillaan tallentaa – esimerkiksi istumisen ja juoksemisen välillä oli selkeä ero dataliikenteessä. Kaiken tämän päättely perustui siihen tahtiin, jolla kamera siirsi dataa palvelimelle. Huolestuttava löydös oli myös se, että kameran lähettämän datan perusteella oli mahdollista ennustaa, milloin talo olisi tulevaisuudessa todennäköisesti tyhjillään.

”Aiemmin kyse oli luksustavarasta, mutta nykyään näitä kameroita löytyy kodeista ympäri maailman. Kun ne leviävät edelleen, on tärkeää tutkia mahdollisia riskejä yksityisyydelle. Useat tutkimukset ovat keskittyneet YouTuben ja Netflixin kaltaiseen nettistriimaukseen, mutta tietääksemme tämä on ensimmäinen tutkimus, jossa tarkastellaan näiden kameroiden tuottamaa dataliikennettä ja siihen liittyviä riskejä. Ymmärtämällä näitä riskejä voimme ehdottaa tapoja, joilla voidaan pienentää riskejä ja suojella käyttäjien yksityisyyttä”, toteaa Gareth Tyson Queen Maryn yliopistosta.

LÄHDE: TIVI 07.07.2020